Uutisia Suomen lentopallomaajoukkueesta

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue taistelee lauantaina EM-kisapaikasta Joensuussa pelattavassa ratkaisuottelussa.

Vieraaksi EM-karsintaotteluun saapuu Montenegro. Joukkueiden välisen ensimmäisen kohtaamisen voitti Suomi erin 3-1 Montenegron kotikentällä. Lauantainen kamppailu on molemmille karsintojen viimeinen.

Suomella on karsinnoista kolme voittoa, Montenegrolla kaksi. Jos Suomi voittaa ottelun, paikka EM-lopputurnaukseen on varma. Kahdenkin erän voittaminen (ja siten yhden sarjapisteen saaminen) tietäisi kisapaikkaa.

Montenegro tarvitsee 3-0- tai 3-1-voiton edetäkseen EM-kisoihin. Tshekki on varmistanut lohkovoiton ja paikan EM-lopputurnaukseen.

EM-karsintoja käydään kaikkiaan kuudessa lohkossa. Jokaisen lohkon kaksi parasta saavat paikat lentopallon EM-kisoihin 2023. Muut 12 joukkuetta määräytyvät kisajärjestäjyyden ja edellisten EM-kisojen menestyksen perusteella.

ac store, lentopallo, ale, lentisale

Tapio Kangasniemen valmentama Suomi pelasi kaksissa viime EM-kisoissa (2019 ja 2021).

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on jo varmistanut paikan EM-kisoihin.

Historiaa Suomen juniorilentopalloilussa

Suomen alle 19-vuotiaiden naisten lentopallomaajoukkue sijoittui ikäluokan EM-kisoissa Skopjessa kahdeksanneksi. EM-sijoitus on naispuolisten junioreiden paras Suomen lentopallohistoriassa.

Alkulohkossa Suomi voitti Pohjois-Makedonian ja Kreikan. Loput ottelut päättyivät tappioihin, mutta suoritus riitti historialliseen sijoitukseen. Päävalmentajana toimi Nikolas Buser.

– Vaikka turnaus päättyi katkerasti, yleinen vaikutelma oli myönteinen. Energiaa kuluttaneet suoritukset tuntuivat, emmekä pystyneet pitämään tasoamme. Siksi hävisimme kolme viimeistä ottelua todella selvästi, Buser kertasi somessa.

– Olemme hyvin ylpeitä sijoituksesta. Olemme varmoja, että kavennamme eroa Euroopan kärkijoukkueisiin harjoitus, askel ja palloralli kerrallaan, Buser kuvaili.

EM-lopputurnauksessa Suomen pisteykköseksi nousi Oona Rasinperä, ja eniten torjuntapinnoja napsi Ella Peltomaa. Peltomaa, Joanna Kallinen ja Miia-Maria Mäkikyrö syöttivät Suomen parhaina yhdeksän ässää kukin.

Italia voitti alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Hopeaa saavutti Serbia ja pronssia Puola.

Miehet kohti olympiakarsintoja

Käynnissä olevat lentopallon miesten MM-kisat mylläävät maailmanlistaa. Kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n ylläpitämässä rankingissa Suomen miehet ovat sijalla 23 (tilanne 9.9.2022).

Rankingsijoitus on lupaava, sillä Suomelle on avautumassa paikka olympiakarsintoihin. Suomi on maailmanlistalla käytännössä kahta sijaa korkeammalla, koska Ranska (2.) saa kisapaikan olympialaisten järjestäjämaana, ja Venäjä (4.) on suljettu kansainvälisestä lentopalloilusta.

FIVB tiedottaa, että olympiakarsintoihin pääsee 24 joukkuetta, jotka jaetaan kolmeen kahdeksan joukkueen vahvuiseen lohkoon. Karsintalohkojen kaksi parasta joukkuetta (kaikkiaan kuusi) saavat paikat Pariisissa käytävään olympiaturnaukseen.

Olympiakarsinnat on määrä pelata syys- ja lokakuussa 2023. Lentopallon olympiaturnaus käydään vuonna 2024 ja siihen pääsee sekä miehissä että naisissa 12 maata.