Lentopalloilija Dimitri Muserski pelikieltoon dopingin takia

Kuva: CEV.eu

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB on asettanut lentopalloilija Dimitri Muserskin pelikieltoon dopingrikkomuksen vuoksi.

Tapaus juontaa aina vuoteen 2013, jolloin Muserski pelasi venäläisen Belgorodin joukkueessa.

FIVB tiedottaa päässeensä Muserskin kanssa yhteisymmärrykseen pitkällisen tapauksen käsittelyssä. Muserski on FIVB:n mukaan myöntänyt tehneensä dopingrikkeen.

Venäjän liigan ottelun 11. toukokuuta 2013 jälkeen otetusta Muserskin dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta, metyyliheksamiinia.

Tapauksen käsittelyn tuloksena FIVB langetti Muserskille yhdeksän kuukauden mittaisen pelikiellon. Se alkaa taannehtivasti 5. huhtikuuta 2021 ja päättyy 4. tammikuuta 2022. Sanktio on täysin urheilijakohtainen, eikä seura- tai maajoukkueille aiheudu seurauksia.

– Tapaus kuuluu tutkimuksiin, jotka FIVB aloitti saatuaan Wadalta tietoja ja dopingtestinäytteitä Moskovan laboratoriosta. FIVB on sitoutunut puhtaiden urheilijoiden suojelemiseen, ja liitto soveltaa dopingia kohtaan nollatoleranssia, liitto alleviivaa.

Venäjän lentopalloliitto vastasi FIVB:n päätökseen kommentoimalla, ettei Muserski koskaan käyttäisi tietoisesti dopingaineita.

Laajoissa tutkimuksissa Venäjän on todistettu syyllistyneen valtiojohtoiseen ja järjestelmälliseen dopingohjelmaan. Merkittävät sanktiot ovat vaikuttaneet lentopalloonkin. Tokion olympialaisissa Tuomas Sammelvuo valmensi ROC-nimistä joukkuetta. MM-kisat 2022 käydään Venäjällä, mutta isännät pelaavat nimellä VFR.

Muserski nousi tähdeksi pelatessaan Belgorodissa vuosina 2006–2018. Nykyisin hän kuuluu Japanin liigan Suntory Sunbirds -joukkueen vahvuuteen.

Sekä keskitorjujana että hakkurina pelannut Muserski, jolla on pituutta 218 senttimetriä, on Venäjän maajoukkueurallaan voittanut muun muassa olympiakultaa, maailmancupin, maailmanliigan ja Euroopan mestaruuden.

Muserskin seurajoukkueuralla palkintokaappiin ovat tulleet esimerkiksi Mestarien liiga, seurajoukkueiden maailmanmestaruus sekä Venäjän ja Japanin liigamestaruudet. Lisäksi hänet on valittu lukuisia kertoja arvoturnausten parhaaksi pelaajaksi.