Lentopallon miesten Mestaruusliiga 2022–2023: joukkueiden kevättodistukset

Lentopallon Mestaruusliiga 2022–2023 on päättynyt, joten on aika ojentaa joukkueille kevättodistukset.

SM-kultaa naisten liigassa voitti Pölkky Kuusamo. Hämeenlinnan Lentopallokerho otti hopeaa ja Puijo Wolley pronssia.

Tiistaina saatiin päätökseen myös miesten liiga. VaLePa eteni odotettuun Suomen mestaruuteen. Hopealle ylsi Akaa-Volley ja pronssille Savo Volley.

Lentopallo.info antaa miesten pääsarjan joukkueille seuraavat kevättodistukset. Arvosanoissa painottuvat joukkueisiin kauden alla kohdistuneet odotukset.

VaLePa: Janne Kangaskokko sai luotsattavakseen huimaavan tasalaatuisen joukkueen, joka etenikin ylivoimaisimpaan mestaruuteen sitten vuoden 2019. Ulkomaalaiskiinnitykset (Jacob Ekman ja Karli Allik) menivät taas nappiin. Suomen kentät alkavat käydä pieniksi, joten seuran ja suomalaisen lentopalloilun nimissä VaLePalle sopii toivoa jo euromenestystäkin.

Avainpelaaja: Mikko Esko

Arvosana: 9+

Akaa-Volley: Tavoite täyttyi eli pronssi kirkastui. Loppuotteluissa esitykset eivät riittäneet haastamaan VaLePaa riittävästi, mutta Olli Kunnarin kahden ensimmäisen päävalmentajakauden saldo vakuuttaa. Ryhmässä ei ollut heikkoja kohtia, ja vaihtopenkiltäkin löytyi tuntuvia apuja.

Avainpelaaja: Greg Petty

Arvosana: 9

Savo Volley: Alkutilannekin oli vaikea, koska nuori seura siirtyi uuteen (Ojansivun, Siltalan ja Ivanovin jälkeiseen) aikakauteen. Loukkaantumiset vain hankaloittivat menoa. Ryhtiliike oli kuitenkin loistava, ja se henkilöityi kesken kauden hankittuun passari Kevin Rodrigueziin. Latautuneen Loimun kaataminen pronssiotteluissa takasi, että Savo Volley voitti ensimmäisen kerran liigakauden päätösottelunsa.

Avainpelaaja: Andrus Raadik

Arvosana: 8

Raision Loimu: Pitkään tuloillaan ollut uusi nousu toteutui vihdoin. Mika Rantanen otti valmennusvastuun pika-aikataululla ja onnistuneesti. Joonas Jokelan värvääminen hakkuriksi oli loistoveto. Myös passarin (Tomi Saarinen) ja keskitorjujan (Eetu Mäki, Joaquin Layus) tonteilla Loimu teki erinomaista jälkeä. Ehkä ensi kaudella sitten mitaleille?

Avainpelaaja: Joonas Jokela

Arvosana: 9

Karelian Hurmos: Aina taistelevalta Hurmokselta odotettiin hyvää panosta, ja runkosarjan neljäs sija olikin mainio suoritus. Puolivälierätappio Savo Volleylle jäi varmasti harmittamaan, koska Hurmos voitti avausottelunsa. Hurmos, jonka valmentaja Matti Alatalo siirtyy Bundesliigaan, vastasi myös kauden parhaasta yleisötempauksesta.

Avainpelaaja: Mikko Räsänen

Arvosana: 8

Hurrikaani-Loimaa: Luka Marttilan lähtö Italian liigaan ja Aleksi Muukkosen loukkaantuminen saivat Hurrikaanin pienoiseen kriisiin. Joulukuussa tuli vielä yllättävä valmentajanvaihdos. Passari Santeri Välimaa ja hakkuri Kristers Dardzans olivat onnistujat, mutta joukkueen taso ei nyt riittänyt puolivälieriä pidemmälle. Loimaalla siirrytään Olli Kuoksan valmennukseen.

Avainpelaaja: Santeri Välimaa

Arvosana: 6,5

Kokkolan Tiikerit: Haasteita riitti niin pelikentällä kuin taloudessa, mutta Tiikerit selvisi kaudesta kuivin jaloin. Parasta, tuttua tiikeritaistelua nähtiin liian harvoin, ja puolivälieräsarjassa Akaa-Volleyta vastaan mahdollisuudet olivat vähissä yhdestä otteluvoitosta huolimatta. Erinomainen valmentaja Mikko Keskisipilä jatkaa tehtävässään.

Avainpelaaja: Daniel Thiessen

Arvosana: 7–

TUTO Volley: Turkulaisjoukkue saavutti ensimmäisen pudotuspelipaikkansa sijoituttuaan kahdeksanneksi ja jätettyään Perungan Pojat niukasti yhdeksänneksi. Runkosarjassa TUTO pelasi parhaimmillaan mainiosti ja voitti muun muassa molemmat finalistit. Saavutus jäi valmentaja Olli Kuoksan viimeiseksi TUTOssa, sillä hän siirtyy Hurrikaani-Loimaan ruoriin, ja Jani Niskakangas tulee TUTOn valmentajaksi.

Avainpelaaja: Akseli Lankinen

Arvosana: 8

Perungan Pojat: Rovaniemen joukkueelta ei liikoja odotettu, joten karsintojen välttäminen oli joukkueelle pieni mestaruus. Daniel Wetter, Fredric Gustavsson ja Lasse Jäntti pitivät PerPoa pystyssä, mutta onnistumisia olisi kaivattu laajemmalta rintamalta. Haasteita on lappilaisseuralle luvassa varmasti ensi kaudellakin.

Avainpelaaja: Daniel Wetter

Arvosana: 7+

Vantaa Ducks: Kymmenes sija ja karsintoihin joutuminen eivät ole sinänsä häpeä, sillä ns. alakastissakin pelattiin hyvää lentopalloa. Ducks oli kärkipäänkin joukkueita vastaan monesti hyvässä vauhdissa. Vantaalaisille tuli 2-3-tappiota seitsemän kappaletta eli toiseksi eniten liigassa. Talousongelmiakin on – löytyykö Korsossa panoksia lähteä aitoon nousutrendiin?

Avainpelaaja: Lauri Lehtonen

Arvosana: 6,5

KyKy-Betset: Loppusijoitus löytyi liigan pohjilta kuten odotettiinkin. Kyyjärvi taisteli hyvin ja pääsi sarjapisteille kahdeksassa ottelussa (viisi voittoa). Ennen liigakarsintoja KyKy vaihtoi valmentajaa Eduard Venskistä Jukka Tuoviseen, mikä osoittautui voittavaksi vedoksi. KyKy-Betsetin on tarkoitus jatkaa liigassa ja kehittää tekemistään.

Avainpelaaja: Tommi Siirilä

Arvosana: 7

Miesten lentopalloliigan kunniamaininnat

Kauden päättyminen on myös yksilöiden huomioimisen aikaa. Lentopallo.info rankkaa kauden 2022–2023 parhaat näin:

Paras yleispelaaja ja vuoden liigapelaaja – Greg Petty, Akaa-Volley

Paras passari – Mikko Esko, VaLePa

Paras hakkuri – Ali Fazli, Akaa-Volley

Paras keskitorjuja – Severi Savonsalmi, VaLePa

Paras libero – Keisuke Matsuo, Savo Volley

Vuoden valmentaja – Janne Kangaskokko, VaLePa

Vuoden nuori pelaaja – William Groffier, TUTO Volley

Vuoden taistelija – Nuutti Niinivaara, Karelian Hurmos