Kevään hurmaaja kävi lähellä tulospommia – nuori yleispelaajakaksikko rokkaa kohti Suomen huippua

Oriveden Ponnistus taisteli upeasti lentopallon naisten Mestaruusliigan puolivälierissä. Jännittävä ottelusarja päättyi kuitenkin Hämeenlinnan Lentopallokerhon juhliin.

Kerho lähetti OrPon kesälomalle voitoin 3-2. Torstaina Hämeenlinnassa pelattu ratkaisuottelu päättyi erin 3-1.

Hämeenlinna lähti ottelusarjaan selkeänä ennakkosuosikkina, ja asetelma vain vahvistui Kerhon vietyä avauskamppailun mennen tullen. OrPo nousi kuitenkin upeasti mukaan sarjaan, vaikka hävisikin kotiavauksensa 2-3. Ponnistus lisäsi painetta voittamalla Hämeenlinnassa ja tasoittamalla sarjan kotikentällään.

Viidennessä ja ratkaisseessa kamppailussa OrPo otti suuren askeleen kohti tulospommia viemällä avauserän huikean jännittävästi pistein 32-30. Kerho pystyi kääntämään ottelun – ja lopulta koko ottelusarjan – suunnan, mutta se ei ollut todellakaan OrPon heikkoutta.

OrPo-hakkuri Darja Butkevitshin laatu tiedettiin. Puolivälieräsarja oli häneltä hieman epätasainen, mutta ratkaisuottelussa hän esiintyi taas erinomaisesti.

Italialaisen Andrea Carasin valmentamasta Ponnistuksesta on nostettava esiin nuori yleispelaajakaksikko Ada Aronen – Oona Viljanen, joka rokkaa väkevästi kohti kansallista kärkeä. Molemmat ovat vuosikertaa 2003, joten lentopalloilijapolut ovat vasta alussa.

Molemmat yleispelaajat avasivat ottelusarjan turhan arasti, mutta kasvoivat vain runsaan viikon aikana uusiin mittoihin. Viljanen nostaa aloituksia keskittyneesti ja pystyy päättämään hyökkäyksiä. Aronen suoriutui erityisesti hyökkäyksissä; kun oikea lyöntirohkeus löytyi, paukutteli hän viiteen otteluun yhteensä 109 pistettä.

Ihmetellä sopii, jos molempien urheilijoiden nimet eivät löydy Suomen uuden päävalmentajan listalta, kun seurajoukkuekauden jälkeinen maajoukkueleiritys alkaa.

Butkevitshin, Arosen ja Viljasen lisäksi libero Emilia Putkisaari pelasi upeat puolivälierät. Keskitorjujan ja passarin tonteilla OrPo joutui kuitenkin toteamaan vastustajan ratkaisevasti vahvemmaksi.

Otteluiden ja ottelusarjojen ratkaisijoita etsitään liian usein pistetilastoista ja Hämeenlinnan tapauksessa ilmiömäistä kevättä pelaavasta Jenny Mosserista. Yleispelaaja onkin loistanut, mutta torstaisen jännityskamppailun ratkaisi passari Jenna Ylivainio. Tuuraajapassarit Sofia Lehto ja Pipsa Roivainen ovat tehneet parhaansa, mutta viimein toisen erän lopulla päävalmentaja Giovanni Torchio rohkeni vaihtaa loukkaantumisista kärsineen Ylivainion ruutuun.

Ylivainio nosti joukkueen passipelin ja koko joukkueen pelaamisen hetkessä uudelle tasolle. Epätarkoistakin nostoista hän pystyi rakentamaan hyviä hyökkäyspaikkoja etenkin Mosserille ja Adeola Owokoniranille. Kaiken muun hyvän päälle Ylivainio napsi viisi torjuntapistettä.

Hämeenlinna ansaitsi välieräpaikkansa, mutta OrPo tullaan muistamaan tämän kevään hurmaajana. Jos Oriveden joukkue pysyy riittävästi kasassa, välieräpaikan saavuttaminen vuoden kuluttua on silkkaa realismia.

Hämeenlinnan lisäksi runkosarjavoittaja Puijo Wolley joutui puolivälierissä yllättävän tiukkaan tilanteeseen. LP-Vampula, joka varmisti pudotuspelipaikkansa runkosarjan viimeisellä kierroksella, pakotti puolivälieräsarjan täyteen viiteen otteluun. Sarja ratkeaa Kuopiossa perjantaina.

Päivitys: Puijo voitti ratkaisuottelun 3-1.

Ensimmäisenä välieräpaikan varmisti Pölkky Kuusamo, joka pudotti LiigaPlokin suoraan voitoin 3-0. LP Kangasala löi LP Viestin 3-1 ja eteni neljän parhaan joukkoon.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan välierät 2023

Puijo-Hämeenlinna
Pölkky-Kangasala

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.