Urhea Ukraina kirjoittaa sankaritarinaa lentopalloilussa

Kuva: CEV.eu

Kansainvälisessä kriisissä taisteleva Ukraina saa hieman lohtua lentopalloilusta.

Ukrainan miesten lentopallomaajoukkue on avannut kautensa Euroopan kultaisessa liigassa täydellisesti, voittanut kaikki neljä otteluaan ja kasannut täydet 12 sarjapistettä.

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuussa, joten Ukraina on pelannut kaikki kesäliigan ottelunsa vieraskentillä. Venäjä on puolestaan suljettu kansainvälisestä lentopalloilusta – niin maajoukkueiden kuin seurajoukkueiden osalta.

Ukraina aloitti kultaisen liigan voittamalla Kroatian kaksi kertaa erin 3-1. Menneenä viikonloppuna Ukraina ja Espanja kohtasivat kahdesti. Ukraina voitti 3-1 ja 3-0.

Ukrainaa valmentaja Ugis Krastins, joka tunnetaan Suomessakin hyvin. Hän voitti lentopallon Suomen mestaruuden sekä pelaajana että valmentajana, ja hänen poikansa Elviss Krastins on edustanut Suomen maajoukkuetta.

Oleh Plotnitski on kuulunut Ukrainan avainpelaajiin, ja hän johtaa kultaisen liigan pistepörssiä 74 merkinnällään. Seuratasolla hän edustaa italialaista huippuryhmää Perugiaa. Maksim Drozd on puolestaan torjuntapörssin ykkönen 10 blokillaan.

Myöhemmin tänä vuonna Ukraina pelaa lentopallon MM-kisoissa.

Euroopan kultainen liiga on lentopallon kesäliigojen kakkostaso, korkein on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League.

Suomen naiset eivät lähteneet tämän kesän liigaan. Miehet sen sijaan hakevat paluuta kultaiseen liigaan pudottuaan siitä kolme vuotta sitten. Suomen lentopallomiehet aloittivat hopeisen liigan varsin vakuuttavalla 3-0-voitolla Unkarista.

Naisten hopeisessa liigassa Suomen naapurimaat ovat aloittaneet mallikkaasti. Viro on kärjessä yhdellä voitolla ja yhdellä tappiolla.

Ruotsi avasi sesonkinsa voittamalla vierasottelussa Slovenian erin 3-0. Lentopallon supertähti Isabelle Haak teki ottelun lyhyyteen nähden huimat 17 pistettä. Suomenkin kentiltä tutut Linda Andersson ja Jonna Wasserfaller olivat Ruotsin avauskokoonpanossa.

Ruotsi pelasi viime vuonna EM-kisoissa sensaatiomaisen hienosti ja sijoittui kahdeksanneksi.