Lentopallon miesten 1-sarja: Joukkueanalyysit kaudelle 2019–2020

Tulossa on vedonlyöjälle vaikea kausi, sillä pudotuspelipaikoista lentopallon miesten 1-sarjassa syntyy miltei kaikkien aikojen kisa.

Teksti: Antti Raunio

Lentopallon miesten 1-sarjassa kausi 2019-2020 tulee olemaan selvästi erilainen kuin kausi 2018-19. Sen osaa sanoa jo nyt. Viime kauteen lähtiessä 1-sarjan taso pelaajistoilla mitattuna oli ehkä kovempi kuin koskaan. Sitä edesauttoivat muun muassa normaalia suurempi joukkuemäärä (13) ja liigan pienentynyt joukkuemäärä (9). Ykkössarjaan riitti paljon laadukkaita pelaajia, ja runkosarjassa erottuikin selvästi seitsemän joukkueen kohtuullisen tasainen ja laadukas kärki.

Runkosarjan vei Isku, mutta pudotuspeleissä liigakarsintoihin etenivät Karelian Hurmos ja Kyyjärven Kyky. Lopulta Hurmos nousi liigaan asti, ja tänä vuonna pääsarjassa on jälleen kymmenen joukkuetta. Aitolahden Riento putosi 2-sarjaan runkosarjan viimeisenä.

Mutta miksi tämä kausi on erilainen? Siihen päästään kesän tapahtumien vuoksi. Maaningan Mahti ja JyväsLentis joutuivat luopumaan sarjapaikoistaan. Pielaveden Sampo nousi 2-sarjan mestarina ylemmäs. Lisäksi East Volleylle, 2-sarjan hopeajoukkueelle, tarjottiin sarjapaikkaa. Lopulta 1-sarjan joukkuemäärä kuitenkin pienenee peräti kahdella. Tämä kausi pelataan 11 joukkueella, joista kahdeksan etenee pudotuspeleihin.

Mitä tulee pelaajistoon ja joukkueisiin, tuleva kausi on mitä todennäköisemmin viime vuotta tasaisempi. Huippupelaajia on samalla mitalla kuin viime vuonna, uusia tulijoita ovat muun muassa Ossi ja Tomi Rumpunen, Tuomas Koppanen ja Ville Heiskanen. Mikä hienoa ja huomionarvoista, 1-sarja ottaa askelia eteenpäin kasvattajasarjana: taas iso kasa pelaajia on ansainnut liigasopimuksen.

Muun muassa Tino Vuori, Mikael Kyllönen, Hassib Rezai, Mikko Suomalainen, Alek Rastamo, Lauri Vanhanen, Santeri Välimaa, Nico Nurmesniemi ja Kulmalan veljekset Aatu ja Eetu siirtyivät sarjaporrasta ylemmäs.

Viime kaudella 1-sarja jakaantui aika lailla kahteen kastiin. Joukkuemääränkin tiivistymisen vuoksi tuleva kausi on luultavasti piste-eroissa tiukempi. Usealla joukkueella on saumat yllättää, jos sesonki starttaa oikeilla askelmerkeillä. Sen huomaa myös alla olevista arvioista: joka joukkueella on vahvuutensa, jotka maksimoimalla vähintään pudotuspelipaikka on haarukassa. Kun vain kolme ryhmää jää ulos kevään huipennuksesta, tulee kisasta todennäköisesti tiukka otatus aivan viimeisille kierroksille.

Voi olla, että jälleen sarjan kärki erottuu muusta, mutta taustalla 1-sarja lienee tiukempi kuin aikoihin. Jokainen joukkue voi parhaana päivänä kaataa useimmat vastustajansa, ja se tekee sarjasta arvaamattoman. Heittopussia on vaikea ennustaa, luultavasti sellaista ei tänä vuonna löydy. Samalla pelien mennessä ristiin sarjataulukko kiittää: kauden lopullakin on varmasti panosta, ja siellähän ne parhaat pelit pelataan.

Kauden ensimmäiset ottelut lentopallon miesten 1-sarjassa pelataan lauantaina 14. syyskuuta.

Joukkue-ennakot

East Volley

Savonlinnalainen sarjanousija on erittäin mielenkiintoinen ja tervetullut tuttavuus 1-sarjaan. Seuralla riittää perinteitä, ja parina viime vuonna taustaorganisaatio on osoittanut olleensa 2-sarjan aatelia ja valmis nousuun, joka tuli lopulta kabinetissa parin luopumisen jälkeen. Viime kaudella 2-sarjan hopeaa.

Ryhmä uusiutuu täksi kaudeksi jonkin verran: kovia uusia nimiä ovat liigassakin karaistunut yleispelaaja/libero Teemu Silventoinen, joka tuli Hurmoksesta, ja hakkuri Tuomas Tervonen, joka palasi seuraan Mahdista. Eastillä oli jo 2-sarjassa todella runsas yleisökeskiarvo, mikä jatkunee 1-sarjassa. Siksi varmasti vaikea joukkue kotikentällään, ja nousijan innolla haastaa tiukasti. Ryhmässä kohtuullisen paljon 1-sarjakokemusta ja parhaassa iässä olevia pelimiehiä, joten untuvikoista ei voi puhua. Antti Pölösen koutsaama ryhmä on yllätysvalmis.

Tähtien tähti: Jaakko Hakulinen. Eastin viime vuosien noususuhdanteen kulmakiviä. Isossa roolissa kentällä ja kentän ulkopuolella. Viime kaudella hakkuri, myös yleispelaajan ja keskitorjujan paikat luonnistuvat.

Karhulan Veikot

Alkamassa kolmas kausi 1-sarjassa. KaVe etenee kohti liigaa – tosin yksi pelaaja kerrallaan. Viime kauden joukkueesta usea pelaaja sai sopimuksen Ducksin liigaryhmään. Kotkassa tehdään vaikuttavaa pelaajakehitystyötä. Alek Rastamo, Marko Määttänen, Hassib Rezai ja Lauri Lehtonen siirtyivät sarjaporrasta ylemmäs, ja vantaalaisten pelureista Kalle Kattelus ja Joona Väänänenkin ovat kehittyneet Karhulassa pelatessa.

Se on jättänyt karhulalaisille pienen pelaajapulman. Kirjoitushetkellä vain neljä julkaistua sopimusta, lisää lienee kassakaapissa. Teki farmisopimuksen 2-sarjaa pelaavan Hollolan Salpiksen kanssa, sieltä odotettavissa lisäapuja. Matti Palonen jatkaa yhä, ja on isossa roolissa monipuolisen yleispelaaja Henri Piiparin kanssa. KaVe on ollut sarjan sitkeimpiä ja parhaiten puolustavia joukkueita viime kaudet. Jos pystyy jatkamaan samaa rataa, on inhottava vastustaja kenelle tahansa. Pelaajatilanteen vuoksi vielä iso kysymysmerkki.

Tähtien tähti: Anton Lepistö. Luotettava keskitorjuja, jolla yhteispeli Palosen kanssa toimii kuin se kuuluisa rasvattu salama. Isossa roolissa kokeneena pelaajana.  

Kuortane

Nuorten maajoukkue pelaa mahdollisesti viimeistä kautta Kuortaneella, sillä valmennuskeskus on siirtymässä Tampereelle. Kuortaneen menestys menee usein kahden vuoden sykleissä: uudella ikäluokalla usein avauskausi 1-sarjassa on totuttelua ja toinen menestymistä. Viime kaudella joukkue oli sijalla 8, muttei lähtenyt mukaan pudotuspeleihin. Liigaan on siirtynyt (ainakin) kaksikko Anton Välimaa – Eetu Mäki, joten perusrunko pysyy hyvin kasassa.

Valmennus vaihtuu: puheet kertovat, että joukkue saa kanadalaisen koutsin. Viime kaudella luotsi oli italialainen Manlio Puxeddu. Jos Kuortaneen nuoret jatkavat kovaa kehitystä, parantanee viime vuodesta. Etenkin yleispelaaja Sebastian Pozo Hernandez on jo iso tykki tänä vuonna 1-sarjassa, myös Eemi Pölläsellä potentiaalia nousta tähtikaartiin. Joukkue varmasti uusiutuu jonkin verran, kun nuorempia nousee mukaan 1-sarjajoukkueeseen. Tarkkoja pelaajatietoja ei saatavilla.

Tähtien tähti: Eemi Pöllänen. Veli Aatu pelaa jo liigaa, sinne Eemikin matkalla. Taitava ja terävä laitapelaaja, Hernadezin kanssa isoa viittaa tarjolla.

Kyyjärven KyKy-Betset

Viime kauden liigakarsija ja 1-sarjan hopeajoukkue hätyyttelee jälleen sarjan kärkisijoja. Oli jo todella lähellä nousua, ja unelmaa lähdetään todennäköisesti taas tavoittelemaan. Poikkeavaa on, että kotimaiset avainpelaajat ovat vaihtaneet maisemaa (Miro Rasinperä, Mikko Väliaho, Oskari Keskinen ja Lauri Jylhä), mutta kovat ulkomaalaiset pysyneet (Aivars Petrusevics, Martins Jansons, Illia Liunenko). Kolmikko luo vahvan pohjan myös tulevalle kaudelle. Uutena Kyyjärvelle saapuu huhujen mukaan liigasta kokenut kettu Ville Heiskanen. Joukkueella ei vielä virallisesti julkaistuja sopimuksia kirjoitushetkellä.

Valmentaja Hannu Kalliojärvi on nähnyt paljon ja lukeutuu sarjan kovimpiin taktikoihin ja hengenluojiin, joka taas repii ryhmästä parhaan irti. 1-sarjan kärkipäätä oleva kotiyleisö tekee Kyyjärven betonikuutiosta yhä sarjan vaikeimman vieraspelipaikan.

Tähtien tähti: Aivars Petrusevics. Latvialainen yleispelaaja voitti viime kaudella 1-sarjan pistepörssin, ja alkamassa kolmas kausi putkeen 1-sarjassa (Hurmos ja sitten KyKy). Kun paikka on kiperä, KyKy voi aina luottaa ”Petruun”.

Lempo-Volley

Uusi lempääläinen lentopalloseura, jossa yhdistyvät perinteisten Kisan ja Jyryn lentopallotoiminnat. Jatkaa LeKin manttelinperijänä 1-sarjassa. Valmentajaksi tuli Esa Kunnari, joka viimeksi Lempäälässä johdatti LeKin liigakarsintoihin 2016. Uusiutuminen on ollut rajua: mukana ovat enää Anssi Vesanen ja Sten Kruuda. Lempon ryhmä on melko laaja, ringissä on nyt 14 pelaajaa.

Isot palaset ovat Hurrikaanista saapuneet Tomi Rumpunen ja Matti Toivola. Lempo on yksi 1-sarjan hyökkäysvoimaisimmista ryhmistä. Viime kauden ykköspyssy Kasper Pennanen jatkaa ryhmässä. Harjoituspelit ovat sujuneet lupaavasti, ja Hakkarin halli onkin varmasti vaikea paikka viedä pisteitä muualle. Treenipelin 3-0-voitto TuTosta vei toiseksi ennakkosuosikiksi.

Tähtien tähti: Tomi Rumpunen. Viime vuonna Hurrikaanissa liigaa, nyt siviilielämän muutokset toivat 1-sarjaan ja Lempoon. Kovaa valuuttaa vaikeissa paikoissa, jakaa esimerkkiä muille pelaajille. Pääsee otattamaan veljeään Ossia vastaan, kun Lempo ja TuTo kohtaavat.

Nurmon Jymy

Nurmolaiset lähtevät uuteen kauteen yllättäjän papereilla. Viime vuosina rutiinia kerännyt nuori joukkue on saanut muutaman täsmävahvistuksen. Valmentajasta pelaajavalmentajaksi viime kaudeksi siirtynyt Slobodan Krljic siirtyy taas takaisin vain valmentajaksi. Keskitorjujaosastolle saapuu Lempäälästä OP Palomäki. Luottohakkuri Mika Mäntylä jatkaa. Lisäksi kassakaapissa tiettävästi yksi julkaisematon huippupelaajan sopimus.

Jymy on Suomen parhaita junioriseuroja, ja viime vuosina useat nuoret ovat murtautuneetkin 1-sarjajoukkueeseen. Joel Itäsen ja kumppaneiden tulee taas ottaa uusia harppauksia, jolloin nurmolaiset ovat valmiita haastamaan uudella terällä ja hakemaan paluuta pudotuspeleihin.

Tähtien tähti: Mika Mäntylä. Liigassakin karaistunut voimapesä voi pelata hakkurin paikan lisäksi tarvittaessa yleispelaajana.

Napapiirin Palloketut

Viime kauden sarjanousija pelasi pirteän kauden ja eteni pudotuspeleihin. Nuoren ryhmän valmentaja vaihtui, kun Matti Alatalo siirtyi VaLePan organisaatioon. Uusi päävalmentaja on Jukka Mäkihannu. Pelaajisto on tiettävästi pysynyt pitkälti samana, lupaava passari Mikael Kyllönen siirtyi Ettaan. Nuorien miehien kehityksen jatkuessa voi NaPan odottaa ottavan harppauksen taas ylemmäs.

Isossa roolissa on kapteeni Otso Hakala, joka viime vuonna debytoi jo farmin avulla Lakkapään liigaryhmässä. Hänellä on potentiaalia nousta sarjan top 5 -pelaajaksi yleispelaajana. Hakkuri Sampsa Lokka esitti jo viime kauden lopulla huimaa kehitystä. Vastustajien tilannetta ei helpota se, että matka Rovaniemelle on pitkä ja raastava, joten kettulauma napsinee paljon pinnoja kotisalissaan.

Tähtien tähti: Otso Hakala. Tekninen, taitava ja kimmoisa, siinä on lupaava paketti nuorelle yleispelaajalle. Kantoi jo viime kaudella hurjasti vastuuta, ja tekee nytkin, ellei napata jo suoraan Lakkapään liigaryhmään.

Pielaveden Sampo

Nousijajoukkue 2-sarjasta, joskin edustus pelasi vielä toissakaudella Mestaruusliigaa ennen Savo Volleyn yhdistymistä. Perinteinen lentopallopitäjä, jossa on huimat perinteet. Joukkue tulee olemaan vahva sekoitus kokemusta ja nuoria lupauksia. Kirkkaimpana Ilja Ivanov, maajoukkuepassari Fedorin nuorempi veli. Lisäksi joukkue saa Maaningan Mahdin raunioilta useamman huippupelaajan, kuten Antti Karttusen, Lasse Räisäsen ja Tuomo Ikosen.

Sampo on joukkueista jopa se, jolla on kovin potentiaali edetä yllättäjänä jopa välieriin. Etenkin jos viime kaudella 2-sarjaa pelanneet jyrät, kuten Yrjö Matsi, jatkavat, on Pielavedellä huima nippu kasassa nousijajoukkueeksi. Valmennuksesta vastaa Sergei Ivanov.

Tähtien tähti: Ilja Ivanov. Huippulahjakkuus, joka ei kauaa 1-sarjaa pelaa ennen liigakenttiä. Monipuolinen, voi pelata niin passarina kuin laidassa.

Rantaperkiön Isku

Perinneseuran joukkue on muuttunut melko paljon viime kaudesta. Vahvaa työtä tehnyt valmentaja Oskar Muurinen siirtyi Ruotsiin. Uusi koutsi on AitRista tullut Ahti Viita. Viime vuoden ryhmästä poissa ovat muun muassa Joel Laakso, Eetu Rantanen, Tatu Härkönen, Timothy Lourich, Matti Hietanen ja Einari Koivisto. Passari Mauri Kurppa on todellinen huippuvahvistus, joka pystyy tekemään kanssapelaajistaan parempia passitaidollaan.

Kakkossarjan Vilppulasta siirtynyt Daniel Heinonen on isossa roolissa yleispelaajapuolella. Hakkuri Paavo Korhonen kantaa myös isoa vastuuta. Muutama uusi pelaaja tullut myös AitRin 1-sarjaryhmästä. Isku on VaLePan farmijoukkue, ja sieltä tullee tarvittaessa apuja peleihin. Iskulla ei ole vielä julkaistuja sopimuksia.

Tähtien tähti: Paavo Korhonen. Kehittyi viime kaudella 1-sarjan kärkihakkureiden kastiin. Vahvuutena tiukka kakkospaikan passi. Tekee kovaa jälkeä niin etu- kuin takakentällä ja syöttöruudussa.

TuTo Volley

Viime kaudella 1-sarjaan noussut turkulaisryhmä porhalsi heti välieriin. Nyt tavoitteena on liiganousu, ja sen eteen on tehty paljon työtä ja kovia hankintoja. Valmennuksessa jatkaa Ruslan Zhbankov, jolla käytössään viime kauttakin laajempi materiaali: uusia tähtiä ovat muun muassa Tuomas Siirilä, Tuomas Koppanen, Ossi Rumpunen ja Roope Siliämaa. Myös poislähtijöitä on, Borichevin veljekset Dmitri ja Kirill ja Jimmy Hernandez. Passipeliä pyörittää yli 40-vuotias konkari Jani Puputti maestron elkein.

TuTo lähteekin kauteen suurimpana ennakkosuosikkina. Vaihtoehtoja on joka pelipaikalle. Jokerikortti on vasta 16-vuotias Aleksei Zhbankov, joka kehittyessään voi olla sarjan kovimpia hakkureita. TuTo on ryhmä, jonka jokainen varmasti haluaa voittaa.

Tähtien tähti: Ossi Rumpunen. Tomin veli teki samoin kuin veljensä: lopetti ammattilaispelit Raisiossa, ja siirtyi 1-sarjaan. Tuo kokemusta ja varmuutta TuTon nippuun, vaikeilla hetkillä tuki ja turva.

VaLePa 2

VaLePan liigaryhmän farmijoukkue on esittänyt lupaavia otteita harjoituskaudella. Uusi päävalmentaja Matti Alatalo voi kaivaa nuoresta, joskin jo kokeneesta ryhmästä parhaan terän esiin. Niinpä viime kauden putoamistaisto tuskin uusiutuu tällä kaudella. Uusia pelaajia on tullut omasta pelaajahautomosta 2-sarjasta: VaLePalla onkin upea putki liigasta aina 2-sarjaan asti kasvaa ja kehittyä.

Rosterista löytyy myös useampi reilu parikymppinen kokenut 1-sarjapelaaja. Tuomas Tihumäki ja Juuso Tulonen ovat isossa roolissa. Kehittyvät nuoret ja tiukka valmennus voivat siivittää VaLePan yllättävänkin korkealle.

Tähtien tähti: Juuso Tulonen. Toipunut viime kauden lopun pahasta käsivammasta. Isoa ruutua tarjolla lyöntipelissä ja joukkueen johtajana.

ANTTI RAUNIO

Pelaaja- ja sopimustiedot perustuvat kirjoitushetkellä saatavissa olleisiin tietoihin.