Suomelle ylivoimainen voitto kesäliigan avauksessa

Kuva: CEV.eu

Suomen lentopallomiehet voittivat Viron Euroopan kultaisen liigan avausottelussaan lauantaina.

Viron Tartossa käyty ottelu päättyi erin 3-0. Pisteet menivät vierasjoukkueelle ylivoimaiseen tapaan 25-17, 25-16 ja 25-15. Kamppailulle kertyi mittaa vain 70 minuuttia.

Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Fedor Ivanov, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Miro Leinonen sekä yleispelaajat Antti Ronkainen ja Niko Suihkonen. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Joel Banksin valmentaman Suomen pelaaminen oli kesäliigan avauksessa sujuvaa ja vapautuneen oloista. Virheet ja pehmoisemmat suoritukset jäivät vähiin. Vaikeat aloitussyötöt tuottivat Viron vastaanottajille jatkuvasti vaikeuksia, ja etelänaapurien hyökkäyksien rakentelu oli haastavaa.

Ronkainen oli Suomen joukkueessa sekä tuotteliain (17 pistettä) että tehokkain (+13). Yli kymmeneen pisteeseen pääsi myös Suihkonen (13).

Selvästi suurin osa Ivanovin passeista menikin yleispelaajille. Jokela sai päähyökkääjän tontilla 13 hyökkäyspaikkaa ja teki niistä kahdeksan pistettä. Ivanov oli Suomen torjuntapisteykkönen kolmella blokillaan.

Viron parhaaksi pistemieheksi nousi VaLePan SM-kultajoukkueesta tuttu yleispelaaja Karli Allik, joka ehti 12 pinnaan.

– Ero oli selvä tänään,  Viron päävalmentaja Alar Rikberg sanoi.

– Syitä oli niin keskittymisessä, suorittamisessa kuin henkisellä puolella. Nyt täytyy arvioida, mikä meni pieleen. En voi olla kaikkiin pelaajiin tyytyväinen, valmentaja lisäsi.

Lohkon C toisessa avausottelussa Tshekki voitti kotonaan Slovakian erin 3-1.

Suomi jatkaa vierasotteluitaan Tshekkiä vastaan 31. toukokuuta. Ensimmäinen kotiottelu on luvassa 4. kesäkuuta, jolloin sinivalkoiset saavat vieraakseen Slovakian. Alkulohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Euroopan kultaisen liigan muut joukkueet ovat Portugali, Romania, Tanska ja Turkki (lohko A) sekä Belgia, Kroatia, Ukraina ja Pohjois-Makedonia (lohko B).

Neljän parhaan joukkueen lopputurnaus käydään Kroatiassa 24. ja 25. kesäkuuta.

Euroopan kultainen liiga kesäliigojen kakkostaso. Ylin taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada on mukana VNL:ssä.