Voitetun mitalin hurmaa EM-lentopallossa – ”Tämä tuntuu kullalta”

Kuva: CEV.eu

ROOMA. Sanotaan, että pronssi on voitettu mitali. Sanonta tuntuu pätevän Sloveniassakin, siksi suurella tunteella ryhmä eläytyi lentopallon EM-pronssiotteluun – ja sen riemukkaaseen voittamiseen.

Slovenialaiset ovat piskuinen hieman yli kahden miljoonan kansa, mutta huippupalloilijoita riittää moneen urheilulajiin. Lentopallon EM-kisoissa Slovenia on nyt ottanut mitalin kolme kertaa perättäin. Alla oli kaksi hopeaa.

Rooman Palazzo dello Sport -hallissa käydyssä pronssikamppailussa Slovenia löi melkoisen taistelun jälkeen Ranskan erin 3-2. Kun ”nitroerä” ratkesi, riemu oli rajaton niin joukkueessa kuin samassa päädyssä majailleen kannattajajoukon parissa:

Slovenian alkulatinki oli monta luokkaa vahvempi kuin Ranskalla, ja se näkyi ensimmäisten erien lukemissa (25-22, 25-16). Umpikokenut Dejan Vincic oli hälytetty passariksi Gregor Ropretin loukkaannuttua. Vincic otti roolinsa muitta mutkitta, pyöritti hyökkäyspeliä osaavasti ja teki oheen kuusi pistettäkin.

Ranska oli vastaantulija, mutta se päätti välttyä häpeältä. Kahden erän jälkeen Andrea Gianin valmentama miehistö kaivoi taisteluilmeen esiin, ja varsinkin vaihdosta tullut hakkuri Jean Patry alkoi näyttää hyökkäämisen mallia. Kaksi seuraavaa erää menivät selvästi ranskalaisille (25-21, 25-18).

Ratkaisuerä oli taas Slovenian heiniä, se päättyi pistein 15-11. Juhlat saivat alkaa.

– Tunnelma on kuin loppuottelun jälkeen. Oli tärkeää saada päättää turnaus voittoon ja vieläpä olympiavoittajien kaatamiseen, Slovenian päävalmentaja Gheorghe Cretu sanoi.

– Pojat näyttivät mahtavaa luonnetta tänään, varsinkin hetkillä, kun vastustaja prässäsi ja yritti saada meiltä rytmin pois. Joukkue uskoi kuitenkin voittoon, ja tämä menestys on koko kesän ajan tehdyn työn tulos. Olemme rakentaneet loistavan joukkuehengen, lisäsi Cretu.

Slovenian kokenut kaarti – kuten Tine Urnaut, Alen Pajenk, Klemen Cebulj ja Jani Kovacic – on joukkueelle elintärkeä aina vaan. Ydinmiehet varmaankin pyrkivät jatkamaan mahdolliseen olympiaesiintymiseen asti, mutta joukkueen uusiutumisesta on pidettävä huolta jo nyt.

Raikas poikkeus Slovenian joukkueessa on 21-vuotias hakkuri Rok Mozic, joka suoriutui pronssiottelussakin hienosti. Rohkeasti ja tunteen palolla iskevä Mozic voitti EM-kisojen pistepörssin viimeisteltyään kaikkiaan 152 pistettä (keskimäärin 4,6 erää kohden). Tulevaisuuden toivoihin kuuluu myös Nik Mujanovic, joka tuli kisoissa useita kertoja vaihdosta kentälle. Hän täyttää syksyllä vasta 18 vuotta.

Ennen olympiakarsintoja (samassa lohkossa pelaa muun muassa Suomi) ja joukkueen jälleenrakennusta on hetki aikaa nauttia pronssista.

– Meistä mitali tuntuu kullalta. Ottelu oli kuin finaali, joten oli hienoa saada voitto, sanoi yleispelaaja Cebulj.

– Meillä oli tunnetta ja energiaa, mutta välillä hermoilimmekin. Vaikka Ranska tuli rinnalle, emme luovuttaneet. Saamme olla ylpeitä tästä mitalista.

Patry: Ei paljon positiivista

Vuonna 2021 olympiakultaa Tokiossa huuhtonut Ranska on kärvistellyt viime vuodet yleispelaajaongelman kanssa. Valmentaja Giani jakoi EM-kisoissa vastuuta, mutta pronssiottelussa hän marssitti kuusikkoon ikonisen kaksikon Earvin Ngapeth – Kevin Tillie.

Kuva: CEV.eu

Ngapeth keskittyi pelaamiseen ja jätti sirkustemput tällä kertaa vähemmälle (toki yksi veivi niskan takaa nähtiin). Ranskan pelin puuroutuessa passari Antoine Brizard joutui heittämään liikaakin passeja nelospaikalle, mutta sieltä Tillie takoi läjän tärkeitä pisteitä.

– Harmi, ettemme pystyneet aloittamaan ottelua riittävän aggressiivisesti, kommentoi Tillie.

– Positiivista on se, että löysimme pelimme kahden erän jälkeen. Tulos oli silti turhauttava. Koko maajoukkuekesä oli ylä- ja alamäkeä. Ensi vuodeksi meidän on parannettava syöttämistä ja torjuntaa, Tillie suunnitteli.

Ranskalla on hieman samankaltainen tilanne kuin Slovenialla. Avainpelaajista moni on kolmekymppinen, ja keskitorjuja Barthelemy Chinenyezen kaltaisia nuorempia huippukykyjä kaivataan lisää. Painetta lisää se, että ensi vuonna Ranska esiintyy olympialaisissa järjestäjämaan ominaisuudessa. Ranska on jäänyt mitalitta nyt kolmissa perättäisissä arvokisoissa, joten vision tarkentamisella alkaa olla jo kiire.

Hakkuri Jean Patryn sanoista käy selväksi, ettei viime olympialaisten jälkeinen meno vetele.

– Tulos ärsyttää, koska halusimme mitalin. Uskoimme mitaliin, ja siksi olenkin vihainen. Paljon ei tule positiivisia asioita mieleen. Meille ei kehittynyt turnauksessa kunnollista pelityyliä. Ja jos oikeaa ajattelutapaa ei ole, emme pelaa niin kuin olympiavoittajan pitäisi, täräytti Patry.

PASI TUOMINEN
Rooma

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.