Hämeenlinna lentopallovuoden Eurooppa-ilmiö – raa’alla työnteolla voidaan haastaa maailman huiput

VakifBank Istanbul puolustaa Mestarien liigan voittoa. Kuva: CEV.lu

Hämeenlinnan Lentopallokerhon naisten joukkue on lentopallon suomalainen Eurooppa-ilmiö tällä kaudella.

Joukkue lähtee Mestarien liigan kivikoviin lohko-otteluihin vajaan kahden viikon kuluttua. Aiemmin vain kaksi suomalaista joukkuetta on pelannut lentopallon nykymuotoisessa Mestarien liigassa.

Eurovalloitus miellyttää myös Hämeenlinnan paikallishallinnossa. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala on entinen pääsarja- ja maajoukkuepassari.

– Mestarien liiga merkitsee erittäin paljon, ja se on tärkeä osa kaupungin tunnetuksi tekemistä. Joukkue näkyy Suomessa ja kansainvälisestikin, Kenakkala sanoi Lentopallokerhon sometilillä.

– Hämeenlinnalla on hienot perinteet lentopallossa, niin miehissä kuin naisissa. Olemme kasvattaneet pelaajia Euroopan kentille. Ja hallikin on erittäin hyvä. Kerrankin lattia ja valaistus ovat erityisesti lentopallolle suunnitellut.

Pelaajaurallaan Kenakkala edusti Oulun seudun joukkueita (Oulunsuun Heitto, Oulun Kisko, Etta) sekä Rantaperkiön Iskua.


Mestarien liigan alkulohkossa arpa ei olisi voinut tuoda juuri kovempia ryhmiä vastaan. Hämeenlinna kohtaa Istanbulin, Kazanin ja Jekaterinburgin joukkueet.

Päävalmentaja Matteo Pentassuglia uskoo raa’an työnteon voimaan.

– Teemme joka päivä töitä sen eteen, että taso nousee, ja kyllä se nouseekin. Meillä on hyvä tulevaisuuden joukkue, Pentassuglia vakuuttelee.


Paikka Mestarien liigassa on merkittävä asia paitsi lentopalloilulle myös suomalaiselle naisurheilulle. Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen kokee, että parannettavaa on.

– Miesten ja naisten asema on kuta kuinkin tasapainossa, kun katsotaan esimerkiksi tukea saavien urheilijoiden määrää, Paananen sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

– Ammattilaisurheilijoissa on kuitenkin naisia hyvin vähän. Selkeä epäkohta on myös, että ammattivalmentajien määrästä naisten osuus on hyvin pieni. Tämä on rakenteellinen asia, joka pitäisi korjata. Naisia pitäisi ohjata entistä enemmän valmentamisen pariin.