Lentopallomaajoukkueelta paljon avainpelaajia sivussa, ja se avaa nuorelle polvelle mahdollisuuden

Nuoret Fedor Ivanov ja Severi Savonsalmi tekevät tulemista A-maajoukkueeseen. Kuva: CEV.eu

Suomen miesten ja naisten lentopallomaajoukkueet pääsevät vihdoin leireilemään heinäkuussa.

Joel Banksin valmentama Suomen miesten maajoukkue leireilee 1. heinäkuuta alkaen Kuortaneella ja 15. heinäkuuta alkaen Salossa. Naisten leiri puolestaan käynnistyy Kuortaneella 11. heinäkuuta. Toisen leirin päävalmentaja Tapio Kangasniemi vetää Kyyjärvellä.

Maajoukkueilla on sama tavoite – EM-kisat 2021 – mutta eri asetelma. Miesten maajoukkue saa EM-kisapaikan yhtenä neljästä lohkoisännästä, kun taas naisten on läpäistävä EM-karsinnat lopputurnaukseen päästäkseen.

Varsinkin miesten lentopallomaajoukkueen leiriryhmä on varsin katsastushenkinen. Runkomiehistä puuttuvat esimerkiksi Eemi Tervaportti, Olli-Pekka Ojansivu ja Elviss Krastins. Myöskään Sakari Mäkinen, Peetu Mäkinen, Markus Kaurto, Henrik Porkka ja Niklas Breilin eivät lähde leirille. Hakkuri Urpo Sivula ilmoitti jo aiemmin, ettei ole mukana maajoukkueessa.

Naisten maajoukkueessa on laaja, verrattain nimekäs rinki. Merkittävimmät poissaolijat ovat Roosa Laakkonen, Roosa Koskelo ja Noora Kosonen. Lentopalloliitto tiedotti, että kullekin leirille osallistuu 17 urheilijaa. Koko ringissä pelaajia on 22.

Suomen oli tarkoitus saada kilpailuotteluita alkukesään, mutta koronaviruspandemian vuoksi Euroopan lentopalloliitto CEV perui kesäliigat. Miesten maajoukkue saa 22.–24. heinäkuuta pelituntumaa harjoitusotteluissa Viroa vastaan. Lisäksi suunnitteilla on maailmanmestari Puolan kohtaaminen turnauksessa, joka pelattaisiin Puolassa 25.–28. heinäkuuta.

Heinä- ja elokuun vaihteessa naisten lentopallomaajoukkue pelaa kolme harjoitusottelua vieraissa Viroa vastaan. EM-karsinnat, jotka oli määrä pelata elo- ja syyskuussa, lykkääntynevät ensi tammikuuhun, mutta Euroopan liitto CEV ei ole vielä vahvistanut aikataulua. Suomi pelaa EM-karsinnoissa Slovakiaa, Montenegroa ja Kosovoa vastaan.

Lentopallon EM-kisoissa Suomen miesten maajoukkue on vakiokävijä. Paras suoritus on vuodelta 2007, jolloin tuli sensaatiomainen neljäs sija. Naiset ovat hyvässä kehitysvaiheessa, ja viime syksynä Suomi pelasi EM-lopputurnauksessa ensimmäisen kerran kolmeen vuosikymmeneen.

Suomen lentopallomaajoukkueiden leiriryhmät 25.6.2020

Fedor Ivanov, Akseli Lankinen, Anton Välimaa; Samuli Kaislasalo, Aaro Nikula, Antti Ropponen; Jiri Hänninen, Juho Kaunisto, Veeti Nikkinen, Antti Ronkainen, Niklas Seppänen, Niko Suihkonen; Mikko Karjarinta, Severi Savonsalmi, Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Markus Väisänen; Lauri Kerminen, Voitto Köykkä

Kaisa Alanko, Katja Kylmäaho, Mila Viljanen, Roosa Rautio; Piia Korhonen, Iina Andrikopoulou, Yasmine Madsen; Suvi Kokkonen, Jessica Kosonen, Emmi Riikilä, Viivi Pyhäjärvi, Ronja Heikkiniemi, Riikka Valkonen, Salla Karhu, Hilkka Hujanen; Daniela Öhman, Anna Czakan, Michaela Madsen, Karoliina Friberg, Nea Haatainen; Emilia Joensalo, Tiiamari Sievänen