Lentopallon EM 2023: Pokaalivarkauksia, yleisöennätyksiä ja karibialaistähtiä

Kuvat: CEV.eu

ROOMA. Lentopallon kiihkeä EM-syksy vei maanosan mestaruusturnaukset seitsemään eri maahan, ja lopuksi kultamitaleja juhlivat Puola ja Turkki. Suomella esitykset jäivät alkulohkoon sekä miesten että naisten EM-kisoissa.

Lentopallo.info nostaa seuraavassa esiin syksyn kohokohdat.

Häikäisevä EM-huipennus Roomassa

Euroopan lentopalloliitto CEV kutsui Lentopallo.infon paikan päälle Roomaan seuraamaan miesten EM-kisojen välieriä ja mitaliotteluita. Se oli hieno kunnia ja huomionosoitus lentopalloyleisön hyväksi jo useita vuosia tekemästämme työstä.

Useissa muissa urheilulajeissa toimittajat passitetaan katonrajaan tai muihin hankaliin paikkoihin, mutta Rooman Palazzo dello Sportissa lehdistökatsomo oli rakennettu aivan kentän viereen. Maanosan parasta lentopalloilua oli komeaa saada seurata vain muutaman metrin päässä sivurajasta.

Yleisö on tietysti valtava osa urheilukokemusta. Italian kannattajat olivat odotetusti impulsiivisen tunteikkaita ja saivat aikaiseksi korvia viiltäneen jylyn. Puolalaisia faneja oli paikan päällä runsaasti ja slovenialaisiakin kivasti. Ranskan värejä sen sijaan näkyi vähänlaisesti.

Kun EM-loppuottelu oli ratkennut Puolan voittoon, toimittajat pääsivät vielä intensiivisempään kanssakäymiseen ja kentälle jututtamaan tuoreita mestareita. Kymmenen tuhatta katsojaa vetävä halli, toimivat järjestelyt ja tasokas lentopalloilu varmistivat, että välierä- ja mitali-illat olivat unohtumaton kokemus niin joukkueille, yleisölle kuin muille sidosryhmille. Bene!

Mestaruudet Puolaan ja Turkkiin

Italia voitti miesten EM-kultaa 2021 Puolassa ja MM-kultaa 2022, jälleen Puolassa. Kaikki oli valmista mestaruusrimpsun täydentämiselle intohimoisen kotiyleisön edessä Roomassa. Välierät lupasivat vielä todella hyvää, mutta loppuottelussa Puola kävi vuorostaan pokaalivarkaissa ja otti voiton kotiin suoraan erin 3-0.

Nikola Grbicin valmentama Puola hurmasi tasalaatuisuudellaan. Heikkoja kohtia ei löytynyt, ja se näkyi lopputuloksessa. Etenkin yleispelaajaosasto on huimaava: vahvuudesta löytyi jopa viisi käytännössä tasavahvaa vaihtoehtoa kuusikkoon.

Miesten EM-loppuottelu rikkoi lentopalloilun katsojaennätyksen Italian televisiossa:

Lentopallon naisten EM-kisoissa saatiin tyystin uusi mestari, Turkki. Samoin kuin Puola miesten turnauksessa, Turkki voitti kaikki ottelunsa.

Turkilla on huipputason osaamista kaikilla osa-alueilla. Hakkuri Melissa Vargas nousi silti kirkkaasti ykköstähdeksi, teki yhdeksässä kamppailussa kaikkiaan 201 pistettä ja pokkasi arvokkaimman pelaajan palkinnon.

Kuva: CEV.eu

Jännittävässä loppuottelussa Turkki löi hallitsevan maailmanmestarin Serbian 3-2.

Eurooppalaistuneet kuubalaishuiput

Vargas on kuubalaissyntyinen urheilija, ja hän pääsi Turkin maajoukkueeseen vain kuukausia ennen EM-kisoja. Eurooppaan hän oli siirtynyt jo teini-ikäisenä: ennen turkkilaiseen Fenerbacheen liittymistään hän ehti vaikuttaa Tshekin ja Sveitsin liigoissa. Lisäksi hän on käynyt Kiinan sarjassa.

Yli 190-senttisenä, korkealle ponnistavana ja voimakkaasti lyövänä Vargas taistelee tämän hetken kuumimman hakkurin kunniasta. EM-kisoissa pistepörssin voiton vei kuitenkin vielä Serbian Tijana Boskovic.

Myös Puolan miesten joukkue on saanut avainhahmon Kuubasta. Hän on Wilfredo Leon, joka on kantanut punavalkovärejä vuodesta 2019.

Leon jätti synnyinmaansa vuonna 2014 ja sai monien vaiheiden jälkeen oikeuden edustaa Puolan lentopallomaajoukkuetta. Hänen vaimonsa Malgorzata on puolalainen – New York Timesin mukaan kaksikko tapasi, kun Malgorzata haastatteli Wilfredoa toimittajan ominaisuudessa runsaat kymmenen vuotta sitten.

Kuva: CEV.eu

EM-kisoissa 2023 Leon pelasi sitä vahvemmin mitä lähemmäs turnauksen ratkaisu tuli. Hurjia iskulyöntejä ja aloitussyöttöjä esittänyt temperamenttinen lentopalloilija palkittiin kisojen arvokkaimpana pelaajana.

Suomen miehet vasta nousukiidossa

Suomen miehille tuli historiansa alin EM-sijoitus, 21:s. Valtavirtaiset suomalaismediat pääsivät herkuttelemaan tällä tuloksella. Esimerkiksi STT:llä oli pokkaa kutsua tulosta ”katastrofiksi”. Yhtä tyylikkäitä olivat useat STT:n asiakasmediat, jotka peesasivat tätä uutisointia, samalla todistaen asiantuntemattomuutensa ja ammattitaidottomuutensa.

Klikkiuutisoijille ei ole välittynyt tieto, että passari Eemi Tervaporttia lukuun ottamatta tämän hetken luottopelaajat ovat lähinnä kaksikymppisiä lahjakkuuksia, jotka ovat matkalla Euroopan kärkitasolle. Hiomattomista timanteista kirkkain Varnan-alkulohkossa oli yleispelaaja Luka Marttila, jonka Lentopallo.infon lukijat valitsivat turnauksen parhaaksi suomalaispelaajaksi. Vuosi sitten Marttila sai sopimuksen huippulaatuiseen Italian liigaan vain 19-vuotiaana.

Varsinkin kahdessa ensimmäisessä lohko-ottelussaan Suomi pelasi loistavaa lentopalloa. Kovemmissa painetilanteissa nuoren joukkueen pelaaminen mureni, ja elintärkeä Espanja-ottelukin meni kehnosti. Valmentaja Joel Banksin miehistö tulee kuitenkin vielä, ja lujaa.

Suomen Aleksei Zhbankov koppasi hurjat 14 torjuntapistettä. Kuva: CEV.eu

Suomen maajoukkueen kova koulu jatkuu lentopallon olympiakarsinnoissa. Pari otteluvoittoakin on varmasti otettavissa, ja niistä tämä hieno ryhmä saa arvokasta pontta tulevaan.

Suomen naisilta taistelua, vähän tulosta

Suomella on tulevaisuuden joukkue. Näin on sanottu jo monta vuotta. Vaikka väitteelle on vahvat perusteet, vielä näissäkään EM-kisoissa Suomi ei pystynyt ottamaan oleellista edistysaskelta.

Nikolas Buserin valmennukseen siirtynyt Suomi voitti Viron, mutta hävisi neljä muuta alkulohko-otteluaan. Espanja-kamppailu oli (avauserää lukuun ottamatta) äärimmäisen tiukka, joten sen häviäminen jäi kaivelemaan.

Kuva: CEV.eu

Suomelta löytyy Suvi Kokkosen (kuvassa yllä) kaltaisia nuoria avainpelaajia, ja lisää on tyrkyllä – seuraapa vaikka pian alkavaa lentopallon naisten Mestaruusliigaa. Seuraavissa kisoissa on lupa odottaa edistymistä. Kolmissa perättäisissä EM-kisoissa Suomen saldo on ollut aivan sama eli voitto ja neljä tappiota.

En finne igen

Suomen naiset jäivät pudotuspeleistä, mutta Jukka Lehtonen piti lippua korkealla – tosin Ruotsin leirissä. Päävalmentaja Lauri Hakalan jäätyä pois henkilökohtaisista syistä sai Lehtonen kunnian luotsata Ruotsin naisten lentopallomaajoukkuetta EM-kentillä.

Kuva: CEV.eu

Isabelle Haakin tähdittämällä Ruotsilla oli hienot hetkensä ja vaikeutensakin. Sinikeltaiset jäivät lopulta alkulohkossaan neljänsiksi, mikä tiesi kivikovaa vastustajaa pudotuspeleihin. Maailmanmestari Serbia lähetti Ruotsin katsomoon 3-0-luvuin.

Kokemus oli Lehtoselle varmasti arvokas. Siitä pääsee nauttimaan myös naisten Mestaruusliigan rovaniemeläisjoukkue Arctic Volley, jota Lehtonen valmentaa alkavalla kaudella.

EM-syksyn 2023 jälkeen arvokisoihin tulee tuntuvia muutoksia – lue niistä lisää tästä.

PASI TUOMINEN
Rooma

Tekijä: Pasi Tuominen

Lentopallo.infon perustaja. Ammattikirjoittaja vuodesta 1999 ja urheilutoimittaja vuodesta 2005. Lentopalloilijana ikuinen lupaus.