Kotivoitto: Suomi taistelee tosissaan jatkopaikasta lentopallon kesäliigassa

Kuva: CEV.eu

Suomi voitti Slovakian erin 3-2 Euroopan kultaisen liigan lentopallo-ottelussa sunnuntaina.

Ennen Turussa käytyä ottelua Slovakia oli hävinnyt kuusi erää putkeen, joten näyttöhalut olivat kovat. Vieraat veivätkin ensimmäisen erän pistein 26-24.

Suomen ryhtiliike oli nopea. Kotijoukkue otti kaksi seuraavaa settiä nimiinsä, molemmat pistein 25-17.

Neljänteen erään Slovakia tuli taas vahvasti taistellen. Erä meni vieraille 25-20, joten viideskin erä tarvittiin. Ratkaisuerän Suomi voitti jännittävien vaiheiden jälkeen pistein 19-17.

Joel Banksin valmentaman Suomen avauskuusikossa pelasivat passari Fedor Ivanov, hakkuri Joonas Jokela, keskitorjujat Severi Savonsalmi ja Miro Leinonen sekä yleispelaajat Antti Ronkainen ja Niko Suihkonen. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Kolmannessa erässä Suihkosen tilalle avaukseen tuli Jiri Hänninen ja Leinosen tilalle Miika Haapaniemi.

Suomi sai kesäliigan ensimmäisen varsinaisen hakkurinäytöksensä, sillä Jokela teki kotijoukkueelle 30 pistettä ja saavutti upean teholukeman +25. Ronkainen nosti eniten vastustajan aloitussyöttöjä ja teki 20 pinnaa.

– Aikamoinen tappelu oli tänään. Loppu oli tosi siisti, vaikka tehtiin ottelu itsellemme vaikeaksi muutamalla hölmöllä virheellä, Jokela kommentoi Ylelle.

– Neljännessä erässä luultiin, että voitto tulee itsestään, mutta jokaisesta pallosta täytyy taistella. Kiva, että itselle tuli paljon passeja, mutta tärkeintä on se, että voitetaan joukkueena, korosti Jokela.

Patrik Lamanec nousi Slovakian pisteahneimmaksi 27 merkinnällään, ja Peter Ondrovic oli ottelun ahkerin torjuntapisteiden kerääjä (4).

Slovakian päävalmentaja oli Steven Vanmedegael vaikutti melko tyytyväiseltä.

– Esityksemme oli paljon aiempaa parempi. Olemme tehneet töitä henkisen kovuuden eteen. Meidän oli uskottava, että pärjäämme kentällä, ja myös näytimme sen. Olen vakuuttunut, että voitonkin aika vielä tulee, Vanmedegael sanoi.

Kupittaalla yleisömääräksi ilmoitettiin välttävä 1 572, mutta kovin paljon tyhjiä istuimia hallissa näkyi.

Lohkon C toisessa kolmannen kierroksen ottelussa Tshekki voitti kotonaan Viron erin 3-1.

Alkulohkon puolivälissä Tshekki on kärjessä voitettuaan kaikki kolme otteluaan (8 sarjapistettä). Suomi on toisena kahdella voitolla ja kuudella sarjapisteellä, joten kaikki mahdollisuudet jatkopaikkaan (joka vaatii käytännössä lohkon voittamista) on. Suomella olivat alla 3-0-vierasvoitto Virosta ja 2-3-vierastappio Tshekille.

Suomi jatkaa 10. kesäkuuta vieraissa Slovakiaa vastaan. Alkulohkoissa pelataan kaksinkertainen sarja.

Euroopan kultaisen liigan muut joukkueet ovat Portugali, Romania, Tanska ja Turkki (lohko A) sekä Belgia, Kroatia, Ukraina ja Pohjois-Makedonia (lohko B).

Neljän parhaan joukkueen lopputurnaus käydään Kroatiassa 24. ja 25. kesäkuuta.

Euroopan kultainen liiga on kesäliigojen kakkostaso. Ylin taso on kansainvälisen lentopalloliiton FIVB:n järjestämä Volleyball Nations League (VNL). Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada on mukana VNL:ssä.