Mestarien liiga kartutti kokemusta, joka kantaa pian hedelmää Suomen maajoukkueessakin

Iina Andrikopoulou on matkalla Suomen ykköshakkuriksi. Kuva: CEV.eu

LP Salon taival lentopallon Mestarien liigan kaudella päättyi tappioon.

Tiistaina Vero Volley Monza kävi voittamassa suomalaisjoukkueen Salossa. Ottelu päättyi suoraan erin 3-0.

Erät Salohallissa päättyivät pistein 25-21, 25-13 ja 25-23.

Monza edustaa varsin korkeaa eurooppalaista tasoa, mutta LP Salo (kotimaan kentillä LP Viesti) lähti otteluun ihailtavan ennakkoluulottomasti. Pelaaminen oli raikasta toista erää lukuun ottamatta, eikä erävoittokaan ollut kaukana.

Upeasti maailman parhaitakin vastaan Mestarien liigassa pelannut hakkuri Iina Andrikopoulou esiintyi jälleen edukseen ja teki 15 pistettä. Salon joukkueessa vain Andrikopoulou (+13) ja Kaisa Nyman (+4) pääsivät tehoissa plussan puolelle.

Keskitorjuja Anna Czakanin hyökkäysvoima jäi lähes tyystin hyödyntämättä. Yleispelaajat Jessica Kosonen ja Elena Becheva yrittivät kovasti, mutta tulokset jäivät laihoiksi.

Monzan Lise Van Hecke oli pitelemätön ja viimeisteli ottelun ykkösenä 23 pistettä.

Mestarien liigassa LP Salo voitti yhden ottelun ja hävisi viisi ottelua. Tuloksena oli alkulohkon neljäs eli viimeinen sija – yksikin erävoitto lisää olisi tosin nostanut joukkueen kolmanneksi.

Otteluvoitollaan – Salo kaatoi ranskalaisen Mulhousen kotonaan helmikuun alussa – LP Salo meni kuitenkin historiankirjoihin. LP Salosta tuli ensimmäinen suomalainen naisten joukkue, joka saavuttaa otteluvoiton nykymuotoisessa lentopallon Mestarien liigassa.

Mestarien liigassa suomalaisista joukkueista oli aiemmin voittanut vain VaLePa (Ford Store Levoranta Sastamala), joka löi kreikkalaisen PAOK Thessalonikin miesten Mestarien liigassa syksyllä 2017.

Erityisesti jalkapallossa eurocupit ovat huiman haluttuja ja arvostettuja, mutta lentopalloilussa tilanne on ongelmallinen. Monelle potentiaaliselle seuralle Eurooppaan lähteminen tarkoittaa liian suurta taloudellista riskiä. Siksi LP Viestin kaltainen rohkea ja kunnianhimoinen seura ansaitsee korkean hatunnoston.

Yleisökään ei hevin innostu lentopallon eurocupeista. Nyt Salohalliin saatiin 1 050 katsojaa, vaikka pääsylippuja polkumyytiin eurolla. VaLePa oli kaudella 2017-2018 lohkonsa yleisöykkönen, mutta muuten lipunmyynti eurokamppailuihin on ollut laimeaa.

Suomalaisjoukkueille ei aivan heti auenne uusia mahdollisuuksia Mestarien liigaan. Suomen seurajoukkuelentopalloilun ja yksittäisten urheilijoiden kehittymisen nimissä on syytä toivoa, että tavoitteelliset seurat lähtevät hakemaan menestystä kakkostasolta CEV Cupista tai kolmostasolta Challenge Cupista.

Andrikopouloun, Czakanin ja Netta Laaksosen kaltaiset nuoret lentopalloilijat saivat Mestarien liigasta arvokasta kokemusta, jonka hedelmiä kerätään vastaisuudessa niin liigakentillä kuin Suomen maajoukkueen koitoksissa.

Suomalaiset joukkueet lentopallon Mestarien liigassa 2015–2022

2015 LP Salo (LP Viesti): 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 7 erävoittoa, 2 sarjapistettä

2018 Ford Store Levoranta Sastamala: 6 ottelua, 1 otteluvoitto, 4 erävoittoa, 2 sarjapistettä

2019 Hämeenlinna (Hämeenlinnan Lentopallokerho): 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 2 erävoittoa, 1 sarjapiste

2020 LP Salo: 6 ottelua, ei otteluvoittoja, 1 erävoitto, ei sarjapisteitä

2022 LP Salo: 6 ottelua, 1 otteluvoitto, 4 erävoittoa, 3 sarjapistettä