Viron lentopallotähti ”varoittaa” Severi Savonsalmesta

Kuva: CEV.eu

Suomen lentopallomiehet aloittavat kesäliigan rupeamansa lauantaina. Suomi kohtaa vieraskentällä Viron.

Kamppailu kuuluu kesäliigojen kakkostasoon, Euroopan kultaiseen liigaan. Samassa alkulohkossa pelaavat myös Tshekki ja Slovakia.

Viro ja Suomi ovat luonnollisesti toisilleen hyvin tutut. Maat ovat kohdanneet moneen kertaan kilpailuotteluissa ja harjoituskamppailuissa. Yksi yhdistävistä tekijöistä on virolainen yleispelaaja Karli Allik, joka oli päättyneellä lentopallon miesten Mestaruusliigan kaudella voittamassa SM-kultaa VaLePassa.

Lauantaina Allik päässee nenäkkäin VaLePa-joukkuetoverinsa Severi Savonsalmen kanssa. Savonsalmi on tyrkyllä Suomen avauskuusikkoon keskitorjujaksi.

– Siinä on äärimmäisen itsevarma kaveri. Hän soitti minulle suuta koko kauden, koska viimeksi Suomi voitti Viron, Allik kertoo Viron lentopalloliiton verkkosivuilla.

– Joukkuetoverina on kuitenkin hyvä pelata noin itsevarman pelaajan rinnalla. Tykkään hänestä tyyppinä paljon. Tiedän myös, että hän ja Suomen passari Fedor Ivanov ovat parhaat kaverit, joten passeja on tulossa paljon keskelle, ennakoi Allik.

Savonsalmi, Pielaveden Sammon 22-vuotias kasvatti, teki liigadebyyttinsä Savo Volleyssa. Kaksi viime kautta hän on pelannut VaLePassa.

– Tavoitteeni on ulkomaan ammattilaiskentät. Siksi haluan kehittyä urallani. Kokonaisuudessa VaLePa on Suomessa minulle täydellinen seura kehittymiselle, Savonsalmi kertoi siirryttyään Sastamalaan.

Alar Rikberg toimii Viron päävalmentajana. Suomalaisille erityisen tuttuja hahmoja ovat apuvalmentaja Avo Keel ja hänen suomalaissyntyinen poikansa, passari Markkus Keel. Viron tunnetuimmat pelaajat Oliver Venno ja Robert Täht eivät ole näillä näkymin vielä mukana, mutta kuuluvat maajoukkuerinkiin.

Suomi ja Viro pelaavat lentopallon EM-kisoissa elo- ja syyskuussa.

Suomen kesäliigaottelut jatkuvat vieraissa Tshekkiä vastaan keskiviikkona 31. toukokuuta. Ensimmäinen kotiottelu on luvassa 4. kesäkuuta, jolloin sinivalkoiset saavat vieraakseen Slovakian. Alkulohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Euroopan kultaisen liigan muut joukkueet ovat Portugali, Romania, Tanska ja Turkki (lohko A) sekä Belgia, Kroatia, Ukraina ja Pohjois-Makedonia (lohko B).

Neljän parhaan joukkueen lopputurnaus käydään Kroatiassa 24. ja 25. kesäkuuta.

Kesäliigojen ylin taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). Sekä naisten että miesten liigassa on mukana 16 huippumaata.

Miesten VNL:ään erityistä jännitystä tuo se, että Kanadan uusi päävalmentaja on Tuomas Sammelvuo. Sammelvuon valmentama Kanada pääsee heti alkuun kotikentälleen Ottawaan. Kanada kohtaa avausottelussaan Kuuban 7. kesäkuuta.

Sammelvuo on aiemmin valmentanut maajoukkuetasolla Suomea ja Venäjää. Olympialaisissa vuonna 2021 hän luotsasi ROC:n hopealle. Viime viikonloppuna ”Köpistä” tuli ensimmäinen suomalainen, joka voittaa lentopallon Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana.

Suomen miesten lentopallomaajoukkue

Tilanne 26.5.

Passarit: Fedor Ivanov, Santeri Välimaa

Hakkurit: Aaro Nikula, Joonas Jokela

Keskitorjujat: Severi Savonsalmi, Miika Haapaniemi, Petteri Tyynismaa, Miro Leinonen

Yleispelaajat: Antti Ronkainen, Jiri Hänninen, Niko Suihkonen, Luka Marttila

Liberot: Voitto Köykkä, Niklas Breilin

Päävalmentaja: Joel Banks