Kaksi Suomen pelaajaa määrättiin syrjään lentopallon EM-kisoissa – Tervaportin kisat ohi

Kuva: CEV.eu

Suomen lentopallomaajoukkueen pelaajat Sakari Mäkinen ja Miki Jauhiainen joutuivat EM-kisojen sunnuntaisesta Venäjä-ottelusta syrjään terveydellisenä varotoimenpiteenä.

Passari Eemi Tervaportti oli kokoonpanossa, mutta hän seurasi koko ottelun vaihdosta. Hän sai lauantaisessa Espanja-kamppailussa pienen vaivan. Venäjää vastaan passasi Mikko Esko. Eskon pariksi tulee Akseli Lankinen, koska Tervaportti joutuu jättämään kisat kesken.

Venäjää vastaan Suomi pelasi ajoittain loistavasti, mutta itänaapuri oli vahvempi erin 3-1.

Mäkisen ja Jauhiaisen määräsivät syrjään EM-kisojen järjestäjät sekä terveydenhuollon ammattilaiset, kertoo lentopalloliitto tiedotteessaan. Varotoimenpide liittyy koronavirustestaamiseen, mutta liitto ei anna tarkempaa tilannekuvaa.

Yleispelaaja Mäkinen kuului Pohjois-Makedonia- ja Espanja-voitoissa Suomen parhaimmistoon. Keskitorjuja Jauhiainen on toistaiseksi ollut vaihtomiehenä.

On hyvä syy toivoa, ettei Mäkisen ja Jauhiaisen tilanne ole vakava. Koronavirus on jo tuottanut riittävästi päänvaivaa koko maailmalle ja urheilulle, myös suomalaiselle lentopalloilulle.

Keväällä LP Kangasala oli hyvässä vauhdissa kohti naisten Mestaruusliigan loppuotteluita, mutta todettu koronavirustartunta katkaisi kauden ennenaikaisesti.

Toukokuussa Suomen naisten lentopallomaajoukkueessa todettiin virustartunta kesken EM-karsintojen. Suomen onneksi voittoja oli jo riittämiin, joten viimeisen ottelun peruminen ei vaikuttanut ansaittuun kisapaikkaan. Suomi sijoittui EM-kisoissa 18:nneksi.

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen alku EM-kisoissa on ollut niin positiivinen, ettei terveydellisiä vastoinkäymisiä toivo kukaan. Voi perustellusti sanoa, että Suomi on pelannut parasta arvokisalentopalloaan sitten MM-kisojen 2014.

Nyt Suomi otti kaksi perättäistä voittoa arvokisoissa ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen. Edellinen tupla tuli nimenomaan vuoden 2014 MM-kentillä. Sunnuntaina Suomi riisti erän huippumaa Venäjältä – ensimmäisen kerran 11 vuoteen.

Päävalmentaja Joel Banks ansaitsee todella korkean hatunnoston. Britti joutui vaikeaan paikkaan vuonna 2019 Tuomas Sammelvuon lähdettyä Venäjän valmentajaksi, ja se näkyi tuloksissa kipeästi. Banks kuitenkin viritti Suomen hyvään EM-vireeseen viime kisoissa. Ja nyt käynnissä olevassa turnauksessa Suomi sitten näyttääkin jo aidolta haastajalta.

EM-alkulohko-ottelut Suomi avasi 3-1-voitolla Pohjois-Makedoniasta ja vain paransi otteitaan Espanja-voitolla (3-0). Venäjä-tappion jälkeen Suomi kohtaa vielä Alankomaat ja Turkin. Lohkon hännillä Pohjois-Makedonia ja Espanja ovat hävinneet kaikki kolme otteluaan, joten Suomen mahdollisuudet pudotuspeleihin eli 16 parhaan joukkoon ovat erittäin hyvät.

Suomi käy lohkokamppailunsa Tampereella. Muut lohkopaikat ovat Tallinna, Ostrava ja Krakova. Puola ja Tshekki isännöivät pudotuspelit.