Brasilialla 56 vuoden hegemonia – nyt se on ohi

Kuva: FIVB

Euroopan mestaruusturnaus saatiin syyskuussa pakettiin, ja mestarit löytyivät myös neljällä muulla lentopallomaailman pääalueella.

Kenties villeimmät juhlat piti Argentiina. Argentiina voitti Etelä-Amerikan mestaruuden 2023 lyömällä ratkaisuottelussa rakkaan vihollisensa Brasilian erin 3-0 ja mykistämällä kotiyleisön Brasilian Recifessä.

Yleispelaaja Facundo Conte johti tulitusta 15 pisteellään. Tehokkaita olivat myös hakkuri Bruno Lima (12) sekä yleispelaaja Luciano Vicentin ja keskitorjuja Agustín Loser (molemmat 11).

Brasilia kuuluu lentopalloilun suurmaihin ja kestomenestyjiin. Sen alueellinen hegemonia Etelä-Amerikassa kesti peräti 56 vuotta, ja nyt sen katkaisi Argentiina. Mestaruus on Argentiinalle toinen.

Voitto oli Argentiinalle makea revanssi siinäkin mielessä, että Brasilia voitti maiden välisen puolivälieräottelun viime vuonna MM-kisoissa. Argentiina on ollut viime vuodet vahvassa nousutrendissä, ja nyt hienosti tehty työ kantaa hedelmää.

Luciano Vicentin valittiin Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Pelaaminen Brasiliassa oli kuin unta. Harjoittelimme joka päivä, jotta pääsisimme pelaamaan tällaisia otteluita. Nautimme pelaamisesta, ja se näkyi. Lopulta kaikki meni täydellisesti, Vicentin kertasi.

– Tällä joukkueella on voittava mentaliteetti. Asetamme tavoitteet, teemme töitä niiden eteen ja saavutamme ne. Jokainen tiesi tehtävänsä tarkalleen, ja suunnitelma onnistui parhaalla mahdollisella tavalla, avainpelaaja sanoi.

Naisten mestaruusturnauksessa saatiin odotettu mestari, sillä kultaa vei Brasilia.

NORCECAn mestaruuden (Pohjois- ja Keski-Amerikka sekä Karibia) mestaruuden saavutti Yhdysvallat. Hopealle taisteli Kanada, jota valmentaa Tuomas Sammelvuo.

– Finaalipaikka oli hyvä asia, mutta USA oli todella vahva. Olisimme voineet pelata paljon paremmin. Hävisimme ottelun syötöissä ja vastaanotoissa, emmekä päässeet mukaan USA:n hyökkäysnopeuteen. Pelaajat ja muu henkilöstö tekivät varmasti parhaansa tässä turnauksessa, kommentoi Sammelvuo.

Dominikaaninen tasavalta voitti naisten NORCECA-mestaruuden.

Japani, joka tulee pian Suomelle vastaan lentopallon olympiakarsinnoissa, nousi ykköseksi Aasian mestaruusturnauksessa. Japani pelaa parasta lentopalloaan vuosikausiin, ja sen avainpelaajiin kuuluvat huipputaitava passari Masahiro Sekita ja kovakätisesti vasurilla iskevä hakkuri Yuji Nishida.

Naisten Aasian mestaruuden voitti Thaimaa.

Afrikassa naisten maanosamestaruuden saavutti Kenia. Kenialle, jonka maajoukkueen lempinimi on ”Malkia Strikers”, oli ottanut kultaa viimeksi vuonna 2015. Nyt loppuottelussa kaatui Egypti erin 3-0.

– Afrikan mestaruudessa on kyse paljon enemmästä kuin maanosan ykköspaikasta tai mitalien ja pokaalien voittamisesta, Kenian valmentaja Luizomar de Moura tähdensi.

– Se merkitsee itsensä ylittämistä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Olen todella ylpeä, että olen saanut tehdä töitä näin fantastisten pelaajien kanssa. Tähtäämme silti vielä eteenpäin, valmentaja lisäsi.

Kenian Sharon Chepchumba valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Egypti voitti kultaa miesten turnauksessa.

Lentopallon EM-kisoissa 2023 Puola (miehet) ja Turkki (naiset) saavuttivat mestaruudet. Lue kisojen yhteenveto tästä.

Lentopallon maantieteellisten pääalueiden mestarit 2023

Eurooppa

M: Puola

N: Turkki

Aasia

M: Japani

N: Thaimaa

Afrikka

M: Egypti

N: Kenia

Etelä-Amerikka

M: Argentiina

N: Brasilia

Pohjois- ja Keski-Amerikka sekä Karibia (NORCECA)

M: USA

N: Dominikaaninen tasavalta