Pölkky Kuusamo lentopallon Suomen mestari 2023

Kuva: CEV.eu

Pölkky Kuusamo on voittanut lentopallon Suomen mestaruuden kaudella 2022-23.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuotteluissa Pölkky kaatoi Hämeenlinnan Lentopallokerhon suoraan otteluvoitoin 4-0. Sunnuntaina Kuusamossa käyty ratkaisuottelu päättyi erin 3-0.

Sotiris Gkotsisin valmentaman Pölkyn luottopelaajat viimeisessä kamppailussa olivat passari Katja Kylmäaho, hakkuri Breana Runnels, keskitorjujat Cara McKenzie ja Bettina Yli-Sissala, yleispelaajat Madeline Palmer ja Ciara DeBell sekä libero Sanna Häkkinen.

Yleispelaajana kauden aloittanut ja hakkurin paikan upeasti omaksunut Runnels tykitti 16 pistettä. Palmer ja DeBell viimeistelivät kumpikin 13 pinnaa.

Suomen mestaruus on Pölkylle (Kuusamon Pallo-Karhut) toinen peräkkäinen. Joukkue on neljän kauden mitaliputkessa, sillä 2019 tuli pronssia ja 2021 hopeaa (vuonna 2020 ei jaettu mitaleita koronaviruspandemian vuoksi).

Neljällä viimeisimmällä loppuun viedyllä kaudella Pölkyn lisäksi vain Hämeenlinna (kaksi hopeaa, kaksi pronssia) on ollut aina mitaleilla. Lisäksi Pölkystä tuli kahdeksaan vuoteen ensimmäinen naisten Mestaruusliigan joukkue, joka pystyy mestaruuksiin kahtena peräkkäisenä vuotena.

Vuoden 2022 SM-kullan jälkeen Pölkky Kuusamon joukkue meni pitkälti uusiksi. Syyskausi oli vaikea, ja ongelmat kulminoituivat ennen joulua tulleeseen kolmen ottelun tappioputkeen. Kuusamossa ei jääty kuitenkaan toimettomiksi. Felicia Marshall ja Julia Azevedo joutuivat astumaan syrjään, ja tilalle tulivat Palmer ja aiemminkin Pölkyssä pelannut Carlyle Nusbaum.

Peliliikkeet alkoivat tuottaa tulosta. Aivan uudelle tasolle Pölkky alkoi nousta tammikuun lopulla, ja runkosarja huipentui kahdeksan ottelun mittaiseen voittoputkeen. Pudotuspeleissä kuusamolaisryhmä löi niin LiigaPlokin, LP Kangasalan kuin Hämeenlinnan ilman tappioita, joten joukkue voitti kauden 18 viimeistä otteluaan.

Giovanni Torchion valmentama Hämeenlinna joutui puolestaan tarpomaan urheilullisten haasteiden ja vakavien julkisuusongelmien läpi kauden aikana. Joukkueen henkinen kantti osoittautui kuitenkin varsin kovaksi. Pudotuspeleissä Kerho kampesi OrPon kesälomalle ja taisteli vielä välierävoiton runkosarjaykkösestä Puijo Wolleysta.

Loppuottelusarja oli kuitenkin Pölkyn ylivoimaa. Kerho pystyi haastamaan vastustajan keskitorjujan ja yleispelaajan pelipaikoilla, mutta passari-, hakkuri- ja liberotonteilla Pölkky oli täysin suvereeni.

Hämeenlinnalle tuli kaudesta SM-hopean lisäksi Suomen cupin voitto. SM-pronssia otti Puijo Wolley.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuotteluissa kohtaavat VaLePa ja Akaa-Volley. VaLePa voitti kolme ensimmäistä ottelua, joten mestaruus on katkolla tiistaina Sastamalassa.