EM-kultajoukkue on niin kova, että suurpelaajakin pysyi vaihdossa – ”Kukaan ei saa peliaikaa vanhoilla meriiteillä”

Kuva: CEV.eu

ROOMA. Puolan voittama lentopallon miesten Euroopan mestaruus on tarina itseluottamuksesta, rohkeudesta, pelihuumorista ja raa’asta taidosta.

Lentopallon miesten EM-kisat 2023 päättyivät Puolan kultajuhliin Palazzo dello Sport -hallissa, Roomassa. Punavalkoiset järkyttivät kotiyleisöä viemällä äärimmäisen tasaiseksi ennakoidun loppuottelun suoraan erin 3-0.

Huumaavassa ja kuumankosteassa tunnelmassa käydyn finaalin katsojamäärä oli 10 300. Katso ottelupallo ja mestaruustuuletukset:

Olympiakultaa, maailmanmestaruuksia ja yhden aiemman Euroopan mestaruuden voittanut Puola on lentopalloilun suurmaa, mutta arvokisavoitto on sille ensimmäinen sitten vuoden 2018 MM-kullan. Viime vuonna Puola hävisi kotikentällään MM-loppuottelun Italialle – nyt oli Puolan vuoro käydä pokaalivarkaissa.

Viime EM-kisojen kultamitalisti Italia esiintyi välieräottelussaan loistavasti ja nuiji hallitsevan olympiavoittajan Ranskan 3-0. Loppuottelussa se joutui kuitenkin heti jyrän alle Puolan pommitettua huikeita aloitussyöttöjä. Jopa libero Fabio Balaso oli vastaanotossa pinteessä. Wilfredo Leonin syöttäessä Italia turvautui neljän vastaanottajan malliin, mutta siitäkään ei ollut sanottavaa hyötyä.

Ensimmäisen erän tiukassa verkkotilanteessa syntyi suukopua Leonin ja italialaispelaajien välillä. Pieni välikohtaus tuntui vaikuttavan enemmän Italiaan ja sen kannattajiin – Leon sai vastedes syöttäessään kuunnella viiltävää vihellyskonserttia. Siitä kuubalaistaustainen yleispelaaja ammensi vain lisää puhtia.

Italian päävalmentaja Ferdinando De Giorgi haki toisessa erässä uutta ilmettä kenttäpuolustukseen ja otti kahden liberon taktiikan käyttöön. Balaso oli kentällä Puolan syöttäessä, ja Italian saadessa syöttövuoron kentälle ampaisi Leonardo Scanferla. Tämäkään veto ei juuri kantanut hedelmää.

Aloitussyötön vastaanotto oli hakusessa jatkuvasti, joten huippupassari Simone Giannellin tehtävä oli vaikea. Se ei toki estänyt häntä esittämästä muutamia mestarillisia passeja. Tehokkaimmin niitä päättivät yleispelaajat Daniele Lavia ja Alessandro Michieletto, siinä missä hakkuri Yuri Romanolla ei Italian harmiksi ollut paras iltansa.

– Valitettavasti vastustaja oli meitä parempi tänään. Olimme vaikeuksissa heidän syöttönsä kanssa emmekä päässeet kunnolla verkolle. Jos vastaanotto ei toimi, pelaaminen käy vaikeaksi, varsinkin, kun vastassa on hyvin torjuva joukkue, Giannelli kommentoi.

– Harmittaa, ettemme pystyneet näyttämään parastamme niilläkään hetkillä, kun Puolan syöttö ei ollut niin hyvä. Tällaista on urheilu, kaikesta on opittava. Täytyy ottaa kaikki positiivinen irti ja pitää leuka pystyssä, passari opasti.

Keskitorjuja Roberto Russo palasi kuusikkoon loukkaannuttuaan puolivälierissä. Russo ja Gianluca Galassi pelasivat täydet ottelut verkon keskustassa.

Italia on suistettu Euroopan ykköspaikalta, mutta se jatkaa luonnollisesti hallitsevana maailmanmestarina. Seuraava haaste koittaa pian, sillä lentopallon olympiakarsinnat alkavat parin viikon kuluttua. De Giorgi katsoo eteenpäin luottavaisena.

– Joukkueemme on niin nuori, että sillä on ainakin kaksi olympiadia aikaa. Siitä saamme toivoa. Joukkueemme kasvoi näissä kisoissa ja sai lisää päättäväisyyttä, jollaista tarvitaan (karsinnoissa) Brasiliassa, italialaisvalmentaja pohti.

Kurek: Kaverit voittivat minulle tämän mitalin

Nikola Grbicin valmentama Puola voitti EM-kisoissa jokaisen ottelunsa. Kuusikko oli finaalissakin korkean tasalaatuinen, ja Pawel Zatorski luuti loistavasti liberona. Toki loppuottelu sai sankariyksilönsä: he olivat Wilfredo Leon ja keskitorjuja Norbert Huber.

Leon paransi turnauksessa otteittaan sitä mukaa kun panokset kovenivat. Pitkä ja rautaisen fyysinen pelimies kylvi kauhua aloitussyötöillään ja paukutti voimakkaita iskulyöntejä nelospaikalta. Finaalissa hänen toisen erän syöttöputkensa oli yksi ottelun keskeisistä ratkaisuista. Hänet palkittiin täysin ansaitusti kisojen arvokkaimpana pelaajana.

Huber, 25, ei ole ollut kaikkien huulilla. EM-kisat 2023 olivat häneltä kuitenkin suuri esiintulo. Huber latasi loppuottelussa peräti viisi ässää, iski viisi hyökkäyspinnaa, otti kaksi torjuntapistettä ja nosti riehakkailla tuuletuksillaan joukkueen fiilistä entisestään. Viime kaudella Huber pelasi Tuomas Sammelvuon valmennuksessa ZAKSAssa (monen muun puolalaishuipun tavoin) ja oli voittamassa Mestarien liigaa.

– Turnaus oli hyvin vaikea, ja loppuottelussa vastaan tuli todella vahva joukkue. Meillä oli kuitenkin tunne, että voimme saavuttaa nyt jotakin suurta. Teimme työmme kentällä ja nyt olemme Euroopan mestareita, Huber tunnelmoi.

Loppuottelun kuusikossa passari Marcin Janusz, yleispelaaja Aleksander Sliwka ja keskitorjuja Jakub Kochanowski esiintyivät ensiluokkaisesti. Hakkuri Lukasz Kaczmarek sen sijaan vaikutti korkeaan tasoonsa nähden hieman hapuilevalta ja löi useita korostetun varmoja iskuja. Muutama kunnon moukkukin toki nähtiin. Tunnetumpi hakkuri ja joukkueen kapteeni Bartosz Kurek seurasi ottelua vaihdosta tyynesti eikä lähtenyt edes lämmittelemään, vaikka Kaczmarek pelasi alle tasonsa. Lisäksi Kurek antoi aikalisillä nuoremmalle hakkurikollegalleen vinkkejä.

Kisajärjestäjiltä EM-pokaalin ja 500 000 euron arvoisen palkintosekin vastaanottanut Kurek, 35, haluaa antaa maalleen vielä tuntuvan panoksen.

– Toivottavasti tämä ei ollut viimeinen turnaukseni joukkueen kanssa. Tahdon vielä kantaa maani värejä, Kurek sanoi.

– Kaverit voittivat tämän mitalin minulle, ja yritin tukea kaikkia mahdollisimman hyvin. Tämä on voittava joukkue, josta on vaikea saada pelipaikkaa. Valmentaja valitsee kentälle pelaajat, jotka ovat vahvimpia kullakin hetkellä. Kukaan ei saa peliaikaa vanhoilla meriiteillä, hakkuri korosti.

Kurek nostaa EM-pokaalin:

Vaikka Puola oli Palazzo dello Sportin tärykalvoja halkoneessa metelissä hienoisessa haastajan asemassa, joukkueen itseluottamus ei rakoillut. Hyökkäystilanteisiin käytiin rohkeasti ja kenttäpuolustuksessa uhrauduttiin. Kesken kuumimpienkin tilanteiden luottavainen hymynkare nousi pelaajien kasvoille – huippu-urheilijoiden olemusta parhaimmillaan.

Puolan vuosi on ollut upea. Kesällä joukkue juhli kansainvälisen huippuliigan Volleyball Nations Leaguen voittoa. Muiden huippumaiden tapaan seuraava tavoite on paikan saavuttaminen Pariisissa kesällä 2024 käytäviin olympialaisiin. Karsinnoissa yksi vastustajista on tutun miehen, Sammelvuon, valmentama Kanada.

PASI TUOMINEN
Rooma

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.