Lentopallon olympiavoittaja pelikieltoon dopingista

Kuva: FIVB

Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB on asettanut venäläisen pelaajan Aleksander Butkon pelikieltoon.

Pelikielto on 15 kuukauden mittainen. Se alkaa taannehtivasti 1. tammikuuta 2022 ja kestää maaliskuun 2023 loppuun asti.

Tapahtuman jäljet johtavat aina huhtikuuhun 2014, jolloin Butko jäi kiinni kielletystä aineesta. Kyseessä oli piristeeksi luokiteltu trimetatsidiini. Oikeassa käytössään lääkevalmistetta käytetään rasitusrintakipukohtausten ehkäisyyn.

FIVB tiedottaa, että Butko on hyväksynyt sanktion ja siten myöntänyt dopingrikkeen.

Venäjän järjestelmällinen ja valtiojohtoinen dopingohjelma tuli viime vuosikymmenellä julki Wadan ja muiden organisaatioiden tutkimuksissa.

Paljastusten jälkeen Venäjän osallistuminen huippu-urheiluun on ollut rajallista; sittemmin Venäjä on suljettu käytännössä kaikesta kansainvälisestä urheilusta Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssotansa vuoksi.

Venäjän maajoukkue ja venäläiset seurajoukkueet on suljettu kansainvälisestä lentopalloilusta.

Butko, 36, kuuluu viime vuosien parhaisiin venäläisiin passareihin. Hän kuului maajoukkueeseen myös Tuomas Sammelvuon päävalmentajakaudella.

Butkon palkintokaapista löytyy esimerkiksi olympiakulta, EM-kulta, Mestarien liigan voittoja ja seurajoukkueiden maailmanmestaruus. Viimeksi hän on pelannut Kuzbass Kemerovossa.

– FIVB on sitoutunut suojelemaan puhdasta urheilua ja puhtaita urheilijoita. Dopingiin on nollatoleranssi, FIVB korostaa.