Sammelvuolle jännitysottelun voitto huippuliigassa

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuo sai voitokkaan alun Kanadan lentopallomaajoukkueen päävalmentajana.

Kanada avasi kansainvälisessä huippuliigassa Volleyball Nations Leaguessa (VNL) voittamalla Kuuban. Jännitysottelu päättyi Sammelvuon suojattien hyväksi erin 3-2.

VNL on maajoukkueiden välisten kesäliigojen ykköstaso. Mukana on 16 maata.

Katso Kanada-Kuuba-kohokohdat:

Jos yllä oleva video ei näy, katso se tästä.

Tiistaisessa kamppailussa, joka pelattiin Kanadan pääkaupungissa Ottawassa, ykköspyssyksi osoittautui hakkuri Ryan Sclater, joka paukutteli 27 pistettä.

– Haluamme, että tällainen taistelutahto on osa identiteettiämme. Taistelemme kaikki ylä- ja alamäet, niin myös tässä ottelussa. On hauskaa pelata rosoisessa mutta taistelevassa joukkueessa, Sclater kommentoi.

Miesten VNL:n ensimmäisissä otteluissa voitokkaita olivat myös Argentiina, Japani ja Kiina. Kanada kohtaa seuraavaksi Argentiinan. Ennen VNL:n alkua Sammelvuo luotsasi Kanadaa kahdessa harjoitusottelussa Brasiliaa vastaan. Niistä tuli voitto ja tappio.

Naisten VNL on ehtinyt jo pidemmälle. Neljän kierroksen jälkeen Puola, Kiina, USA ja Turkki ovat voittaneet kaikki ottelunsa.

Kanada valitsi Sammelvuon

Kanadan lentopalloliitto tiedotti Sammelvuon värväämisestä viime marraskuussa. Maajoukkuetasolla Sammelvuo on aiemmin luotsannut Suomea ja Venäjää.

– Pelaajana ja myöhemmin valmentajana olen nähnyt, miten Kanada on kehittynyt, Sammelvuo totesi Kanadan lentopalloliiton tiedotteessa viime vuonna.

– Arvostan korkealle sen työn, jota valmentajat ja urheilijat ovat tehneet. Haluan olla mukana varmistamassa, että menestystä tulee jatkossakin.

Kanadan liiton johtoportaaseen kuuluva Julien Boucher on tyytyväinen valmentajakiinnityksestä.

– Hienoa saada Tuomas mukaan ohjelmaamme. Hänen kansainväliset saavutuksensa ovat vaikuttavat, ja hän lähtee innokkaana tekemään työtä pelaajiemme ja valmentajiemme kanssa, Boucher sanoo.

Kanadan sijoitus lentopallon maailmanlistalla on 15:s.

Seurajoukkuevalmentajana Sammelvuo toimii nykyisin puolalaisessa huippujoukkueessa ZAKSAssa. Venäjällä Sammelvuo valmensi Kuzbass Kemerovon sensaatiomaiseen liigamestaruuteen keväällä 2019.

Helmikuussa 2022 Venäjän ja Ukrainan välisen kriisin puhjettua Sammelvuo irtisanoutui Pietarin Zenitin päävalmentajan tehtävästä.

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2023: ZAKSA Mestarien liigan voittajaksi. Sammelvuo on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana.

2022: Päävalmentajaksi Mestarien liigan voittajaan ZAKSA Kedzierzyn-Kozleen; päävalmentajaksi Kanadan maajoukkueeseen

2021: ROC olympiahopealle; Pietarin Zenit CEV Cupin loppuotteluun

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin