Tuomas Sammelvuo valmensi Kanadan historiallisesti olympialaisiin

Kuva: FIVB

Tuomas Sammelvuo on valmentanut Kanadan lentopallon olympiaturnaukseen.

Kanada varmisti paikkansa Pariisin olympialaisiin 2024 sunnuntaina voittamalla Meksikon erin 3-0. Karsintalohko käytiin Xi’anissa, Kiinassa.

Olympialaisten lentopalloturnaukseen pääsee ainoastaan 12 maata, joten arvokisapaikka on lajin vaikein tavoiteltava.

Kanadalle saavutus on historiallinen, sillä maa pelaa kolmissa perättäisissä olympialaisissa ensimmäisen kerran. Lisäksi Sammelvuo on ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja, joka johdattaa Kanadan olympiakisoihin.

– Tämä on uskomatonta. Olen iloinen kanadalaisen lentopalloilun puolesta, Sammelvuo sanoi.

– Ihmiset ovat tehneet paljon töitä sen eteen, että Kanada pääsee olympialaisiin nyt jo kolmannen kerran perättäin. Haluan kiittää kaikkia pelaajia, myös niitä, jotka eivät pelanneet karsinnoissa mutta olivat mukana kesän aikana. Pääseminen olympialaisiin on valtava juttu, lisäsi Sammelvuo.

Kanada aloitti karsinnat loistavasti kaatamalla Alankomaat ja Argentiinan. Kolmannessa kamppailussa tuli niukka 2-3-tappio maailmanlistaykköselle Puolalle, mutta Kanada palasi voittokantaan voittamalla Kiinan ja Bulgarian.

Belgia-tappio toi mutkan matkaan, Kanadan onneksi vain väliaikaisen. Belgia voitti 3-1.

– Belgia oli paljon meitä parempi. Pelasimme hyvin vain kahdessa erässä emmekä tulleet otteluun riittävän aggressiivisesti, kommentoi Sammelvuo Kanadan lentopalloliiton tiedotteessa.

– Paransimme toisessa erässä, mutta emme pystyneet käyttämään tilaisuuksiamme hyväksi. Belgia ansaitsi voittonsa, suomalaisluotsi myönsi.

Belgialla oli sunnuntaina mahdollisuus varmistaa olympiapaikka, mutta se hävisi Bulgarialle 2-3. Kanada ei sen sijaan jättänyt omaa saumaansa käyttämättä, vaan löi Meksikon suoraan kolmessa erässä. Juhlat alkoivat, ja pelaajat saivat vetää olympialippikset päähänsä. Onnellisen liikuttunut Sammelvuo syleili joukkueen jokaisen jäsenen lämpimästi.

Kuva: FIVB

Varmasti passannut Luke Herr ja yleispelaaja Eric Loeppky kuuluivat kanadalaisten avainpelaajiin olympiakarsinnoissa. Kokenut Nicholas Hoag on nyt vaihtopelaajan roolissa, mutta kapteenina hänen henkinen merkityksensä joukkueelle on edelleen suuri.

Myös hakkuri Arthur Szwarc, yleispelaaja Stephen Maar sekä keskitorjujat Danny Demyanenko ja Jordan Schnitzer saivat luottoa. Liberona vaikutti Justin Lui, joka on tulossa liigakaudeksi Suomeen ja Vantaa Ducksiin.

Tuore Euroopan mestari Puola voitti Kiinassa käydyn olympiakarsintalohkon.

Sammelvuolla on aiempaakin olympiamenestystä. Vuonna 2021 hän luotsasi ROC:n olympiahopealle Tokiossa. Seurajoukkuerintamalla Sammelvuo on valmentanut puolalaisen ZAKSAn Mestarien liigan voittoon.

Pelaajaurallaan Sammelvuo oli maailmanluokkaa. Hän alkoi siirtyä vaiheittain pelaajasta valmentajaksi runsaat kymmenen vuotta sitten, ja ura on ollut vahvan nousujohteinen. Intohimoisesti ja tinkimättömästi lentopalloiluun suhtautuva suomalainen osaa ottaa joukkueistaan parhaan irti ja motivoida pelaajat ihanteellisiin suorituksiin. Otteluiden aikana hän elää herkeämättä tilanteessa ja pystyy tekemään onnistuneita muutoksia kuumimmillakin hetkillä.

Myös Suomen osalta olympiakarsinnat saivat myönteisen lopun. Suomi hävisi viisi ensimmäistä kamppailuaan, mutta päätti rupeaman voittamalla Tunisian sekä Afrikan mestarin Egyptin. Olympiapaikka jäi kauas, mutta nuoren joukkueen tulevaisuuden näkymät ovat erinomaiset.

Karsintaturnauksessa olympiapaikat varmistivat Kanada, Puola, Yhdysvallat, Japani, Brasilia ja Saksa.

Lentopallon naisten olympiakarsinnat pelattiin aiemmin syksyllä. Kisapaikat ottivat Serbia, Dominikaaninen tasavalta, Turkki, Brasilia, Puola ja USA.

Tuomas Sammelvuon saavutuksia lentopallovalmentajana

2023: ZAKSA Mestarien liigan voittajaksi. Sammelvuo on ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Mestarien liigan sekä pelaajana että valmentajana; Kanada olympialaisiin

2022: Päävalmentajaksi Mestarien liigan voittajaan ZAKSA Kedzierzyn-Kozleen; päävalmentajaksi Kanadan maajoukkueeseen

2021: ROC olympiahopealle; Pietarin Zenit CEV Cupin loppuotteluun

2019: Venäjä vuoden 2020 olympialaisiin; Venäjä Volleyball Nations Leaguen voittoon; Kuzbass Kemerovo Venäjän liigan mestaruuteen; Suomi EM-kisoihin

2018: Suomi MM-kisoissa toiselle kierrokselle, lopulta 16:nneksi

2017: Suomi EM-kisoihin; Kuzbass Kemerovo Venäjän cupin finaaliin

2014: Suomi MM-kisoissa yhdeksänneksi – Suomen historian paras sijoitus

2013: Suomi MM-kisoihin karsintojen voittajana

2013 ja 2015: Suomi EM-kisoihin