Maailmanmestari riisui olympiavoittajan aseista – ”Ei jäänyt epäselvyyttä, kumpi oli vahvempi”

Kuva: CEV.eu

ROOMA. Italia janoaa jatkoa voittokululleen lentopallon miesten EM-kisoissa 2023.

Italia, lentopallon hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari, varmisti torstaina paikan EM-loppuotteluun. Rooman Palazzo dello Sport -hallissa kotijoukkue löi Ranskan suoraan erin 3-0.

Loppuotteluvastustaja on Puola, joka kaatoi välierässään Slovenian 3-1-lukemin.

Italia-Ranska-semifinaalissa hurjasteltiin yhden suunnan liikennettä alusta asti. Ylivoimaiseksi osoittautunut kotiryhmä vei erät hyväkseen pistein 25-21, 25-19 ja 25-23.

Ottelua seurasi odotetusti täysi tupa eli lähes 10,000 katsojaa. Näin komeasti huipentui Italian kansallishymni Il Canto degli Italiani ottelun alla:

Railakkaat alkutahdit saanut Italia jyräsi Ranskan aseettomaksi painavilla aloitussyötöillä ja laadukkaalla vastaanotolla. Ranskan päävalmentaja Andrea Giani, joka valmensi kotimaansa kamaralla, piti kiinni päätöksestään ja komensi kokeneet yleispelaajat – Earvin Ngapeth ja Kevin Tillie – vaihtopelaajiksi. Järjestelmä ei toiminut, ja Yacine Louati ja Timothee Carle olivat parista hyvästä väläyksestä huolimatta vaikeuksissa alusta asti.

Trevor Clevenot tuli vaihdosta kentälle, mutta vastaanotossa hän ei suoriutunut yhtään paremmin. Italian syöttäjät ottivatkin hänet maalitaulukseen. Clevenot’n nostot jäivät liian usein summittaisiksi, joten passari Antoine Brizardin tehtävä pysyi vaikeana. Clevenot pääsi toki antamaan muutaman kerran rahasta takaisin väkevillä iskulyönneillä.

Myös Ngapethin rooli kasvoi ottelun edetessä. Vaihdossa ollessaan hän lämmitteli tunnollisesti ja kentälle päästessään persoonallinen pelimies toi joukkueeseen uutta sähköä.

– Ottelun alku oli meiltä liian hermostunut, emmekä pystyneet antamaan riittävästi apuja passarillemme. Emme päässeet peliin mukaan, Ngapeth myönsi.

– Kun vastustaja sai itsevarmuutta, tilannetta oli enää vaikea kääntää. Ei jäänyt epäselvyyttä siitä, että vastustaja oli vahvempi. Pääsemme silti pelaamaan mitalista, ja se on supertärkeää, tähtipelaaja vakuutteli.

Kenties suurin pettymys Ranskalle oli hakkuripeli. Jean Patry aloitti vaisusti, eikä hänen tilalleen tullut Stephen Boyer onnistunut hänkään. Ranska sai hakkureiltaan yhteensä vain kahdeksan hyökkäyspistettä.

Keskitorjuja Barthelemy Chinenyeze oli ylivoimaisesti Ranskan paras tekijämies. Hän otti joukkueensa ainoat torjuntapisteet (kaksi) ja viimeisteli kahdeksan hyökkäyspinnaa.

Ranska voitti vuonna 2021 lentopallon olympiakultaa kaatamalla loppuottelussa Tuomas Sammelvuon valmentaman ROC:n. Sen jälkeen menestystarina on osoittanut hiipumisen merkkejä, ja nytkin joukkue joutuu tyytymään Sloveniaa vastaan pelattavaan pronssiotteluun.

– On tärkeää päästä palkintopallille. Se olisi hieno palkinto tekemästämme työstä, valmentaja Giani sanoi.

– Italiaa vastaan emme saaneet tilaisuuttamme. Vastaanottomme ei ollut hyvä, mutta se koheni loppua kohden. Kun hyökkäyspelikään ei ollut hyvää, joukkueiden välinen ero oli selvä, lentopalloluotsi paalutti.

Romano: Kovalla sykkeellä ja piste kerrallaan

Ferdinando De Giorgin valmentama Italia voi katsella kohti loppuottelua kepein mielin. Keskitorjuja Roberto Russo loukkaantui puolivälierissä, mutta peli luistaa hieman muuttuneellakin kokoonpanolla.

Italian kuusikko ja libero Fabio Balaso ovat lujaa laatua. Vaikka joukkuepeli on kaikki kaikessa, hakkuri Yuri Romano, passari Simone Giannelli ja yleispelaaja Daniele Lavia nousivat välieräkamppailussa yksilöinä esiin.

Giannelli taituroi namupasseja välillä jopa yhdellä kädellä ja esitti pari nerokasta jujua toisesta kosketuksesta. Lavialla ei ollut paras nostopäivänsä, mutta hänen hyökkäyksissään oli ruutia. Yuri Romano puolestaan pyyhki vastustajan kollegoilla lattiaa, latasi 15 pistettä ja päätti hyökkäyksensä 58-prosenttisesti suoraan pisteeseen.

– Upea ilta. Pelasimme kovalla sykkeellä ja piste kerrallaan. Tiesimme, ettei Ranskalle jää helppoja palloja, joten meidän täytyi pyrkiä samaan, ja onnistuimme siinä. Siksi voitimme, Romano paketoi.

– Puolan kohtaaminen finaalissa on hieno juttu, ja saamme tukea fantastiselta täydeltä hallilta, hakkuri tunnelmoi.

Kuva: FIVB

Russon paikalla toisena keskitorjujana nähtiin Leandro Mosca, joka pääsi ruutuun Alankomaat-puolivälierässäkin. De Giorgi teki kesken erien toimivia täsmävaihtoja, joista tuli tärkeitä yksittäisiä pisteitä. Kun vielä kenttäpuolustuskin toimi upeasti, Italialla ei heikkoja kohtia juuri nyt näy.

Puola ja Italia iskevät yhteen lentopallon EM-loppuottelussa lauantaina. Nykymaista Italialla on eniten Euroopan mestaruuksia, seitsemän (Neuvostoliitto voitti aikoinaan 12 EM-kultaa). Puola on vienyt maanosan herruuden vain kerran. Se tapahtui vuonna 2009.

– Puolalla on paljon laatupelaajia vaihtopenkille asti, joten he voivat muuttaa rytmiä kesken kaiken. Meidän täytyy pysyä rauhallisina, keskityttävä asioihin, joita voimme kontrolloida ja odotettava innokkaasti tulevaa, ennakoi Giannelli.

PASI TUOMINEN
Rooma

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.