”Haaste ja luottamuksen osoitus” – Suomi saa seuraa ”äärimmäiseen lentopallokokemukseen”

Kuva: CEV.eu

Yksi lentopallon miesten EM-kisojen alkulohkoista syksyllä 2021 järjestetään Suomessa, mutta organisoinnin päävastuu menee odotetulle taholle: Puolaan.

Euroopan lentopalloliitto CEV tiedotti torstaina, että Puola on yksi EM-kisojen 2021 järjestäjämaista. Aiemmin varmistuivat Suomen, Viron ja Tshekin vastuut. Nyt koko järjestäjänelikko on koossa.

Yhden alkulohkon lisäksi Puola saa järjestettävikseen puolet neljännesvälieristä ja puolivälieristä sekä kaikki välierä- ja mitaliottelut. Puola on viime vuosina osoittanut erinomaiset kykynsä kisajärjestäjänä. Vahvassa lentopallomaassa on pelattu sekä MM- että EM-lentopalloa.

CEV julistaa, että vuoden 2021 kisoista tulee ”äärimmäinen lentopallokokemus”. Puolan liiton puheenjohtaja Jacek Kasprzyk uhkuu ylpeyttä.

– EM-kisat ovat arvoturnaus ja edustavat mitä korkeinta tasoa. Neljän maan formaatti on erinomainen tapa promota lentopalloa Euroopassa. Järjestäminen on kaikille neljälle maalle haaste, mutta myös osoitus siitä, että CEV luottaa niihin, Kasprzyk paketoi.

Suomelle lohkoisännöinti tulee haasteelliseen, mutta kiintoisaan aikaan. Lentopalloliitto on kertonut avoimesti talousongelmistaan. Liitossa johtopaikat ovat olleet tuulisia: verrattain lyhyen ajan sisään ovat vaihtuneet toimitusjohtaja, miesten maajoukkueen päävalmentaja, miesten maajoukkueen joukkueenjohtaja (kahdesti), ja nyt viimeisimpänä menee urheilujohtaja vaihtoon.

Itse joukkue käy läpi rakennemuutosta, jossa nuoria pelaajia ajetaan sisään uuden päävalmentajan Joel Banksin johdolla. Kahden vuoden kuluttua Suomella on uusia vastuunkantajia; lisäksi monella tämän hetken kokeneemmalla avainpelaajalla ovat vielä silloinkin huippuvuodet menossa.

Keväällä 2019 valmentajan vaihduttua Tuomas Sammelvuosta Banksiin Suomi koki pienimuotoisen kriisin, mutta palasi tasolleen syksyisessä EM-turnauksessa etenemällä pudotuspeleihin.

Lentopallon EM-kisoja Suomessa on pelattu vuosina 1993 (miehet) ja 1977 (miehet ja naiset).

Lentopallon miesten EM-kisat 2021

Alkulohkot: Suomi (Tampere), Viro (Tallinna), Tshekki, Puola