Dramaattinen välierä EM-lentopallossa – ”Vielä ei korkata samppanjaa”

Kuva: CEV.eu

ROOMA. Lentopallon miesten EM-kisojen välieräilta tarjosi draamaa, jännitystä ja ylivoimaa.

Rooman Palazzo dello Sport -hallissa Puola ja kotijoukkue Italia saavuttivat paikat loppuotteluun. Puola kaatoi välierässään Slovenian erin 3-1, ja Italia oli Ranskaa parempi suvereenisti 3-0-lukemin.

Slovenia tunnetaan joukkueena, joka pelaa sitä vahvemmin mitä suuremman paineen alle se joutuu. Torstaisessa semifinaalissa joukkue kohtasi kuitenkin vastoinkäymisen, josta se ei selviytynyt. Passari Gregor Ropret loukkaantui kolmannessa erässä.

Ropretin tilalle tullut Uros Planinsic hoiti hommansa mallikelpoisesti, mutta Puolan saama momentum oli liikaa. Puola voitti kaksi viimeistä erää pistein 25-20 ja 25-21.

Lentopallon ystävät menettivät tuloillaan olleen trillerin. Jo ottelun alla Slovenian pelaajien kehonkieli kertoi äärimmäisestä päättäväisyydestä ja uskosta kaataa ennakkosuosikki Puola. Ropretin loukkaantumiseen asti asetelma olikin kihelmöivä. Varsinkin yleispelaaja Klemen Cebulj ja keskitorjuja Jan Kozamernik olivat elementissään.

Yksi päävalmentaja Gheorghe Cretun taktisista vedoista on rakentaa neljän vastaanottajan malli vastustajan kovimpia syöttäjiä vastaan. Tällöin hakkuri Rok Mozic vahvistaa liberoa ja kahta yleispelaajaa. Puolaa vastaan tätä taktiikkaa käytettiin Lukasz Kaczmarekin ja Wilfredo Leonin syöttäessä.

Cebulj myönsi, että passarin vaihtuminen oli paha paikka.

– Loukkaantuminen heikensi vähän rytmiämme. Uros tuli kuitenkin hyvin sisään vaikeassa tilanteessa ja isossa ottelussa, Cebulj kommentoi.

– Täytyy kuitenkin sanoa, että Puola oli parempi syötössä ja torjunnassa. Vastustaja painosti ja teki vähän virheitä, mutta tärkeintä oli heidän aggressiivisuutensa. Jokainen pelaajamme yritti auttaa joukkuetovereitaan, mutta puolalaiset olivat liian vahvoja tänään, yleispelaaja arvioi.

Slovenia saavutti EM-hopeaa kaksissa edellisissä kisoissa, mutta pronssiottelussa Ranskaa vastaan sillä on vielä mahdollisuus pysyä mitalikannassa.

Leon: Tärkein ottelu vielä edessä

Siinä missä Slovenia ymmärrettävästi häkeltyi passarin vaihtumisesta, Puola ei antanut välikohtauksen vaikuttaa pelaamiseensa. Etenkin Leon lisäsi kaasua, paukutti kovia syöttöjä ja iski väkevästi Slovenian ensiluokkaiseksi tiedettyä torjuntaa vastaan.

Puolan valmentaja Nikola Grbic tapaa vaihtaa Leonin erien loppupuolella Tomasz Fornaliin. Fornal pelaa takakenttäkierroksen, ja Leon palaa taas nelospaikalle tuoreena iskijänä.

– Pidimme keskittymisen yllä ja pelasimme yhden pallon kerrallaan. Tämä oli iso voitto, mutta tärkein ottelu on vielä edessä. Meidän täytyy nyt rauhoittua ja pitää katse päätavoitteessamme, Leon tähdensi.

Leon teki 25 pistettä, ja hakkuri Kaczmarek säesti 14 pinnalla. Kaczmarekin viime aikojen esiinmarssi on vakuuttava, sillä hän pitää supertähti Bartosz Kurekin vaihdossa. Yleispelaaja Aleksander Sliwkalla ei puolestaan ollut paras päivänsä.

– Tiedämme tasomme, joten pysymme rauhallisina. Nyt ei vielä juhlita tai korkata samppanjaa, Sliwka huomautti.

– Yksi ottelu on vielä jäljellä, ja siitä tulee kaikkein vaikein. Meidän on ladattava sekä henkiset että fyysiset voimavarat, koska finaaliin pääseminen ei vielä täytä tavoitettamme. Kun menemme kentälle, haluamme voittaa joka kerta, puolalaispelaaja korosti.

Palazzo dello Sportissa yleisömääräksi ilmoitettiin 9 269. Luku on melko optimistinen, sillä varsinkin alkuvaiheessa halli oli vain noin puolillaan. Ihmisiä kuitenkin valui paikoilleen kotijoukkue Italian kamppailua odoteltaessa. Puolan kannattajia oli odotetusti paljon paikalla – onhan lentopallo maassa korkeassa kurssissa – mutta Italian naapurimaa Sloveniasta oli saapunut yllättävän vähän faneja paikan päälle.

Kuva: CEV.eu

Puola ja Italia iskevät yhteen lentopallon EM-loppuottelussa lauantaina.

PASI TUOMINEN
Rooma

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.