Lauri Kermisen aika Kemerovossa ohi – supertähti Ivan Zaitsev siirtyy Siperiaan

Kuva: CEV.eu

Kun venäläisjoukkue Kuzbass Kemerovo vahvisti lisää pelaajahankintoja, alkaa lentopallotähti Lauri Kermisen ura siperialaisryhmässä olla virallisesti lopussa.

Venäjän Superliigassa vallitsee kahden ulkomaalaispelaajan kiintiö. Kuzbassin ulkomaalaisiin ensi kaudella kuuluu ainakin serbialainen keskitorjuja Petar Krsmanovic. Hakkuri Ivan Zaitsev syntyi Neuvostoliiton kansalaiseksi, mutta edustaa maajoukkuetasolla Italiaa*.

Kuzbassin uusi valmentaja Aleksei Verbov kertoi jo aikaisemmin, ettei Kermiselle ole jatkoa luvassa. Seuraajaksi on huhuttu ainakin Vladimir Shishkiniä ja Aleksei Obmotshajevia.

Viimeisimmät vahvistukset ovat Kuzbassille lujaa laatua. Sekä Krsmanovic että Zaitsev kuuluvat maittensa piinkoviin maajoukkueisiin. Zaitsev, 31, lukeutuu maailman tunnetuimpiin lentopalloilijoihin. Italian paidassa hän on ollut voittamassa kahta olympiamitalia ja kolmea EM-mitalia.

Zaitsevin tausta on todella mielenkiintoinen. Hänen isänsä Vjatsheslav Zaitsev oli vuosia Neuvostoliiton maajoukkueen luottopassari, olympiavoittaja, joka muodosti tappavan akselin lyöntikone Aleksandr Savinin kanssa.

Neuvostoliiton uudistuspolitiikan ansiosta Zaitsev vanhempi sai siirtyä Italian liigaan, ja saapasmaassa pelatessaan hänestä tuli Ivanin isä vuonna 1988. Persoonalliseksi ja temperamenttiseksi kasvanut Ivan pelasi viime kaudet Italian liigaa Modenassa. Venäjältä kokemusta löytyy Moskovan Dynamon joukkueesta.

– Tiedän hyvin, mitä Superliigassa pelaaminen vaatii. Taistelemme varmasti voitosta jokaisessa ottelussa. Kiitän seuraa luottamuksesta, Zaitsev kommentoi.

Krsmanovic, 205-senttinen keskitorjuja, oli viime syksynä voittamassa Serbialle EM-kultaa.

Kerminen oli saavuttamassa Kuzbass Kemerovossa liigamestaruutta vuosi sitten. Valmentajana toimi Tuomas Sammelvuo. Kaudella 2019-2020 Kemerovolle tuli pronssia, vaikka liiga jouduttiin lopettamaan kesken koronaviruspandemian vuoksi. Suomalaislibero kuului Kuzbassin luottopelaajiin, ja Verbov kutsuikin häntä pelipaikallaan yhdeksi maailman parhaista.

Venäjän lentopalloliiga on yksi maailman korkeatasoisimmista.

* Uutista muokattu 1.6.: Venäjän liitto/liiga ei ole ottanut vielä kantaa, luetaanko Zaitsev ulkomaalaispelaajaksi kaudella 2020-2021.