Liigapaikka jo kertaalleen vietiin, mutta nyt lentopallo taas maistuu, Niko Suihkonen kertoo Kalevalle

Suihkosen tuuletus MM-kisoista 2018. Kuva: FIVB

Lentopalloilija Niko Suihkonen ja hänen edustamansa Plessis Robinson Volley Ball ovat päässeet hyvään lentoon Ranskan liigassa.

Nousijajoukkue Plessis Robinson otti liigahistoriansa ensimmäisen otteluvoiton viikonloppuna. Kotikentällä kaatui Cambrai erin 3-1.

Yleispelaaja Suihkonen on pelannut kaksi täyttä ottelua Ranskan liigakaudella. Historiallisessa voitossa hän teki 18 pistettä ja oli joukkueensa tehokkain lukemalla +13.

Oulunsalolainen Suihkonen, 22, on muutaman viime vuoden aikana harpannut nopeasti suomalaiseen lentopalloeliittiin. Vakuuttava kehityskaari vei hänet MM-kisoihin 2018. Mestaruusliigan kaudella 2019-2020 Lentopallo.infon lukijat valitsivat hänet liigan parhaaksi yleispelaajaksi.

VaLePa jäi Suihkoselta taakse toukokuussa 2020, kun siirto Plessis Robinsoniin varmistui.

– Sain olla kolme kautta VaLePassa kolmen erinomaisen valmentajan, Sami Kurttilan, Radovan Gacicin ja Janne Kangaskokon, valmennuksessa ja näin läheltä huippuammattilaisten harjoittelua ja pelaamista, Suihkonen kertasi Ranskan-sopimuksensa synnyttyä.

– VaLePa on ollut paras paikka kehittyä uralla eteenpäin. Organisaatio ja olosuhteet ovat huippuluokkaa. Nyt tuntuu siltä, että olen valmis ottamaan seuraavan askeleen ammattilaisuralla ulkomailla.

Ensimmäisellä Plessis Robinson -kaudellaan Suihkonen oli pelaamassa joukkueen Ranskan kakkosliigan voittajaksi. Liiganousu ei käynyt aivan mutkattomasti.

– Olen ymmärtänyt, että liigapaikka vietiin meiltä liian pienen hallin vuoksi. Halliimme mahtuu noin 700 katsojaa, kun minimivaatimuksena on 1 500 katsojan halli, Suihkonen kertoo sanomalehti Kalevalle.

Nyt kun seuralla on suunnitelma uudesta hallista, joukkue voi keskittyä lentopalloon. Suihkonen oli syksyllä osa mainiosti pelannutta Suomen EM-kisajoukkuetta, ja myönteinen trendi jatkuu seurajoukkuekaudella. Suihkosen ohella Plessis Robinsoniin luottomiehiin kuuluvat kokenut tähtipelaaja Antonin Rouzier sekä passari Thomas Nevot.

– Ihan hyvin kulkee. Olen maajoukkueen mukana vietetyn kesän jäljiltä mainiossa kunnossa. Toki pelaamista helpottaa, että passari on sama kuin viime kaudella. Toivottavasti hän luottaa minuun myös jatkossa, että saan passeja, sanoo Suihkonen.

Lentopallon EM-kisoissa 2021 Suihkonen pelasi neljässä ottelussa ja teki Suomelle kaikkiaan 40 pistettä. Suomi eteni alkulohkosta pudotuspeleihin, hävisi Puolalle neljännesvälierissä ja sijoittui lopulta 12:nneksi.