Isabelle Haak teki 175 pistettä, mutta nyt on Ruotsin sankaritarina ohi

Kuva: CEV.eu

Ruotsin upea taival lentopallon naisten EM-kisoissa 2021 on päättynyt.

Turnauksessa Ruotsi ylsi täysin yllättäen kahdeksan parhaan joukkoon. Tiistaisessa puolivälieräottelussa Alankomaat kaatoi Ruotsin erin 3-0.

Alankomaat voitti erät pistein 27-25, 25-16 ja 25-19. Ottelu käytiin Plovdivissa, Bulgariassa.

Varsinkin ensimmäisessä erässä Ruotsi pysyi täysin mukana Alankomaiden, joka on Euroopan rankingissa jaetulla toisella sijalla, vauhdissa. Palloa saatiin hyvin hakkuritähti Isabelle Haakille, ja vastustaja oli välillä pahan kerran helisemässä.

Kamppailun vanhetessa Alankomaat löysi uuden vaihteen. Toisessa erässä Ruotsi jäi alakynteen. Sinikeltaiset jatkoivat taisteluaan, mutta vastustaja pystyi pitämään haastajansa riittävän etäällä loppuun asti.

Alankomaiden Nika Daalderop oli joukkueensa pisteykkönen 16 merkinnällä. Haak teki 18 pistettä ja nosti koko turnauksen (seitsemän ottelua) saldonsa muhkeaan lukemaan 175. Kahden vuoden takaisten EM-kisojen pistepörssin voitti Italian Paola Egonu, joka teki yhdeksään otteluun 196 pinnaa.

Ettore Guidettin valmentama Ruotsi saa olla äärimmäisen ylpeä esityksestään. Tulos ylitti villeimmätkin odotukset, ja parempaa on vielä tulossa. Isabelle Haak on 22-vuotias, ja myös Anna Haak, Alexandra Lazic ja Vilma Andersson kehittyvät vielä paljon. Toisaalta verkon keskustaan on keksittävä jotain: hyökkäyksessä Ruotsin keskitorjujat olivat miltei työttömiä.

Sankaritarina on ohi, mutta vain väliaikaisesti. Kahdeksan parhaan joukkoon yllettyään Ruotsille on paikka varma seuraaviinkin EM-kisoihin.

Ruotsin suurin maineteko oli Bulgarian voittaminen viisieräisessä neljännesvälieräottelussa. Neljännesvälierien toinen yllättäjä oli Ranska, joka kaatoi Kroatian 3-2. Puolivälierissä Ranska saa kovimman mahdollisen haasteen. Vastaan asettuu Serbia, joka on hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Serbia voitti Unkarin 3-0.

Tiistain myöhemmässä puolivälieräottelussa Turkki voitti Puolan vakuuttavalla esityksellä erin 3-0. Keskiviikkona pelattavat puolivälierät ovat Serbia-Ranska ja Italia-Venäjä.

Puolivälierien voittajat pelaavat välierissä perjantaina. Välierät ja mitaliottelut mitellään Belgradissa.

Lentopallon naisten EM-kisat 2021, puolivälierät

Turkki-Puola 3-0
Serbia-Ranska

Ruotsi-Alankomaat 0-3
Italia-Venäjä