Syntyi Rovaniemellä, isä Suomen liigassa tähti – virolainen Markkus Keel siirtyy Mestaruusliigaan

Viron maajoukkuemies Markkus Keel siirtyy lentopallon Mestaruusliigaan. Passarin uusi seura on Akaa-Volley.

Teksti: Harri Mattila, kuva: Akaa-Volley

Akaa-Volleyn kolmas kausi lentopallon Mestaruusliigassa lähenee toiveikkaissa merkeissä. Pelaajasopimukset on saatu maaliin hyvissä ajoin koronaviruspandemiasta huolimatta.

Keel, 24, on tärkeä hankinta, sillä viime kauden ykköspassari Akseli Lankinen siirtyy Belgiaan. Akaa-Volleyn päävalmentaja Oliver Lüütsepp tuumaa, että korvaaja on vähintään samaa tasoa.

– Akseli Lankinen on nuori ja kehittyvä lentopalloilija. On Akaa-Volleylle vahinko, että Akseli lähti. Mutta enpä usko, että passaritilanne heikkenee ensi kaudelle. Markkus on muutaman vuoden kokeneempi. Hänellä on enemmän kansainvälisiä kovia pelejä takanaan, sanoo Lüütsepp.

Markkus Keel on itse asiassa paluumuuttaja. Lentopalloammattilainen syntyi Rovaniemellä vuonna 1995. Hänen isänsä Avo Keel pelasi Suomessa lähes koko 1990-luvun. Markkuksen syntyessä Avo edusti Napapiirin Pallokettuja. Avo Keel, niin ikään passari, oli Suomen liigassa tähtipelaaja.

Keel nuorempi panostaa tosissaan lentopalloiluun, mutta sanastossa on vielä kertaamista.

– Kolmevuotiaana muutin perheen mukana Viroon. Olen unohtanut lähes kokonaan suomen kielen, mutta ehkä se siitä aktivoituu, kunhan pääsen joukkueharjoituksiin, pohti Markkus Keel.

– Varmaan kaikilla nuorilla lentopalloilijoilla on unelmana pelata jonain päivänä Italian, Puolan tai Venäjän huippuliigoissa. Niin minullakin, mutta en ole mikään haaveilija. Tehdään työtä tosissaan vuosi kerrallaan ja pyritään kehittymään.

Keel edusti maataan viime vuonna EM-kisoissa, ja maajoukkueen kanssa kuluu tuleva kesäkin. Viron toisena valmentajana toimii Lüütsepp.

– Viro on pieni maa. Toki tunnen Oliverin jo aiemmilta vuosilta, mutta nyt teemme töitä päivittäin yhdessä.

Toissakauden 190-senttinen passari pelasi Itävallassa, ja päättynyt kausi vierähti belgialaisessa Lindemas Aalst -joukkueessa.

– On ollut opettavaista pelata Viron ulkopuolella. Kun joukkueet kootaan vasta kauden kynnyksellä, jokaisella on sopeutumista ja opettelemista. Akaa-Volleyn rosteri on tietojeni mukaan pitkälti sama kuin päättyneellä kaudella. Se on varmasti vahvuus, kun joukkue on yhtenäinen heti kauden alussa, arvioi Keel.

Akaa-Volleyn uusi pelinrakentaja on seurannut Suomen Mestaruusliigaa myös siksi, että seurakaverina Belgiassa oli Suomen maajoukkueen hakkuri Samuli Kaislasalo.

– Luonnollisesti joukkue ja sen johto asettavat viralliset tavoitteet tulevalle kaudelle. Mutta henkilökohtaisesti olen valmis taistelemaan Suomen mestaruudesta.

Kuten muutkin maajoukkuelentopalloilijat, Keel tulee Suomeen vasta kesän leirityksien jälkeen.

– Oliverin kanssa varmaan samaan aikaan saavumme Akaaseen. Oliver on sanonut, että katsomo on kotiotteluissa täynnä ja tunnelma katossa. Odotan sitä mielenkiinnolla, paljasti Pärnun lentopallokoulussa uransa aloittanut Keel.

Samuli Kaislasalo tuntee Keelin hyvin.

– Ihanko totta? Markkus on erittäin hyvä passari. Hän lukee peliä erinomaisesti ja jakaa mielellään nopeita passeja, huudahti Kajaanin urheilukentältä tavoitettu Kaislasalo kuultuaan siirtouutisesta.

Kaislasalo harjoittelee parhaillaan Suomessa ja odottelee rauhassa tulevan kauden sopimusneuvottelujen edistymistä. Hakkuri ei halunnut laittaa Akseli Lankista ja Markkus Keeliä paremmuusjärjestykseen.

– Sellainen kuva on silmieni verkkokalvoille jäänyt, että Akseli olisi hieman ulottuvampi. Mutta Markkus puolestaan pitää enemmän nopeatempoisesta pelistä. Syöttöviivalla molemmat ovat pahoja. Markkuksen terävää leijaa voisi verrata Sauli Sinkkosen vastaavaan, pohti Kaislasalo.

Akaa-Volleyn tulevan kauden joukkue on nyt kasassa. Toisena passarina jatkaa Mikko Kuusela. Lentopallossa on jokaiselle pelipaikalle oltava laadukkaita vaihtoehtoja. Loukkaantumiset ja sairastelut saattavat joissakin tapauksissa päättää kauden jopa kesken. Lüütsepp uskoo myös Kuuselan ottavan roolia.

– Mikko on koko ajan tehnyt hyvää duunia. Hän on varmasti ensi kaudella jälleen pykälää valmiimpi lentopalloilijana. Mikko on erityisesti kunnostautunut torjunnoissa ja puolustajana, arvioi Lüütsepp.

– Nähtäväksi jää, miten peliaika Markkuksen ja Mikon välillä jakaantuu. Muille pelipaikoille on tavallaan helpompi vaihtaa miestä kesken ottelun. Joka tapauksessa meillä on jälleen kaksi hyvää passaria.

HARRI MATTILA