Venäjä järjestää lentopallon MM-kisat 2022, mutta ei saa maana osallistua turnaukseen

Kuva: CEV.eu

Lentopallon MM-kisoihin lähdetään ensimmäisen kerran 12 vuoteen ilman Suomea. Kisat tulevat toki lähelle: Venäjä järjestää lentopallon MM-kisat 2022.

Venäjän tilanne on ollut huippu-urheilussa vaikea viime vuodet dopingkohun ja -rangaistusten vuoksi. Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB sallii Venäjän silti järjestää MM-kisat. Toisaalta järjestäjä ei saa maana osallistua turnaukseen.

Ilmiö on tuttu olympialaisista. Tokiossa Tuomas Sammelvuon valmentama joukkue saavutti hopeaa nimellä ROC. MM-kisoissa 2022 joukkue pelaa nimellä VFR; lyhenne juontaa Venäjän lentopalloliiton nimestä.

Lentopallon MM-kisat 2022 alkavat 26. elokuuta. VFR pelaa avausottelunsa Tunisiaa vastaan Pietarissa. Muilta osin A-alkulohko pelataan Moskovassa. Muut joukkueet lohkossa ovat Serbia ja Puerto Rico.

– Tavoitteemme on järjestää kaikkien aikojen MM-kisat. Odotamme, että kisat voidaan pitää täysin katsomoin, FIVB-johtaja Fabio Azevedo kommentoi.

Maailmanlistalla Venäjä on kolmantena. Euroopan listalla tuli sen sijaan kolmen sijan pudotus (toisesta viidenneksi) joukkueen karsiuduttua EM-kisoista jo puolivälierissä. Venäjän loppusijoitus oli seitsemäs.

– Paljon voidaan puhua ja kiistellä, mutta se (maajoukkuekausi) oli valoisa vaihe elämässämme. Olympiavuosi jää muistiin ikuisesti. Olympiamitali oli palkinto pitkästä matkasta, joka jatkuu varmasti, koska intohimo työhön ei katoa koskaan, Sammelvuo kirjoitti somessa kisojen jälkeen.

Lentopallon MM-kisoissa 2022 hallitseva maailmanmestari Puola saa kovan alkulohkovastuksen Yhdysvalloista. Tuore Euroopan mestari Italia mittaa Kanadan, Turkin ja Kiinan taidot. Olympiavoittaja Ranska puolestaan saa tiukat haastajat Sloveniasta ja Saksasta.

MM-karsintoja ei poikkeuksellisesti pelata. Kisapaikat määräytyivät FIVB:n maailmanlistan mukaisesti. Suomen sijoitus ei riittänyt kisoihin. Suomen miehet pelasivat MM-lopputurnauksissa 2014 ja 2018.

Lentopallon miesten MM-kisat 2022, alkulohkot

Turnauksen ajankohta 26.8.-11.9.2022

Lohko A, Moskova*: VFR, Serbia, Tunisia, Puerto Rico

Lohko B, Kemerovo: Brasilia, Japani, Kuuba, Qatar

Lohko C, Novosibirsk: Puola, USA, Meksiko, Bulgaria

Lohko D, Ufa: Ranska, Slovenia, Saksa, Kamerun

Lohko E, Jekaterinburg: Italia, Kanada, Turkki, Kiina

Lohko F, Krasnojarsk: Argentiina, Iran, Alankomaat, Egypti

Pudotuspeliotteluita myös Kazanissa, Kaliningradissa ja Jaroslavlissa

* Yksi ottelu Pietarissa