Nuorten maajoukkuemies Pälkäneelle – ”Alkukesän merkittävin hankinta”

Kuva: Asko Niemi

Ensimmäiseen lentopallon 1-sarjakauteensa valmistautuva Pälkäneen Luja-Lukko kertoo vieneensä maaliin alkukesän merkittävimmän hankintansa: joukkueeseen liittyy libero Vili-Valtteri Help, 19.

Pälkäneläisjoukkue tarvitsi takakentälleen uuden johtajan ja löysi tärkeälle tontille erittäin mieluisan kaverin. Lukkoon siirtyvä Help on kolunnut läpi kaikki Suomen juniorimaajoukkueet ja hankkinut kansainvälistä kokemusta nuorten EM-lopputurnauksesta lähtien. Parhaana saavutuksena on 18-vuotiaiden EM-kisojen yhdestoista tila.

Help pelasi taannoin Savo Volleyn liigatähtien Fedor Ivanovin ja Severi Savonsalmen joukkuekaverina. Jälki oli hurjaa: Helpiltä löytyy kaikkiaan neljä Suomen mestaruutta ja yksi SM-hopea. Hän juhli kahta ensimmäistä kultaa kasvattajaseurassaan Kiuruveden Luomu-Volleyssa ja kahta jälkimmäistä Pielaveden Sammossa.

– Keväällä oli kaikennäköisiä virityksiä, mutta vähitellen Lukko alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän. GM Jari Perkiö pommitti sinnikkäästi. Kaikesta huomasi, että seuralla on todellinen halu saada minut. Täällä sitä ollaan, Help hymyili.

Help tutustui uusiin joukkuekavereihinsa keskiviikon harjoituksissa ja treenaa Lukon kanssa Kostia Areenalla vielä perjantai-iltana. Sen jälkeen odottaa pitkä ajomatka Kiuruvedelle. Help tietää Lukkoa luotsaavan Heikki Kososen valmennusmetodit.

– Tässä iässä on tärkeätä, että pääsee treenaamaan riittävän paljon ja riittävän laadukkaasti. Tykkään siitä, kun vaatimustaso on korkealla. Kun pääsen vielä Tampereen urheiluakatemian aamuharjoituksiin, Lukko on minulle paras vaihtoehto tällä kohtaa.

Lupaava libero uskoo, että Lukko on hänelle erinomainen näyteikkuna jatkoa ajatellen.

– Tavoitteena on liigapaikka. Oli hieno juttu, kun Lukko teki farmisopimuksen Akaa-Volleyn kanssa.

Toisen polven lentopalloilija vietti kolme edellistä kautta Kuortaneella. Hän pelasi ensimmäisen kauden kakkossarjaa ja kaksi jälkimmäistä ykkössarjaa. Liberon isä Jari Help pelasi passarina. Hän oli nostamassa Sampoa aikoinaan liigaan.

– Hieno juttu, kun saimme liberoksemme lupaavan ja eteenpäin pyrkivän pelaajan. Vilillä on oikea asenne harjoitteluun. se lupaa hyvää ensi kautta ja myöhempää kehitystä ajatellen. Uskon vahvasti, että Vili otti urallaan juuri oikean stepin, Kosonen kuvailee.

Lukko tarvitsi takakentälleen luottomiehen, koska viime kauden liberot Joni Sokka ja Niilo Nurmi väistyivät syrjään ainakin toistaiseksi. Help pitää Lukkoa nälkäisenä ja yllätysvalmiina joukkueena.

– Tiesin poikien tason aika tarkkaan videoiden perusteella. Tällä ryhmällä on täydet saumat ykkössarjan keskikastiin, Help uskoo.

Lähde: Pälkäneen Luja-Lukko