Jatkopaikka varma: Suomen lentopallomiehet 16 parhaan joukkoon Euroopassa

Kuva: CEV.eu

Suomen miehet etenevät pudotuspeleihin eli 16 parhaan joukkoon lentopallon EM-kisoissa 2021.

Asia varmistui tiistai-iltana ottelussa Venäjä-Espanja. Kun Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä meni erin 1-0-johtoon, varmistui, ettei Espanja voi saada ottelusta tarvitsemaansa tulosta.

Ennen tiistaisia kamppailuita Suomella oli kaksi otteluvoittoa ja kuusi sarjapistettä. Espanjan saldo oli yksi voitto ja kolme sarjapistettä, joten se olisi tarvinnut 3-0-voiton Venäjästä ohittaakseen Suomen.

Kuuden joukkueen vahvuisessa alkulohkossa Suomen taakse jää myös Pohjois-Makedonia. Kisoissa Suomi on voittanut Pohjois-Makedonian ja Espanjan sekä hävinnyt Venäjälle.

Sammelvuon joukkue voitti lopulta Espanjan erin 3-1 ja nousi lohkossa kolmanneksi.

Suomi varmisti pudotuspelipaikkansa jo kaksi kierrosta ennen alkulohkon päättymistä. Tiistaina Suomi pelaa Alankomaita ja keskiviikkona Turkkia vastaan.

Lentopallon EM-kisat 2021 jatkavat Suomen miesten komeaa EM-kisaputkea, joka alkoi vuonna 2007. Neljätoista vuotta sitten Suomi ylsi sankaritekoon ja EM-kisojen neljänteen sijaan. Siitä lähtien Suomi on pelannut kaikissa EM-turnauksissa ja mennyt aina alkulohkosta jatkoon.

Lisäksi Suomi pelasi MM-kisoissa 2014 ja 2018. Vuonna 2014 tuli historian paras sijoitus, yhdeksäs. Neljä vuotta myöhemmin Suomi eteni pudotuspeleihin.

Pudotuspelipaikkoja on siis tullut paljon, mutta EM-kisoissa 2021 on ollut aivan erityistä sähköä. Suomi otti kaksi perättäistä voittoa arvokisoissa ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen. Sunnuntaina Suomi riisti erän huippumaa Venäjältä – ensimmäisen kerran 11 vuoteen.

Jobinpostiakin on tullut: passari-kapteeni Eemi Tervaportti joutui jättämään kisat kesken loukkaantumisen takia. Hänet korvaa Akseli Lankinen. Sakari Mäkinen ja Miki Jauhiainen puolestaan joutuivat olemaan sivussa Venäjä-kamppailusta terveydellisenä varotoimenpiteenä.

Suomi käy lohkokamppailunsa Tampereella. Muut lohkopaikat ovat Tallinna, Ostrava ja Krakova. Puola ja Tshekki isännöivät pudotuspelit; Suomi pelaa neljännesvälieräottelunsa Puolan Gdanskissa.

Suomen lentopallomaajoukkue EM-kisoissa 2021

Passarit: Mikko Esko, Akseli Lankinen

Hakkurit: Urpo Sivula, Joonas Jokela, Aaro Nikula

Keskitorjujat: Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Miki Jauhiainen

Yleispelaajat: Sakari Mäkinen, Antti Ronkainen, Niklas Seppänen, Niko Suihkonen

Liberot: Lauri Kerminen, Voitto Köykkä

Päävalmentaja: Joel Banks