Naisten lentopalloliigan loppuottelut 2024: Pölkky Kuusamo – LP Kangasala

Kuva: CEV.eu

Pölkky Kuusamo ja LP Kangasala ratkaisevat lentopallon Suomen mestaruuden vuosimallia 2024.

Lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuottelusarja käynnistyy Kuusamossa sunnuntaina 7. huhtikuuta. SM-kullan valtaaminen vaatii neljä otteluvoittoa.

Pölkky on voittanut kaksi viimeisintä Suomen mestaruutta, kun taas Kangasalalla ei ole vielä liigakultaa.

Runkosarjan ylivoimaisesti voittanut Pölkky on joutunut lujille pudotuspeleissä. Puolivälieräsarja Arctic Volleyta vastaan ja välieräsarja Puijo Wolleyta vastaan menivät kumpikin täyteen viiteen otteluun.

LP Kangasala on sen sijaan vakuuttanut. Joukkue pudotti sekä LiigaPlokin että LP-Vampulan kultataistelusta suoraan kolmessa ottelussa.

Playoff-haasteet ovat vain vahvistaneet Pölkkyä, ja Sotiris Gkotsisin valmentama kuusamolaisryhmä lähteekin loppuotteluihin ennakkosuosikkina. Kangasala on erinomainen haastaja, joten yleisöllä on lupa odottaa kiihkeää, pitkää ja laadukastakin ottelusarjaa.

Finalistien arviot pelipaikoittain

Passarit: Osa-alue, jolla kummallakaan joukkueella ei ole selvää etulyöntiasemaa. Pölkyssä Sofia Lehto hoitaa passarintehtävää ensisijaisesti, Kangasalan joukkueessa Emmi Jalonen. Molemmat ovat mukana juuri nimetyssä Suomen maajoukkueessa.

Yhteistä joukkueille on myös se, että kakkospassarit (Joanna Kallinen ja Petra Salmela) ovat aina valmiina tulemaan ruutuun. Varsinkin Salmelalle on todennäköisesti luvassa jonkin verran vastuuta miltei joka erässä.

Laadullista eroa ei varsinaisesti löydy. Ratkaisevaa onkin liikkumisen terävyys ja passien tarkkuus erien ja otteluiden ratkaisuhetkillä. Kumman joukkueen passarilta löytyy enemmän kanttia esimerkiksi ottaa keskitorjuja hyökkäykseen mukaan kuumissa tilanteissa?

Hakkurit: Tällä tontilla Kangasalalla on ratkaisun paikka. Pölkyn Lexi Pollardin vasemman käden iskulyönnit ovat toki vaarallisia, mutta isossa kuvassa hänen pelaamisensa taso ei päätä huimaa. Makenzie Harris on hänelle vähintään hyvä kirittäjä – saattaa jopa nousta kuusikkoon.

Kangasalan päävalmentaja Arttu Keräsellä on mielenkiintoinen tilanne. Neea-Maria Joki aloittanee hakkurina, mutta hän voi pelata myös yleispelaajana. Maajoukkuetason hakkuri Iina Andrikopoulou on todennäköisesti liigan paras vaihtopelaaja, ja hän pystyy ruutuun päästessään tekemään ratkaisevia pisteitä.

Keskitorjujat: Tasainen ja näyttävä taistelu tulossa verkon keskustaan. Pölkyn Amiya Jones on tulinen lyöjä ja torjuja, kun taas Bettina Yli-Sissalan valtti on terävä hyökkäyspelaaminen.

Kangasalan Netta Rekola ja Laura Laukkanen on kaksikko, joka voi nousta suureen rooliin. Pölkky tulee hyökkäämään todella paljon nelospaikalta, mikä tietää myös herkullisia torjuntapaikkoja Kangasalalle.

Kaikki finalistien keskitorjujat pystyvät koviin iskulyönteihin, joten passareilta on löydyttävä taitoa ja rohkeutta tarjoilla heille runsaasti hyökkäyspaikkoja.

Yleispelaajat: Suomen lentopallomestaruus 2024 ratkeaa todennäköisesti tällä tontilla. Jos Pölkyn Carlyle Nusbaum ja Madeline Palmer esittävät parastaan, Kangasalalle tulee tukalat oltavat. Molemmat ovat raisuja hyökkääjiä ja riittävän hyviä vastaanottajia.

Nusbaumin iskulyönnit ovat ehkä liigan näyttävimpiä, mutta hän ei ole parhaimmillaan vahvaa torjuntaa vastaan. Hänen hyökkäyksistään on paljon pisteitä luvassa, mutta myös iso tukku torjuntapinnoja Kangasalalle.

Sekä Nusbaumilla että Palmerilla on ollut vaivoja. Se on Kuusamolle valtava huolenaihe.

Kuva: CEV.eu

Kangasalan yleispelaajina aloittavat todennäköisesti Iida Pöllänen ja Heini Ahtola. Molemmat ovat laadukkaita, joskin vasta kehittyviä pelaajia. Jos tarve vaatii, Keränen voi vaihtaa Joen ”yypeen” paikalle ja ottaa Andrikopouloun hakkuriksi.

Liberot: Varmalle aloitussyöttöjen vastaanotolle ja tiukalle kenttäpuolustamiselle on aina tarvetta. Kangasalan Laura Penttilä vetänee tällä osa-alueella pidemmän korren. Pölkyn Juulia Jäppinen on kelpo libero hänkin, mutta vastaanottopelaamisen on kohennuttava tuntuvasti.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan loppuotteluissa kohtaavat Hurrikaani-Loimaa ja Akaa-Volley.