VaLePa lentopallon Suomen mestari 2023

Kuva: CEV.eu

VaLePa on voittanut lentopallon miesten Suomen mestaruuden kaudella 2022-23.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuottelusarjassa VaLePa löi Akaa-Volleyn suoraan otteluvoitoin 4-0. Ratkaisuottelu päättyi tiistaina Sastamalassa erin 3-2.

Kauden viimeisessä ottelussa VaLePan luottopelaajat olivat passari Mikko Esko, hakkuri Urpo Sivula, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Jacob Ekman, yleispelaajat Sakari Mäkinen ja Karli Allik sekä libero Eetu Pennanen.

Jännittävässä ratkaisuottelussa Allik oli tehovireessä, syötti peräti kymmenen ässää ja teki kaikkiaan 21 pistettä. Akaa-Volleyn Ali Fazli ennätti 20 pisteeseen.

Kun koronaviruspandemian vuoksi kesken jäänyttä kautta 2019-20 ei huomioida, Suomen mestaruus on VaLePalle jo kuudes perättäinen. Kaikkiaan SM-kultaa Sastamalan joukkue on ottanut kahdeksan kertaa.

Kuuteen perättäiseen miesten Suomen mestaruuteen on viimeksi yltänyt KuPS-Volley vuosina 1991-96.

VaLePan Suomen mestaruus on hyvin odotettu. Päävalmentaja Janne Kangaskokko sai luotsattavakseen iskukykyisen joukkueen, joka oli jo kauden alla selvä ykkössuosikki. VaLePa voitti runkosarjan. Pudotuspeleissä ennen Akaata kaatuivat TUTO Volley ja Savo Volley.

Muutama kuoppakin mestaruuspolulle mahtui. Helmikuussa VaLePa hävisi kaksi perättäistä ottelua suoraan kolmessa erässä – ensimmäistä kertaa Mestaruusliigan aikakaudella. Lisäksi Savo Volleyta vastaan pelatussa välieräsarjassa VaLePan juoni oli välillä pahasti kadoksissa. Joukkue löysi silti kipinän kreivin aikaan, vei kaksi viimeistä ottelua ja otti ottelusarjan nimiinsä voitoin 3-2.

Kotimaan kentillä VaLePa on ollut pitkään suvereeni, joten seura on kääntänyt katseensa kunnioitettavasti kansainvälisille kentille. Syksyllä 2017 VaLePa eteni historiallisesti Mestarien liigaan ja otti upean otteluvoitonkin. Kyseisen kauden jälkeen VaLePan yritykset ovat tyssänneet karsintoihin.

Kaudella 2022-23 VaLePa voitti myös Suomen cupin.

SM-hopea on Olli Kunnarin valmentamalle Akaa-Volleylle seurahistorian kirkkain mitali. Viime vuonna Akaa avasi mitalisaldonsa ottamalla pronssia. Tällä kaudella SM-pronssia sai Savo Volley.

Lentopallon naisten Suomen mestari on toisen kerran perättäin Pölkky Kuusamo. Hämeenlinnan Lentopallokerho sijoittui hopealle ja Puijo Wolley pronssille.