Suomen lentopallomiehet pelaavat kesäliigan lopputurnauksessa

Kuva: CEV.eu

Euroopassa pelattavien lentopallon kesäliigojen alkulohkot ovat valmiit miesten osalta.

Kultaisessa liigassa neljän parhaan joukkueen lopputurnaukseen etenivät Tshekki, Turkki, Kroatia ja upeaa sankaritarinaa kirjoittava Ukraina.

Lopputurnaus käydään 18. ja 19. kesäkuuta Kroatiassa.

Euroopan hopeisessa liigassa, joka on kesäliigojen alin taso, Suomi valmistautuu lopputurnaukseen. Lopputurnauspaikka oli tosin varma jo ennen lohko-otteluitakin, koska vähäisen osanottajamäärän vuoksi ”lohkossa” olivat vain Suomi ja Unkari.

Suomi voitti Unkarin kotonaan 3-0 ja vieraissa 3-1. Sunnuntaisessa vierasottelussa Suomen paras pistemies oli yleispelaaja Jiri Hänninen, joka viimeisteli 21 pinnaa.

Joel Banksin valmentaman joukkueen avauskokoonpanossa olivat passari Akseli Lankinen, hakkuri Joonas Jokela, yleispelaajat Hänninen ja Antti Ronkainen, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Henrik Porkka sekä libero Voitto Köykkä.

Toisessa lohkossa pelasi neljä joukkuetta. Jatkopaikat ottivat Pohjois-Makedonia ja Romania.

Lopputurnaus käydään 18. ja 19. kesäkuuta Budapestissa. Välieräkamppailussa lauantaina Suomi kohtaa Pohjois-Makedonian. Pohjois-Makedonian valtti on hakkuri Nikola Gjorgiev, joka teki alkulohko-otteluissa kaikkiaan 148 pistettä. Sunnuntaina pelattavassa loppuottelussa kamppailun voittaja kohtaa joko Romanian tai Unkarin.

Hopeiseen liigaan Suomi putosi vuonna 2019 hävittyään kaikki ottelunsa Euroopan kultaisessa liigassa. Suomella maajoukkuekauden suurempi haaste on elokuussa käytävä EM-karsinta. Suomen karsintavastustajat ovat Latvia ja Itävalta.

Naisten kultaisessa liigassa lopputurnaukseen ovat selviytyneet Ranska, Tshekki, Kroatia ja Romania. Hopeisen liigan ottelut ovat vielä kesken.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue ei lähtenyt tänä vuonna kesäliigaan.

Kesäliigojen korkein taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). Kuudentoista joukkueen VNL:ssä on pelattu neljä ottelukierrosta, ja miesten liigan kärjessä on USA. Kärkikolmikon täydentävät Japani ja Ranska.

Naisten VNL:ssä kärkipaikkaa pitää Japani, jonka perässä tulevat Kiina ja Turkki.

VNL on varsin mittava kilpailu, ja se huipentuu loppuotteluihin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen.