Lentopallon naisten 1-sarja 2019–2020: Avoin uusille menestystarinoille

Naisten 1-sarjakauteen lähdetään mielenkiintoisista asemista. Nimittäin paikka kirkkaimmalla huipulla on tälle kaudelle uusjaossa, ja halukkaita lentopallon kakkostason kärkeen riittänee.

Teksti: Antti Raunio

Viime kaudella runkosarjan voiton vei LP Viesti Akatemia. Salolaisten tie nousi kuitenkin pystyyn välierässä, ja liigakarsinnoissa pelasivat Karelian Hurmos ja Puijo Wolley. Lopulta kuopiolainen Puijo Wolley nousi Mestaruusliigaan.

Kun Puijo on sarjaporrasta ylempänä ja Karelian Hurmoksen naisjoukkue yhdistyi Jujun kanssa, on kärkipäässä tilaa. Kun vielä LP Viesti Akatemia muuttaa omaa toimintastrategiaansa, voi tie yllättäjillekin olla auki vaikka kuinka korkealle, tosin ei Akatemiaa sovi laskea pois kärkipäästä.

Uutta väriä antavat kaksi sarjanousijaa: TuTo Volley sekä Pihtiputaan Lukio/Ploki. Viimevuotisista KoLe-57 putosi 2-sarjaan. Kahden lähtijän ja kahden nousijan jälkeen 1-sarjaa pelataan jälleen 12 joukkueen sarjana. Pudotuspeleihin etenevät runkosarjan kahdeksan parasta.

Usealla joukkueella on isojakin muutoksia, kuten JyväsLentiksellä ja Jujulla. Mukana on myös nuorista koostuvia joukkueita Kuortaneesta LP Vampulan kautta Pihtiputaaseen, sekä kestomenestyjiä Helsinki Volleysta Oulun Kiskoon. Lentopallon ystävät voivat odottaa värikästä naisten 1-sarjakautta. Kärkisijoista käydään tänäkin vuonna mielenkiintoinen kilpa.

Kauden ensimmäiset ottelut lentopallon naisten 1-sarjassa pelataan lauantaina 14. syyskuuta.

Joukkue-ennakot

Helsinki Volley

Viime vuosien helsinkiläinen menestysjoukkue pelaa tällä kaudella Helsinki Volleyn nimellä, joskin otteluohjelmasta löytyy myös lyhenne HEL Volley. Joukkue saa seurahistoriansa ensimmäisen ulkomaalaisen päävalmentajan, saksalaisen Dirk Sauermannin. Viime kauden runko on pysynyt hyvin kasassa, joten runkosarjan kolmannesta sijasta on hyvä lähteä petraamaan.

Lyöntivoima on taas taattu, kun kaksi parasta pisteentekijää jatkavat (Roosa Heikkiniemi ja Sonja Laitinen). Joukkueessa on hyvä jatkuvuus, kun valmennuksessa ja pelaajistossa on vanhoja tuttuja. Esimerkiksi yleispelaaja Elina Pirttimäellä alkaa jo kuudes kausi seurassa.

Tähtien tähti Roosa Heikkiniemi. Viime kaudella koko 1-sarjan pistevitonen. Siitä on liigassakin pelanneen yleispelaajan hyvä jatkaa.

Juju Joensuu

Joensuulainen lentopallo kokee lähes joka vuosi isoja muutoksia. Tälle kaudelle muutos oli alueen kahden naisten 1-sarjajoukkuen yhdistyminen. Juju ja Karelian Hurmos liittyivät ja pelaavat Jujun nimellä tulevalla kaudella. Valmennuksesta vastaa entinen Susiraja Volleyn menestysluotsi Thomas Heiskanen.

Lähtökohdat ovat hyvät: Hurmos pelasi peräti liigakarsinnoissa, ja Juju kasvattaa oman juniorityönsä hedelmiä. Lopulta kuitenkaan kovinkaan monta hurmoslaista ei naapuriin siirtynyt. Viime kauden 1-sarjan pistepörssin voittaja Anna Jefremenko ei ole Jujun pelaajalistoilla. Joukkue on melko nuori ja kehittyy kauden edetessä.

Tähtien tähti Nea Hämäläinen. Paluu kotiin. Viime kausi Hurmoksessa, sitä ennen Jujussa. Tuo lisää monipuolisuutta ja laatua laitaosastolle.

JyväsLentis

Jyväskylässä kesä toi muutoksia. Miesten 1-sarjapaikasta luovuttiin, ja panostus keskittyy naisten joukkueeseen. Myös pääseuran organisaatio muuttui, ja uudeksi päävalmentajaksi saapui uusi valmennuspäällikkö Rauno Muukka. Vahvan viime kauden jälkeen usea pelaaja suuntasi liigaan (Kaisa Nyman, Emilia Joensalo ja Anni Toivonen).

JyLen joukkue muuttuukin melko paljon, mutta jyväskyläläiset pääsevät sarjaan leveällä kokoonpanolla. Salosta saapuu Tuuli Kukkonen, monivuotinen passari Melissa Honkonen jatkaa, samoin kapteeniksi noussut keskitorjuja Siiri Vehmanen.

Tähtien tähti Tuuli Kukkonen. Ollut usean kauden laatuvalmennuksessa LP Viestissä, ja nyt uusia haasteita. Taitava ja monipuolinen yleispelaaja.

Kuortane

Nuorten maajoukkueella on edessä mahdollisesti muutto piakkoin Tampereelle. Viime kaudella lupaavasti runkosarjan viides, mutta ei lähtenyt mukaan pudotuspeleihin. Joukkueessa jälleen jonkin verran uusiutumista, niin kuin Kuortaneen ryhmillä aina.

Yksittäisissä peleissä Kuortane pystyy jälleen haastamaan sarjan kärkijoukkueet. Linnea Kuusela ja Jemina Jäärni olivat viime kaudella kova parivaljakko, joka tehtaili voittoihin tarvittavia pisteitä. Kuortaneen vahvuus iso treenimäärä ja yhteinen peliajatus.

Tähtien tähti Linnea Kuusela. Viime kaudella jo 1-sarjan parhaimmistoa ja korkealla pistepörssissä. Veljet pelaavat liigaa Akaa-Volleyssa, ja sisko seuraa jalanjäljissä kohti liigakenttiä.

LP Viesti Akatemia

Viime kaudella runkosarjan voittanut ja pudotuspeleissä välieriin edennyt LP Viesti Akatemia kokee sekin muutoksia tälle kaudelle. Seuran linja muuttuu, ja akatemiajoukkue keskittyy yhä vahvemmin nuorempien pelaajien kehittämiseen. Samalla Janne Harjun avuksi tulee suosikkipassari Viktoria Tutshashvili.

Salolaisten joukkue muuttuu jonkin verran ja kokoonpano nuorenee, joskin jo viime kaudella ryhmä luotti nuoreen voimaan. Tuskin yltää viime kauden suorituksiin runkosarjassa, mutta monen muun nuorisoryhmän tavoin vahva potentiaali kehittyä kauden aikana kovasti.

Tähtien tähti Veda Mansikkaviita. Passari jatkaa Viestin organisaatiossa kehittymistään. Ollut Kuortaneelta lähtien 1-sarjan ja liigan välimaastossa, ja johtaa nuorentuneen Akatemian peliä ja saa Tutshashvililtä arvokkaita neuvoja.

LP-Vampula

Huittisissa on pelaajapolku kunnossa, kun naisten edustusjoukkue pelaa Mestaruusliigaa ja kakkosjoukkue 1-sarjaa. Yhteistyön varaan voidaan Vampulassa laskea tänäkin vuonna, ja 1-sarja on hyvä kasvualusta liigan porteilla oleville pelaajille.

Joukkue koostuu lähialueiden lupaavista junioreista ja liigaan tähyävistä pelaajista. Marika Välimäki on mielenkiintoinen uusi nimi, ja ryhmässä on lupaavia nuoria kuten Inka Sairiala ja Aino Etelä.

Tähtien tähti Riikka Vuorentausta. Lupaava passari pääsi viime kaudella debytoimaan jo liigakentilläkin.

Pihtiputaan lukio/Ploki

Sarjanousija, 2-sarjan kakkonen sai TuTon tavoin paikan Suomen toiseksi korkeimmalle tasolle. Joukkue pohjautuu Pihtiputaan lukion lentopallolinjaan. Olosuhteet ovat kunnossa: nuorille oman lukiolinjan lisäksi edustusjoukkue pelaa Mestaruusliigaa.

Nuori joukkue varmasti ailahtelee, mutta kehittyy kevättä kohden. Hyvä jalostamo kohti isompia pelejä, ja useaa pelaajaa odottaakin uusi haaste 1-sarjatasolla.

Tähtien tähti Roosa Päykkönen. Kakkossarjassa Plokin kovin pistetykki. Pelasi viime kaudella 2-sarjan lisäksi A- ja B-junioreissa.

PuMa

Helsinkiläisjoukkue sai uuden valmennuskaksikon. Nyt ryhmää koutsaavat Gina Rask ja Virginie De Carne. Joukkueella on selvä missio: kasvattaa nuoria 2-sarjan kautta 1-sarjaan ja kohti isompia kenttiä. Tälläkin kaudella laaja rosteri kahden joukkueen ympärillä mahdollistaa PuMalle laajan pelaajatarjonnan ja nuorten kehittämisen.

Viime kauden joukkueen pistekolmonen, hakkuri Oona Laurell, jatkaa. Ykkössarjajoukkueen mukaan on nostettu useampikin nuori 2-sarjasta. Yleispelaaja Veera Hietala palaa pelikentille, ja tuo kokemusta nuoreen ryhmään.

Tähtien tähti Oona Laurell. Hakkurilla on paljon vartioitavaa, kun viime kauden kaksi parasta pistenaista eivät ole mukana pelaajalistalla.

Oulun Kisko

Viime kauden runkosarjan kakkossija ei ollut vahinko, vaan vahva meno vaikuttaa jatkuvan tälläkin kaudella. Laaja rosteri takaa mahdollisuudet monipuolisiin vaihtoehtoihin. Tuoreimpana ryhmään saapui Jymystä Roosa Rajala.

Kiskoon kuuluu sarjan kärkipelaajia, kuten pörssikolmonen Roosa Määttä ja Eevi Ylä-Viteli. Myös nuorempia tulevaisuuden nimiä on mukana kasvamassa. Valmennuksesta vastaa Sami Tervonen.

Tähtien tähti Roosa Määttä. Oululaisten avainpelaaja, joka takoo pisteitä takuuvarmasti liukuhihnalta.

Rantaperkiön Isku

Vahva viime kausi, eteni jopa hieman yllättäen aina 1-sarjan välieriin asti valmentajansa Jari Tolvasen johdolla. Iskussa on tehty jo useampi vuosi pitkäjänteistä projektia naisten 1-sarjan parissa, ja joukkueeseen saapuu koko ajan uusia lahjakkaita nuoria lähialueiden junioriseuroista.

Myös tälle kaudelle joukkue jonkin verran uusiutuu ja nuorenee. Yhdestätoista sopimuspelaajasta usea on vielä juniori-ikäinen. Tärkeät pelaajat Karoliina Viitaniemi ja Camilla Lehto jatkavat, ja kovan lyöntivoiman varmistaa JyLesta saapunut Tiina Pöytäniemi. Junioreiden kehittyessä voi haastaa sarjan kärkiryhmiä. Passari Nea Luntamo pelaa vaativassa tuplaroolissa: hän on mukana myös OrPon liigajoukkueessa.

Tähtien tähti Karoliina Viitaniemi. Hakkuri vakuutti viime kaudella ja oli joukkueelleen tärkeä pelaaja. Rooli pysyy isona myös tulevalla kaudella.

Raision Urheilijat

Viime kaudella vain kahdella pisteellä ulos pudotuspeleistä jäänyt raisiolaisjoukkue kurottaa harjoituspelien perusteella korkeammalle. Nappasi turnausvoiton Salossa pidetyssä 1-sarjajoukkueiden treeniturnauksessa, mikä antaa hyvää viestiä tulevalle kaudelle.

Viime kauden joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Raisio on mielenkiintoinen sekoitus nuoria ja päälle 20-vuotiaita, jo kokeneita 1-sarjapelaajia. Tampereelta saapui keskitorjuja Tiia-Maria Karjalainen ja liigakokemustakin omaava Venla Raitala pukee RaisU-paidan päälleen.

Tähtien tähti: Kati Nikula. Joukkueessa pisimpään pelannut luottotykki, joka viime kaudella keräsi RaisUn kovimman pistesaaliin.

TuTo Volley

Sarjanousija tuo uutta väriä 1-sarjaan ja kovaa kilpailua Turun seudulle.  Viime kauden 2-sarjan mestari todella ansaitsi sarjanousunsa. Nuori joukkue on hakenut kovuutta kansainvälisiltä kentiltä: kesällä joukkue leireili ja pelasi Kroatiassa ja Puolassa. Harjoituspeleissä se on kohdannut muun muassa LP Viestin liigajoukkueen.

Joukkueen rosterissa on paljon pelaajia, joilla on Liedon Parman junioritausta. Turku on kovassa lentopallonosteessa, sillä naisten lisäksi TuTon miesten joukkue on noususuhdanteessa. TuTolla, Iskulla ja Kuortaneella on joukkueet sekä naisten että miesten 1-sarjassa.

Tähtien tähti Melina Lindström. Viime kaudella tilastojen mukaan tehokasta jälkeä sekä A-tytöissä että 2-sarjassa.

ANTTI RAUNIO

Pelaaja- ja sopimustiedot perustuvat kirjoitushetkellä saatavissa olleisiin tietoihin.