USA voitti 39 olympiakultaa Tokiossa, mutta lentopalloilu korjasi valmennuskunnian

Kuva: FIVB

Yhdysvaltain olympiakomitea on valinnut lentopallovalmentaja Karch Kiralyn vuoden olympiavalmentajaksi.

Kiraly luotsasi USA:n naisten maajoukkueen olympiakultaan Tokion olympialaisissa. Olympiakulta on Yhdysvaltain lentopallonaisille historian ensimmäinen.

Päävalmentajan lisäksi kunniaa sai Kara Kessans, jonka USA:n olympiakomitea (United States Olympic & Paralympic Committee) valitsi vuoden palvelutyöntekijäksi.

Kiraly on toiminut USA:n naisten valmennuksessa kymmenen vuoden ajan. Aikakaudella on kertynyt olympiakullan lisäksi muun muassa maailmanmestaruus, olympiapronssi sekä kolme huippuliiga Volleyball Nations Leaguen voittoa.

Monet muistavat Charles ”Karch” Kiralyn myös pelaajana. Hän ei ollut koskaan kentän pisin mies, mutta loistava fysiikka ja tekniikka tekivät hänestä poikkeuksellisen lentopalloilijan. Hän on historian ainoa pelaaja, joka on voittanut olympiakultaa sekä lentopallossa (1984 ja 1988) että beach volleyssa (1996).

USA:n naiset etenivät viime vuonna Tokiossa olympiavoittoon, vaikka joukkue koki loukkaantumishaasteita kesken turnauksen. Kuvaan astui fysioterapeutti ja huoltaja Kessans, jonka ylläpito- ja kuntoutusohjelma nousi avainrooliin.

Tokion olympialaisissa USA voitti 39 kultaa, 41 hopeaa ja 33 pronssia. Mitalisade huomioon ottaen Kiralyn ja Kassensin valinnat ovat suuri voitto lentopalloilulle ja kertovat paljon lajin arvostuksesta.

Olympialaiset 2024: Kisat pidetään Pariisissa. Lentopalloturnaukseen pääsee 12 miesten ja naisten joukkuetta. Karsinnat alkavat syyskuussa 2023.

Volleyball Nations League: Kesäliigojen ykköstason naisten lopputurnaus pelataan Ankarassa 13. heinäkuuta alkaen. Miesten liigan lopputurnauspaikkaa ei ole vielä julkistettu.

Venäjä on suljettu kisasta Ukraina-kriisin vuoksi. Naisten VNL:ssä Venäjän paikan sai Bulgaria, mutta miesten liigassa korvaavaa joukkuetta ei ole vielä valittu.

Volleyball Challenger Cup: Kesäliigojen alemmilta tasoilta voi nousta VNL:ään. Nousijat ratkeavat Challenger Cupissa, joka tänä vuonna pelataan Etelä-Koreassa (miehet) ja Kroatiassa (naiset). Challenger Cup kisataan 28. heinäkuuta alkaen.

Suomen miehet pelaavat kesäliigojen alimmalla tasolla, Euroopan hopeisessa liigassa. Naisten maajoukkue ei sen sijaan lähde tänä vuonna kesäliigaan.