Suomi menee kesäliigan loppuotteluun, mutta kovia otteita se Joel Banksilta vaati

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkue etenee loppuotteluun Euroopan hopeisessa liigassa.

Lauantaina Budapestissa pelatussa välieräkamppailussa Suomi voitti Pohjois-Makedonian erin 3-1. Erät päättyivät pistein 25-22, 20-25, 25-18 ja 25-16.

Avauskokoonpanossa Suomella olivat passari Akseli Lankinen, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Henrik Porkka ja Severi Savonsalmi, yleispelaajat Antti Ronkainen ja Jiri Hänninen sekä libero Voitto Köykkä.

Ensimmäiset puolitoista erää Suomen pelaaminen oli hyvin sekavaa. Päävalmentaja Joel Banks osoitti tarvittua päättäväisyyttä ja teki lukuisia pelaajavaihtoja kesken toisen erän. Lopulta vain Savonsalmi ja Hänninen olivat avauskuusikossa kaikissa erissä.

Vaihdosta kentälle tulleiden ykköseksi nousi hakkuri Aaro Nikula. Hieman tavallisesta poikkeavalla rytmillä ja tekniikalla iskulyöntiin tuleva urheilija oli vastustajalle mahdoton pideltävä. Nikula viimeisteli 17 pistettä eikä tehnyt ensimmäistäkään vastustajalle pisteen tuottanutta virhettä. Hänen hyökkäystilastonsa oli hämmästyttävä – 16 hyökkäyksestä 15 päättyi pisteeseen.

Hänninen ja vaihdosta kehiin päässyt Sakari Mäkinen tekivät 13 pinnaa mieheen.

Pohjois-Makedonian pisteykkönen oli odotetusti Nikola Gjorgiev, joka viimeisteli 23 pistettä.

Suomi ja Pohjois-Makedonia kohtasivat nyt kolmannen kerran. Suomi voitti keskinäiset kohtaamiset EM-kisoissa 2019 ja 2021, molemmilla kerroilla erin 3-1.

Sunnuntaina käytävässä hopeisen liigan loppuottelussa Suomi kohtaa Romanian.

Euroopan hopeisessa liigassa, joka on kesäliigojen alin taso, Suomen lopputurnauspaikka oli varma jo ennen lohko-otteluitakin, koska vähäisen osanottajamäärän vuoksi ”lohkossa” olivat vain Suomi ja Unkari. Suomi voitti Unkarin kotonaan 3-0 ja vieraissa 3-1.

Hopeiseen liigaan Suomi putosi vuonna 2019 hävittyään kaikki ottelunsa Euroopan kultaisessa liigassa. Suomella maajoukkuekauden suurempi haaste on elokuussa käytävä EM-karsinta. Suomen karsintavastustajat ovat Latvia ja Itävalta.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue ei lähtenyt tänä vuonna kesäliigaan.

Kesäliigojen korkein taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). VNL on varsin mittava kilpailu, ja se huipentuu loppuotteluihin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen.

Lentopallon eurooppalaisten kesäliigojen välierät

Kultainen liiga

Tshekki-Ukraina 3-2
Turkki-Kroatia 3-1

Tshekki-Romania 3-2
Ranska-Kroatia 3-0

Hopeinen liiga

Suomi – Pohjois-Makedonia 3-1
Unkari-Romania 0-3

Naisten hopeisessa liigassa on vielä alkusarja kesken.

Loppuottelut

Tshekki-Turkki
Tshekki-Ranska

Suomi-Romania
Naisten hopeisen liigan loppuottelu 2. heinäkuuta.