Sammelvuon joukkue näytti voimansa, mutta loistavasti esiintyi Suomi

Kuva: CEV.eu

Tuomas Sammelvuon valmentama Venäjä voitti Suomen lentopallon EM-kisoissa 2021.

Sunnuntaina pelatussa kamppailussa Venäjä oli parempi erin 3-1. Erät päättyivät pistein 22-25, 25-15, 25-23 ja 25-17.

Alkulohkoa pelataan Tampereella.

Suomen avauskokoonpanossa pelasivat passari Mikko Esko, hakkuri Urpo Sivula, yleispelaajat Niko Suihkonen ja Antti Ronkainen, keskitorjujat Tommi Siirilä ja Sauli Sinkkonen sekä libero Lauri Kerminen. Esko ja Suihkonen olivat ensimmäistä kertaa avauksessa näissä kisoissa.

Nuori hakkuri Aaro Nikula tuli vaihdosta toisessa erässä ja pelasi suurimman osan ottelusta. Somerolainen esiintyi varsin lupaavasti.

Suomi pelasi hurmoksessa ensimmäisen erän. Kun vielä Venäjä esiintyi alle tasonsa, otti Suomi Venäjästä ensimmäisen erävoittonsa 11 vuoteen.

Vaikka Venäjä korjasi ottelusta täyden pistepotin, tosiasia on se, että Suomi haastoi tasapäisesti joukkueen, joka kuuluu maailman parhaisiin. Vain toinen erä ja neljännen loppu olivat Suomelta heikompaa pelaamista.

Ronkainen hyökkäsi loistavasti nelospaikalta ja nousi Suomen pisteykköseksi 15 pinnallaan. Hän oli toisaalta monta kertaa vaikeuksissa aloitussyötön vastaanotossa. Suomen tehokkain oli Sinkkonen (+6).

Paljon on puhuttu siitä, ettei Venäjän huippuhakkuri Maksim Mihailov ole EM-kisoissa. Egor Kliuka on pelannut hakkurina hyvin, ja nytkin hän pyssytti 18 pistettä Venäjälle.

– Hienoa päästä Suomeen, Suomi on odottanut EM-kisoja niin kauan. Ehkä tämä on Suomelle lähtö kohti nousua. Vaikea ottelu, joten olen onnellinen voitosta, kommentoi Sammelvuo.

– Turhaa puhua siitä, keitä täällä ei ole. Täytyy keskittyä tähän joukkueeseen. Egor Kliuka tekee parhaansa hakkurina ja palvelee joukkuetta. Täytyy löytää uusia ratkaisuja ja yrittää parantaa ottelu ottelulta, sanoi Sammelvuo.

Aiemmin sunnuntaina Turkki voitti Tampereella Pohjois-Makedonian suoraan erin 3-0 ja varmisti paikan pudotuspeleihin. Pohjois-Makedonia ja Espanja ovat hävinneet kaikki kolme otteluaan.

Suomella on nyt kaksi voittoa ja yksi tappio, joten mahdollisuudet pudotuspeleihin ovat erittäin hyvät. Kaikista lohkoista neljä parasta etenevät 16 parhaan joukkoon.

Lentopallon naisten EM-kisat 2021 huipentuivat lauantaina. Italia voitti kultaa kaadetuaan loppuottelussa Serbian 3-1. Turkki otti pronssia. Pronssiottelu Alankomaita vastaan päättyi erin 3-0.