Tähtipelaaja Antti Ropponen saattaa olla sivussa loppukauden – lentopallon voimasuhteet myllerryksessä

Lentopalloilija Antti Ropposen kärsimä nilkkavamma on sen verran paha, että tähtipelaajan koko loppukausi on vaarassa.

Hurrikaani-Loimaan Ropposelta pyörähti nilkka viikonloppuna Vantaa Ducks -liigaottelussa. Joukkueen fysiikkavalmentaja ja naprapaatti Jani Niskakangas arvioi kuntoutumisajaksi noin kaksi kuukautta.

– Myöhemmin nähdään tarkemmin, saadaanko kuntouttamalla nopeutettua toipumista vai kestääkö se arvioitua pidempään, Niskakangas sanoo.

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa runkosarja päättyy 15. maaliskuuta eli vajaan kolmen viikon kuluttua. Pian perään alkavat pudotuspelit.

Ropposen poissaolo on yksi eniten joukkueiden välisiin voimasuhteisiin vaikuttavista tekijöistä. Hakkuri johtaa pistepörssiä ja muodostaa kolmen kärjen liigan hakkuritilastossa Mikko Oivasen (VaLePa) ja Olli-Pekka Ojansivun (Savo Volley) kanssa.

Ainakin toistaiseksi Tino Vuori pelannee sarjakärki Hurrikaanin hakkurina. Välittömään pakokauhuun ei ole syytä, sillä Hurrikaanilla on verrattain laaja materiaali. Vahvuudesta löytyy muun muassa kolme maajoukkuetason yleispelaajaa: Sakari Mäkinen, Eemeli Kouki ja Tapio Toiviainen.

Alempana sarjataulukossa voimasuhteisiin vaikuttaa tuntuvasti Jan Heleniuksen poissaolo. Helenius on ollut Oulun Ettalle huipputärkeä yleispelaaja vaikealla kaudella. Tällä hetkellä Etta taistelee karsintojen välttämisestä kilpakumppaneinaan Vantaa Ducks, Karelian Hurmos ja Raision Loimu.

Helenius kärsi nilkkavamman helmikuun alkupuolella. ”Meidän täytyy nyt löytää voittava tapa pelata ilman Jan Heleniusta”, Ettan valmentaja Olli Kuoksa sanoo. ”En kuitenkaan murehdi tästä asiasta, täältä me vielä noustaan.”

Lentopallon naisten Mestaruusliigan historiassa pelataan nyt ensimmäistä runkosarjaa, jossa voittajaksi päätyy jokin muu joukkue kuin LP Viesti tai Hämeenlinnan Lentopallokerho. Molemmilla on ollut loukkaantumishuolia riittämiin, mutta kauden tärkeimpien vaiheiden lähetessä saattaa molemmilta rintamilta kuulua vielä kummia.

LP Viestin tähtipassari Viktoria Tutshashvili lähenee jo pelikuntoa. Hänelle tuli akillesjännevamma tammikuussa Suomen Cupin loppuottelussa. Veda Mansikkaviita on tuurannut varsin mallikkaasti, mutta ”Vikin” myötä Viesti saa uutta pontta niin passipeliin, torjuntaan, kenttäpuolustukseen kuin aloitussyöttöön. Tutshashvili voi auttaa myös avaamaan henkisen lukon, joka tällä joukkueella on aivan ilmeinen.

Hämeenlinnan Lentopallokerho joutui alkukaudesta pinteeseen. SM-hopeamitalisti joutui avaamaan kauden ilman maajoukkuetason yleispelaajiaan: Suvi Kokkosta ja Emmi Riikilää. Tilanne vain vaikeutui, kun Oluoma Okaron kausi loppui kesken kaiken loukkaantumisen takia. Kokkosen ja Riikilän paluut sekä satsaukset hankintoihin (Michaela Madsen, Mikayla Shields, Ivana Jeremic) kuitenkin takaavat, että Hämeestä tullaan vielä. Neljästä viime ottelustaan Kerho onkin voittanut kolme.

Lentopallon Mestaruusliiga jatkuu tiistaina miesten ottelulla Loimu-Etta. Naisten liigassa keskiviikkona ovat ohjelmassa kamppailut LP-Vampula – Kuortane ja Pölkky Kuusamo – Woman Volley.