Suomen lentopallomiehille nöyryyttävä tappio kesäliigan loppuottelussa

Kuva: CEV.eu

Suomen miesten lentopallomaajoukkue jäi kakkoseksi Euroopan hopeisen liigan kaudella 2022.

Kesäliigan loppuottelussa Romania kaatoi sunnuntaina Suomen erin 3-2. Lopputurnaus käytiin Budapestissa.

Euroopan hopeinen liiga on maajoukkueiden välisten kesäliigojen alin taso. Voiton ansiosta Romania nousee pykälää ylemmäs kultaiseen liigaan.

Päävalmentaja Joel Banks sorvasi Suomelle toimivan kuusikon kesken sekavan Pohjois-Makedonia-välierän. Loppuottelussa avauskuusikossa olivat passari Fedor Ivanov, hakkuri Aaro Nikula, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Nuutti Niinivaara sekä yleispelaajat Jiri Hänninen ja Sakari Mäkinen. Liberona hääri Voitto Köykkä.

Suomi oli menossa lupaavasti kohti voittoa johdettuaan kamppailua erin 2-1. Romania pystyi kuitenkin lisäämään kierroksia ja viemään kaksi viimeistä erää (25-23, 15-13).

Mäkinen oli Suomen joukkueen tuotteliain (21 pistettä) ja Nikula tehokkain (+12). Välierässä hienosti pelanneen Hännisen oma peli painui nyt pakkaselle (-2) heikon vastaanottopelin vuoksi.

Romanialta löytyi ratkaisijoita laajalta rintamalta. Tehopakkaus oli Marian Iulian Bala, joka teki 14 pistettä ja sai teholukeman +12.

Euroopan hopeisessa liigassa Suomen lopputurnauspaikka oli varma jo ennen lohko-otteluitakin, koska vähäisen osanottajamäärän vuoksi ”lohkossa” olivat vain Suomi ja Unkari. Suomi voitti Unkarin kotonaan 3-0 ja vieraissa 3-1.

Lopputurnauksessa Suomi kaatoi lauantaina Pohjois-Makedonian 3-1 ja eteni finaaliin.

Toiseksi jääminen on Suomelle nöyryyttävä, koska hopeinen liiga on kilpailu, johon Suomen ei olisi koskaan pitänyt joutua. Vaikka Suomi ei pelannut kesäliigassa parhaalla miehistöllään, ainoa tavoite oli turnausvoitto.

Hopeiseen liigaan Suomi putosi vuonna 2019 hävittyään kaikki ottelunsa Euroopan kultaisessa liigassa. Kesän 2019 liigaa edelsi valmentajanvaihdos, joka vei Suomen miesten maajoukkueen kuukausien mittaiseen sokkitilaan.

Banksin aikakaudella maajoukkueen tekeminen on parantunut askel askeleelta ja nuorissa pelaajissa on potentiaalia. Päävalmentaja ei silti peitellyt kesäliigafinaalin nostattamia tunteita.

– Olen äärimmäisen pettynyt. Meillä oli pieni mahdollisuus voittaa 3-1, mutta ottelu kääntyi Romanialle. Toiseksi sijoittuminen harmittaa. Myös pelaajat ovat juuri nyt äärimmäisen pettyneitä, kommentoi Banks.

– Tämä on uusi Suomen joukkue, joka on edistynyt kuuden viikon aikana todella paljon. Kokemus oli tänään valttia, ja tämä oli taas oppia, valmentaja lisäsi.

Parempaa nostetta olisi tarvittu, sillä maajoukkuekauden suuri haaste on elokuussa käytävä EM-karsinta. Suomen karsintavastustajat ovat Latvia ja Itävalta.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue ei lähtenyt tänä vuonna kesäliigaan.

Kesäliigojen korkein taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). VNL on varsin mittava kilpailu, ja se huipentuu loppuotteluihin vasta heinäkuun puolivälin jälkeen.

Lentopallon eurooppalaisten kesäliigojen välierät

Kultainen liiga

Tshekki-Ukraina 3-2
Turkki-Kroatia 3-1

Tshekki-Romania 3-2
Ranska-Kroatia 3-0

Hopeinen liiga

Suomi – Pohjois-Makedonia 3-1
Unkari-Romania 0-3

Naisten hopeisessa liigassa on vielä alkusarja kesken.

Loppuottelut

Miesten kultainen liiga

Tshekki-Turkki 3-1

Naisten kultainen liiga

Tshekki-Ranska 0-3

Miesten hopeinen liiga

Suomi-Romania 2-3
Naisten hopeisen liigan loppuottelu 2. heinäkuuta.