Sammelvuon seura kieltäytyi MM-kunniasta

Kuva: CEV.eu

Tuomas Sammelvuon valmentama seurajoukkue ZAKSA on Euroopan lentopallovaltias, mutta joukkue ei lähde kisaamaan MM-tittelistä.

Sammelvuo luotsasi ZAKSAn (ZAKSA Kedzierzyn-Kozle) Euroopan tärkeimmän seurajoukkuekilpailun, Mestarien liigan, voittoon toukokuussa. Voiton ansiosta joukkue sai kutsun seurajoukkueiden MM-turnaukseen. Turnaus käydään Intiassa joulukuussa.

ZAKSA tiedotti, että se kieltäytyy kutsusta.

– Päätös oli vaikea. Kisaaminen MM-tittelistä olisi suuri kunnia. Plusligan (Puolan pääsarjan) ensi kausi on poikkeuksellisen vaativa, koska olympialaiset ovat tulossa, ja olemme osallistumassa myös Mestarien liigaan, seura ilmoitti tiedotteessaan.

– Matka Intiaan olisi logistiikan ja terveysturvallisuuden kannalta haaste. Päätöstä tehtäessä kiinnitettiin huomiota joukkueen turvallisuuteen ja terveyteen, ZAKSA tähdensi.

ZAKSA jätti lähtemättä MM-turnaukseen viime vuonnakin.

Seurajoukkueiden MM-turnauksessa 2023 ei nähdä myöskään Mestarien liigan finalistia Jastrzebski Wegieliä. Komean kauden pelanneessa joukkueessa kakkospassarina toimi Eemi Tervaportti.

ZAKSA ja Jastrzebski ovat puolalaisia seurajoukkueita.

Sammelvuo luotsaa Kanadaa kesäliigassa

Sammelvuon kesässäkin riittää toimintaa, sillä hän luotsaa Kanadan maajoukkuetta. Kanada pelaa lentopallon kesäliigojen korkeimmalla tasolla Volleyball Nations Leaguessa (VNL).

Kanada avasi VNL:n taisteluvoitolla Kuubasta, mutta sen jälkeen tuli kolme tappiota: Argentiinalle, Yhdysvalloille ja Saksalle.

– On selvää, että meidän on tehtävä töitä hyökkäyksemme eteen, Sammelvuo sanoi CBC:n mukaan.

– Meille tulee paljon otteluita lyhyen ajan sisään ennen olympiakarsintoja. Karsinnoissa meidän on oltava loistavassa kunnossa. Joka päivä on tehtävä korkeatasoista työtä. Nyt tärkeintä on säilyttää yhtenäisyys. Kovia haasteita on tulossa, ja niissä joukkue testataan, valmentaja lisäsi.

Kanadan lentopalloliitto nimitti Sammelvuon päävalmentajaksi viime vuonna. Kapteeni Nicholas Hoag, 30, on vakuuttunut valinnasta.

– Uusi valmentaja tuo paljon energiaa ja tietotaitoa. Hän on yksi parhaista valmentajista, joten on hienoa, että hän valmentaa nyt meitä. Joukkue ei ole ollut kauan kasassa, ja uusiakin pelaajia on, joten jonkin aikaa tässä menee, Hoag sanoi.

VNL:ää johtaa Japani, joka on voittanut kaikki neljä otteluaan. Juuri Japani on Kanadan seuraava vastustaja tiistaina 20. kesäkuuta.

Euroopan kesäliigojen ratkaisut lähenevät

Lentopallon kesäliigojen alemmat tasot pelataan Euroopassa. Suomen miehet jäivät jatkosta kakkostasolla Euroopan kultaisessa liigassa. Naiset eivät osallistuneet kesäliigaan.

Suomalaisjännitystä riittää silti, sillä Lauri Hakalan valmentama Ruotsin naisten lentopallomaajoukkue eteni neljän parhaan joukkoon kultaisessa liigassa.

Euroopan kesäliigojen neljä parasta ovat seuraavat.

Kultainen liiga, miehet: Kroatia, Tshekki, Turkki, Ukraina

Kultainen liiga, naiset: Ruotsi, Belgia, Ukraina, Tshekki

Hopeinen liiga, miehet: Kypros, Unkari, Itävalta, Latvia

Hopeinen liiga, naiset: Portugali, Viro, Itävalta, Montenegro