Lentopallon naisten Mestaruusliiga 2022–2023: joukkueiden kevättodistukset

Lentopallon naisten Mestaruusliiga 2022–2023 on päättynyt, joten on aika ojentaa joukkueille kevättodistukset.

SM-kultaa voitti Pölkky Kuusamo. Hämeenlinnan Lentopallokerho otti hopeaa ja Puijo Wolley pronssia.

Lentopallo.info antaa naisten pääsarjan joukkueille seuraavat kevättodistukset. Arvosanoissa painottuvat joukkueisiin kauden alla kohdistuneet odotukset.

Pölkky Kuusamo: Pölkky teki sen mikä piti ja uusi Suomen mestaruuden. Uusi SM-kulta ei tullut kuitenkaan ilman osaavasti toteutettua kurssimuutosta. Kun syksy sujui mollivoittoisesti, Pölkky uusi ulkomaalaisosastoaan ja hankki ennalta tuttuja pelaajia joukkueeseen. Lopputuloksena oli ylivoimainen ja ansaittu Suomen mestaruus – kausi päättyi 18 ottelun mittaiseen voittoputkeen. Pölkky on viiden viime vuoden selvä ykkönen Suomessa. Dynastia on syntynyt.

Avainpelaaja: Breana Runnels

Arvosana: 9

Hämeenlinnan Lentopallokerho: Kehityskaari oli paljolti samanlainen kuin Pölkyllä. Välillä Kerhon pelaaminen oli niin kaoottista, ettei menestys näyttänyt todennäköiseltä, mutta upea ryhdistäytyminen teki joukkueesta Pölkyn rinnalla kevään kuumimman. Jenny Mosserin paluu tavallisten kuolevaisten joukkoon ja Adeola Owokoniranin katoaminen kuvasta lässäyttivät loppuottelusarjan, mutta Hämeenlinnan on hyvä lähteä rakentamaan tulevaa.

Avainpelaaja: Jenny Mosser

Arvosana: 8,5

Puijo Wolley: Kuopiolaisjoukkue kirjoitti kauden makeimman kasvutarinan. Puijo voitti runkosarjan, mutta välierissä kovuus ei aivan riittänyt loppuottelupaikkaan. Jossittelunkin varaa jäi, mutta Pekka Seppäsen upeasti luotsaama Puijo Wolley osaa varmasti iloita SM-pronssista. Jos rakennustyö onnistuu kesällä, ensi kauteen ryhmä lähteekin sitten mitalisuosikkina.

Avainpelaaja: Oksana Rusnatshenko

Arvosana: 9+

LP Kangasala: Kangasalla lähdettiin toiveikkaina kauteen, mutta avainpelaaja Emmi Riikilän loukkaannuttua taivas hieman synkkeni. Kangasala taisteli kuitenkin kunniakkaasti, ja Iida Pöllänen nousi yhdeksi kauden kiinnostavimmista nuorista pelaajista. Suurella todennäköisyydellä Kangasala tulee taas lujaa ensi kaudella – toki ilman suosikkilibero Tiiamari Sievästä, joka lopetti uransa.

Avainpelaaja: Netta Rekola

Arvosana: 8

OrPo: Oriveden lentopalloylpeys uusiutui onnistuneesti, ja runkosarjasta tuli mukava viides sija. Puolivälierissä vastaan tuli kuitenkin kuumaa vaihettaan pelannut Hämeenlinna. Haaste osoittautui liian suureksi, vaikka nuori yleispelaajakaksikko Ada Aronen – Oona Viljanen otti valtavan harppauksen kohti kotimaista kärkeä. Andrea Carasi jatkaa valmentajana, joten näkymät ovat hyvin lupaavat.

Avainpelaaja: Darja Butkevitsh

Arvosana: 8+

LP Viesti: Mikään joukkue ei välttynyt vastoinkäymisiltä, mutta erityisen pahasti kärsi Viesti. Joulun alla salolaisjoukkueen pelaaminen alkoi olla mainiossa tikissä, mutta sitten Dagmar Boomin loukkaantuminen vei hurjasti pelillistä ja henkistä kapasiteettia. Kun venyjiä ei löytynyt, Viesti jäi neljän parhaan väärälle puolelle. Salossa tuskin kauan jaksetaan pysyä sivustakatsojan roolissa.

Avainpelaaja: Saana Lindgren

Arvosana: 7–

LiigaPloki: Pihtiputaalla oli sen verran jatkuvuutta joukkueessa, että menestysmahdollisuuksia löytyi. Runkosarjaan mahtui hyviä hetkiä, mutta avainpelaaja Anna Jefremenkon keväinen loukkaantuminen söi iskukykyä liikaa. Valmentaja Kim Buchwald jatkaa, ja uuden joukkueen kokoaminenkin on vauhdissa – joko ensi kaudella syntyisi tulosta?

Avainpelaaja: Anna Jefremenko

Arvosana: 7–

LP-Vampula: Odotetun kaltainen kausi. Vampula pelasi parhaimmillaan mallikasta lentopalloa, ja ratkaisijoita löytyi monelta tontilta. Joukkue kampesi itsensä kalkkiviivoilla pudotuspeleihin ja haastoi puolivälierissä runkosarjavoittaja Puijo Wolleyn hyvin. Vampula on varmasti valmiina sekoittamaan pakkaa ensi kaudellakin.

Avainpelaaja: Kristiana Petrova

Arvosana: 7

Arctic Volley: Vähän odotettiin, vähän saatiin. Arctic esiintyi kelvollisesti – voitti muun muassa molemmat tulevat finalistit tammikuussa – mutta kevään edetessä ryhmä kadotti juonen. Edessä olivat valmentajanvaihto ja piinaavat liigakarsinnat. Sarjapaikka sentään säilyi, ja ensi kaudella taas uusi yritys – nyt Jukka Lehtosen valmennuksessa.

Avainpelaaja: Megan Vander Meer

Arvosana: 6,5

Nurmon Jymy: Jymy jäi odotetusti liigan häntäpäähän. Sijoitus ei ole häpeä, sillä kyse oli ennen kaikkea sarjan alakastin joukkueiden sinnikkyydestä ja aiempaa paremmasta laadusta. Jymy sai sentään minimestaruuden, kun se pääsi päättämään kautensa esikarsintojen voittoon Arcticista. Joukkue siirtyy Patrik Ojaniemen valmennukseen.

Avainpelaaja: Ivana Radonjic

Arvosana: 7

Naisten lentopalloliigan kunniamaininnat

Kauden päättyminen on myös yksilöiden huomioimisen aikaa. Lentopallo.info rankkaa kauden 2022–2023 parhaat näin:

Vuoden liigapelaaja – Breana Runnels, Pölkky Kuusamo

Runnels aloitti kauden yleispelaajana ja päätti sen hakkurina. Yhdysvaltalaispelaaja osoitti päättäväisyyttä ja suoritusvarmuutta, jotka vain vahvistuivat loppua kohden.

Paras passari – Katja Kylmäaho, Pölkky Kuusamo

Tarkkuus ja rauhallisuus olivat nyt valttia. Runkosarjan paras passari oli Puijon Rusnatshenko, mutta hän loukkaantui kesken pudotuspelien.

Paras hakkuri – Saana Lindgren, LP Viesti

Paras yleispelaaja – Jenny Mosser, Hämeenlinnan Lentopallokerho

Paras keskitorjuja – Ella Autere, Puijo Wolley

Paras libero – Sanna Häkkinen, Pölkky Kuusamo

Vuoden valmentaja – Pekka Seppänen, Puijo Wolley

Vuoden nuori pelaaja – Ada Aronen, OrPo

Vuoden taistelija – Oona Viljanen, OrPo