Sammelvuon miehistö pakotti maailman ykköset ahtaalle lentopallon olympiakarsinnoissa

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuon valmentama Kanada puristi sarjapisteen maailmanlistaykköseltä Puolalta lentopallon olympiakarsinnoissa.

Kanada taisteli upeasti, mutta Puola vei voiton erin 3-2. Vielä ratkaisuerässäkin Kanada oli voittotaistelussa mukana. Aivan loppuhetkillä Puolan yleispelaaja Kamil Semeniuk oli täyttä rautaa, ja puolalaiset veivät viidennen erän pistein 17-15.

Sammelvuo tuntee Puolan, pelaahan moni punavalkoisten maajoukkuemies hänen alaisuudessaan seurajoukkue ZAKSAssa, joka voitti keväällä Mestarien liigan.

– Ottelu oli todella tasainen. Hyvän ensimmäisen erän jälkeen sideout-pelaamisemme (silloin, kun syöttö on vastustajalla) joutui pieniin ongelmiin, ja Puola alkoi rakentaa kontrolloituja hyökkäyksiä, kommentoi Sammelvuo.

– Meille tuli vähän heikompia ratkaisuja hyökkäyksessä. Tulimme mukaan taas neljännessä erässä. Nyt suuntaamme kaiken energian seuraavaan otteluun emmekä jossittele, valmentaja tähdensi.

Yleispelaaja Stephen Maar nousi Kanadan pisteykköseksi 19 pinnallaan. Toinen yleispelaaja, Eric Loeppky, säesti 16 pisteellä. Parhaat suoritukset kenttäpuolustuksessa esitti libero Justin Lui, joka on tulossa täksi kaudeksi pelaamaan Suomeen ja Vantaa Ducksiin.

Puolan hahmoja Semeniukin lisäksi olivat yleispelaaja Bartosz Bednorz (25 pistettä) ja puolustuksessa loistanut libero Pawel Zatorski.

Tappiosta huolimatta Kanada on vahvasti mukana taistelussa olympiapaikasta. Lohkon kaksi parasta saavat paikat vuoden 2024 olympialaisiin Pariisiin. Sammelvuon miehistö kohtaa vielä Kiinan, Bulgarian, Belgian ja Meksikon. Lohko käydään Kiinan Xi’anissa.

Slovenia voitti Suomen

Suomi ja Slovenia kohtasivat tiistaina lentopallon olympiakarsinnoissa. Slovenia oli odotetusti vahvempi ja vei ottelun nimiinsä erin 3-1.

Erät päätyivät pistein 25-19, 18-25, 25-20 ja 25-18.

Avauskuusikossa Suomella pelasivat passari Eemi Tervaportti, hakkuri Aaro Nikula, keskitorjujat Aleksei Zhbankov ja Miika Haapaniemi sekä yleispelaajat Niko Suihkonen ja Luka Marttila. Liberona toimi Voitto Köykkä.

Ottelu ratkesi käytännössä kolmannessa erässä. Tilanne erissä oli 1-1, ja Suomi taisteli tasaväkisesti. Slovenian joukkue löysi kuitenkin uuden vaihteen kreivin aikaan Suomen oltua johdossa pistein 16-13.

– Suomi pelasi hyvin varsinkin toisessa erässä ja syötti hyvin. Emme pelanneet riittävän rauhallisesti, mutta onneksi heräsimme kolmannen erän vaikeassa tilanteessa. Pelaamiseen tuli lisää energiaa, ja teimme fiksumpia ratkaisuja, Slovenian hakkuri Rok Mozic kommentoi.

– Myös passarin vaihtaminen (kentälle Uros Planinsic) auttoi. Tärkeä voitto, mutta meidän on pysyttävä valppaina, koska pelaaminen ei ole vielä riittävällä tasolla, Mozic alleviivasi.

Katso ottelun kohokohdat:

Jos video ei näy yllä, katso se FIVB:n YouTube-kanavalta.

Suomen paras pistemies oli vaihdosta kentälle tullut hakkuri Joonas Jokela, joka teki 14 pinnaa. Yleispelaaja Klemen Cebulj oli puolestaan Slovenian ykkönen 18 pisteellään.

Slovenia tunnetaan kivikovasta torjunnastaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta kamppailussa oli se, että Suomi vei torjuntapisteet 9-7. Tervaportti ja Zhbankov olivat Suomen kahden torjuntapinnan miehet.

Slovenian maajoukkue kuuluu maailman parhaisiin ja se on lentopallon maailmanlistalla sijalla kuusi. Äskettäin Slovenia saavutti EM-pronssia.

Olympiakarsinnoissa Slovenia on aloittanut vahvasti. Ennen Suomi-ottelua Tunisia ja Turkki kaatuivat kumpikin suoraan erin 3-0.

Suomella on karsinnoista nyt kolme tappiota. Suomi hävisi aiemmin Japanille (2-3) ja Yhdysvalloille (0-3).

Joel Banksin valmentama Suomi kohtaa Slovenia-kamppailun jälkeen vielä Serbian, Turkin, Tunisian ja Egyptin. Karsintalohko käydään Tokiossa.

Lentopallon olympiaturnaukseen pääseminen on valtava haaste, sillä Pariisin kisoissa 2024 pelaa vain 12 maata. Nyt käytävistä kolmesta karsintalohkosta vain kaksi parasta eli yhteensä kuusi saavat kisapaikat.

Naisten olympiakarsinnat on jo pelattu. Kisapaikat ottivat Serbia, Dominikaaninen tasavalta, Turkki, Brasilia, Puola ja USA.