Yle: Mikko Esko ehdokas Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentajaksi

Esko MM-kisoissa 2014. Kuva: CEV.eu

Lentopallon seurajoukkuekausi on täydessä vauhdissa, mutta myös keskustelu tulevasta maajoukkuekaudesta alkaa jo lämmetä.

Joel Banksin varsinaiset sopimusvuodet Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana päättyivät tähän vuoteen. Lisäksi sopimukseen kuului yksi optiovuosi.

Artikkelissaan Yle kertoo lähteisiinsä vedoten, että lentopalloliitto neuvottelee päävalmentajasopimuksesta Mikko Eskon kanssa. Passari Esko, 45, teki loistavan maajoukkueuran ja pelaa edelleen Mestaruusliigaa VaLePassa.

– On neuvoteltu monta kertaa, ja olen kiinnostunut. Suomalaisen lentopallon ja suomalaisten pelaajien kehittäminen kiinnostaa todella paljon, Esko kommentoi Ylen mukaan.

Esko oli mukana Suomen kaikkien aikojen lentopallomaajoukkueissa. Vuonna 2007 Suomi eteni sensaatiomaisesti välieriin EM-kisoissa, ja vuonna 2014 sinivalkoiset ottivat MM-kisoissa upean yhdeksännen sijan. Esko johti Suomen hyökkäyspeliä vielä vuoden 2021 EM-kisoissa.

Näkemystä riittää, sillä maajoukkueuran lisäksi Esko pelasi ammattilaisena Italian ja Venäjän huipputasoisissa liigoissa sekä Saksassa, Belgiassa ja Turkissa. Nyt hän suorittaa valmentajan ammattitutkintoa (VAT).

– Valmentajatutkintoon osallistuminen tuo uutta näkökulmaa pelaamiseen ja valmentautumiseen. Samalla saa vaihtaa ajatuksia muiden lajien huippujen kanssa, Esko sanoi viime syksynä.

Eskon tyylinäyte syksyltä 2023. Kuva: CEV.eu

Banks aloitti Suomen luotsina vuonna 2019. Hän valmensi joukkuetta EM-kisoissa kolmesti, ja kaksi kertaa tuloksena oli pudotuspelipaikka. Pitkään puhuttu nuorennusleikkaus alkoi toteutua toden teolla vuonna 2022, ja Banksin johdolla nuorentunut joukkue on esittänyt parhaimmillaan erinomaista lentopalloa.

Tuomas Sammelvuo edelsi Banksia Suomen pääluotsina. Vuonna 2019 hän siirtyi Venäjän päävalmentajaksi, ja nykyisin hän toimii Kanadan päävalmentajana. Sammelvuo valmensi Kanadan olympialaisiin menneenä syksynä.

Maajoukkuekaudella 2024 Suomen päätähtäimeksi on muodostumassa EM-karsinta. Euroopan lentopalloliiton CEV:n suunnitelman mukaan puolet karsinnoista (kolme ottelua) pelataan loppukesästä 2024 ja puolet loppukesästä 2025. Seuraavat EM-kisat ovat ohjelmassa syksyllä 2026.

Lentopallon seuraavat arvokisat ovat vuoden 2024 olympialaiset Pariisissa sekä vuoden 2025 MM-kisat. Lue tästä lisää muuttuneista arvokisajärjestelyistä.

Ylen juttu Mikko Eskosta