Lentopalloilija Iina Andrikopoulou on astunut kansainväliselle näyttämölle

Kuva: CEV.eu

Lentopallon Mestarien liigan torstainen ottelu Salossa osoitti Suomen kärkitason ja maailman huipun välisen huiman eron, mutta tarjosi suomalaisittain myönteisiäkin asioita.

LP Salo (LP Viesti) hävisi odotetusti VakifBank Istanbulille erin 0-3. Erät päättyivät pistein 14-25, 11-25 ja 17-25.

Salo on hävinnyt Mestarien liigan kauden molemmat ottelunsa. Alla oli 1-3-vierastappio ranskalaiselle Mulhouselle.

Torstainen murskatappio ei ole missään nimessä häpeä, koska VakifBank on yksi maailman parhaista lentopallojoukkueista. Salohallissa hakkuri Isabelle Haak ja yleispelaaja Gabi tekivät, mitä halusivat.

Tunnelma Salohallissa oli mainio, ja katsojia oli virusaikakauteen nähden mukavat 850. Normaaleissa olosuhteissa tuhat olisi mennyt komeasti rikki.

Salon hyvistä hetkistä huolimatta VakifBankin ykköskokoonpano takoi karut lukemat kahdessa ensimmäisessä erässä. Kolmanteen valmentaja Giovanni Guidetti teki peräti viisi vaihtoa. Vain keskitorjujat Zehra Günes ja Chiaka Ogbogu pelasivat täydet ottelut.

Suomalaisittain illan paras anti oli Iina Andrikopouloun mainio hakkuripeli. Hän hyökkäsi rohkeasti sekä verkolta että kolmen metrin takaa. Suorituksen merkitystä korosti se, että suomalaishakkuri oli parhaimmillaan niissä erissä, joissa VakifBank pelasi parhaalla kokoonpanollaan.

Harjavallasta kotoisin oleva Andrikopoulou, 23, ei ole niin räjähtävä lyöjä kuin esimerkiksi kollega Haak, mutta hän löytää ottelu ottelulta hyökkäyksiinsä paremmat viistokulmat ja ajoitukset. Hänen kehittymisensä viime vuosina on ollut tasaisen varmaa ennemmin kuin komeettamaista. Jos trendi jatkuu, Andrikopoulou taistelee Suomen maajoukkueen ykköshakkurin paikasta hyvin pian.

– Yksi parhaista otteluistani, vaikka hävisimme selvästi. VakifBank on loistava joukkue. Useinkaan elämässään ei pääse pelaamaan tämän tasoista joukkuetta vastaan. Meillä oli hetkemme, ja välillä pystyimme haastamaan, Andrikopoulou sanoi ottelun jälkeen.

Toinen mojova suomalaisanti oli yleispelaaja Linnea Kuuselan erinomainen vastaanottopeli. Hän tuli pahoin epäonnistuneen Elena Bechevan tilalle jo ensimmäisessä erässä. Kuusela nosti peräti 42 VakifBankin syöttöä ja suoriutui vaativasta tehtävästä varsin kelvollisesti. Toisaalta verkkopelissä on hänellä vielä rutkasti kehitettävää.

Haak palkittiin joukkueensa parhaana pelaajana. Ruotsin supertähti teki kahdessa erässä 12 pistettä (muun muassa neljä ässää) ja vain yhden virheen.

– Tykkään LP Salosta. Näin jo etukäteen videolta, että he painostavat syötöllä, yrittävät rajusti ja pelaavat hyvää puolustuspeliä. Olen tyytyväinen omaan peliini, mutta koko joukkue pelasi hyvin. Keskittyminen pysyi yllä, kommentoi Haak.

VakifBank Istanbulin valmentaja Guidetti ei ottanut joukkueelleen yhtäkään aikalisää. Pari videohaastetta hän otti, mikä kertoi siitä, että luotsi suhtautui otteluun tosimielellä.

– Suomalainen joukkue ei ole tottunut näin fyysisiin ja teknisiin pelaajiin, mutta joukkue yritti parhaansa. He voivat olla siitä ylpeitä. Olen tyytyväinen siitä, että pystyin peluuttamaan koko joukkuetta. Tämä oli meille askel eteenpäin, kertasi Guidetti.

Mestarien liigan alkulohkossa VakifBank on voittanut molemmat ottelunsa. Mulhousella ja Vero Volley Monzalla on molemmilla voitto ja tappio. Joulun alla LP Salo pelaa vielä vierasottelun Monzaa vastaan.