Hallitseva runkosarjavoittaja hävisi jo kolmannen kerran, vaikka ”avaimet olivat omissa käsissä”

Ella Autereen hyökkäysnäyte pudotuspeleistä 2023

Viime kauden runkosarjavoittaja ja SM-pronssimitalisti Puijo Wolley on aloittanut tahmeasti lentopallon naisten Mestaruusliigassa.

Neljän ensimmäisen kamppailun jälkeen Puijon tilillä on vain yksi voitto. Kuopiolaisryhmä kaatoi rovaniemeläisen Arctic Volleyn vieraissa tuloksella 3-0, mutta Hämeenlinnan Lentopallokerhoa ja Pölkky Kuusamoa vastaan joukkue jäi voitotta.

Torstaisessa kotiottelussaan Puijo kaatui LP Viestille erin 2-3.

Kuopiolaisjoukkue sai tuloksen myötä yhden sarjapisteen, mutta enemmänkin olisi voinut olla tarjolla. Puijo voitti avauserän pistein 25-21 ja johti toistakin jo 24-21. Viesti pystyi kuitenkin nostamaan tasoaan ja viemään erän, vaikka kotijoukkueella oli ollut vielä yksi eräpallo lisää tilanteessa 28-27. Huima erä päättyi vieraille pistein 32-30.

Viesti meni erissä johtoon (kolmas erä 25-21), mutta Puijo pakotti kamppailun täyteen viiteen settiin vietyään neljännen niin ikään 25-21. Salolaisvieraat ottivat ratkaisuerän hyväkseen pistein 15-13.

Yleispelaaja Kristina Yordanova ja hakkuri Darja Butkevitsh olivat Viestin tehokkaimmat pelaajat – molempien teholukema oli +12. Yleispelaaja Arita Ternava teki 23 pinnaa, mutta vastaanotto-ongelmat painoivat hänen tehokkuuttaan tuntuvasti. Salolaisten hyökkäykset keskittyivät laitoihin, ja keskitorjujat Clemence Garcia ja Emmi Mäki-Kojola saivat yhteensä vain 19 hyökkäyspaikkaa.

Darja Butkevitsh, LP Viesti

Puijon hakkurin Megija Dambrehten ollessa poissa (Puijo Wolley ei kysyttäessä kommentoinut poissaolon syytä) hakkurin paikan otti 19-vuotias Selma Räsänen. Nuori urheilija teki parhaansa, mutta hänen panoksensa jäi pieneksi. Yleispelaajat Emilia Kääntä ja Venla Huoman saivat sen sijaan ahkeroida hyökkäyksessä passari Liina Rädyn tarjoilusta. Huoman viimeisteli 23 pinnaa ja Kääntä 21.

Keskitorjujista – Ella Autere ja Taija Tikka – yypeet saivat hyvää hyökkäystukea. Eniten vastaanottotehtäviä tuli Huomanille ja libero Veera Helpille.

Marraskuussa 18 vuotta täyttävä 187-senttinen Venla Huoman, Savonlinnan Ajon kasvatti, kuuluu liigan kiinnostaviin lahjakkuuksiin.

– Ihan ookoo päivä, mutta aina on parantamisen varaa. Oma hyökkäys oli ihan hyvä aikaisempiin matseihin verrattuna, Huoman kommentoi lehdistölle.

– Joukkueena pelasimme hyvin, ja avaimet olivat omissa käsissä. Napsun verran sitten ehkä puuttui hyökkäyspäässä. Taitaa olla meidän juttu pelata tiukkoja matseja. Ehkä ne meille vielä alkavat kääntyä, pohti Huoman.

Nyt Puijo Wolley saa tervetulleen paussin otteluista, ja seuraavan kerran joukkue on tositoimissa vasta ensi keskiviikkona – silloin on luvassa jälleen tiukka haaste, LP Kangasala vieraskentällä.

LP Viesti hävisi liiga-avauksessaan yllättäen LP-Vampulalle kotonaan erin 1-3, mutta nyt käydyt arki-iltakamppailut toivat positiivisen käänteen, ainakin tuloksellisesti. Salolaisten pelaaminen on kaukana valmiista. Vierasvoitot LiigaPlokista (3-0) ja Puijosta antavat joukkueelle kuitenkin tujauksen itseluottamusta.

Kestomenestyjä Viesti on jäänyt kahtena vuonna perättäin ilman mitalia, mutta ennakkoasetelmissa joukkue kuuluu mitaliehdokkaisiin. Päävalmentaja Tomi Lemminkäisen mielestä suunta vaikuttaa oikealta.

– Avausottelu oli meiltä aika heikko, ja Vampula pelasi hyvin. Nyt vierasotteluista tulleisiin viiteen pisteeseen olen erittäin tyytyväinen, vaikka Puijoa vastaan olikin välillä todella vaikeaa. Ollaan saatu hyviä treenejä ja siirrettyä sitä peleihin, Lemminkäinen arvioi.

Kauttaan Viesti jatkaa 21. lokakuuta, jolloin vieraaksi Saloon tulee OrPo.

Lentopallon Mestaruusliiga jatkuu perjantaina miesten otteluilla Raision Loimu – Hurrikaani-Loimaa ja Karelian Hurmos – Akaa-Volley.