Mikko Esko – ”Liigan paras passari, elämäntapaurheilija, joukkueen selkäranka”

Suomalaisen lentopalloilun kiintotähti Mikko Esko jatkaa VaLePassa kaudella 2021–2022. Toiseksi passariksi Sastamalaan tulee Joel Laakso.

Esko, 42, teki kaksivuotisen jatkosopimuksen VaLePan kanssa jo viime talvena. VaLePa halusi tehdä sopimuksen ajoissa, koska Esko on tärkeä pelaaja ensi kauden joukkueen rakentamisessa.

Lentopallon pääsarjassa Esko debytoi jo vuonna 1995. Kokemusta ja menestystä on tullut liigan lisäksi ulkomaiden sarjoissa sekä Suomen maajoukkueessa. Päävalmentaja Janne Kangaskokko rankkaa Eskon tietysti korkealle.

– Mielestäni edelleen liigan paras passari. Näkemystä ja kokemusta löytyy enemmän kuin kellään. Elämäntapaurheilija, joka on omaksunut paremmin ja paremmin myös roolinsa nuorien pelaajien mentorina ja esikuvana. Ehdoton joukkueen selkäranka ja tähtipelaaja, Kangaskokko paaluttaa VaLePan tiedotteessa.

Esko jo odottaa tulevaa kautta. Kokeneena pelaajana hän tietää, että menestyksen tavoittelu vaatii aina kovasti työtä.

– Joukkue vaikuttaa ainakin paperilla erittäin kovatasoiselta, ja mahdollisuudet menestymiseen ovat hyvät kotimaan ja ulkomaan kentillä. Mestarien päänahka on aina haluttu, joten meidän täytyy tehdä kovasti töitä, jotta menestys jatkuisi Sastamalassa, sanoo Esko.

– Onneksi vaihtuvuutta pelaajissa on ollut melko vähän. Saamme jatkaa asenteella ja työmoraalilla, jotka viime kaudella oli. Toivottavasti saadaan taas tulevalla kaudella kannattajat Vexve Areenalle.

Joel Laakso (s. 1994) siirtyy VaLePaan oululaisesta Lentopalloseura Ettasta. Karkkilan Pojissa lentopallon ensi askeleet ottanut Laakso on pelannut liigaa myös Korson Vedossa (nyk. Vantaa Ducks), Rantaperkiön Iskussa ja Raision Loimussa.

– VaLePassa kaikki toiminta on ammattimaista, siksi tänne oli helppo tulla. Olen iloinen, että saan panostaa lentopalloon ja uskon, että kehityn lentopalloilijana tässä ympäristössä, Laakso kommentoi.

Päävalmentaja Kangaskokko iloitsee passarikaksikosta. Hän pitää Laakson VaLePa-valintaa rohkeana ratkaisuna.

– Tavoitteena on löytää kehitystä etenkin fyysisellä puolella. Mikko ja Joel muodostavat hurjan passarikaksikon. Joel tuo kokemuksellaan lisäarvoa harjoitteluun ja mahdollistaa myös pelikuorman jakamista. Monipuolinen pelaaja ja ahkera työntekijä, jota joukkue tarvitsee, näkee Kangaskokko.

Libero Risto Ruohola jatkaa VaLePassa. Laakson ohella tuore hankinta on yleispelaaja Ville Järnvall.

Ville Järnvall (s. 1999) aloitti lentopallon Ylöjärven Ryhdissä isoveljen perässä noin kuuden vanhana. Ylöjärveltä hän siirtyi Pälkäneelle, jossa hän pelasi Pälkäneen Luja-Lukossa neljä kautta.

Viikko sitten VaLePa julkisti Severi Savonsalmen, Sakari Mäkisen ja Tuomas Hautalan sopimukset. Viime kauden joukkueesta ainakin David Pettersson ja Juho Kaunisto siirtyvät toisaalle.

Lentopallon Mestaruusliigan kaudella 2020–2021 VaLePa saavutti Suomen mestaruuden. Loppuottelusarjassa kaatui Savo Volley. Kaudella VaLePa voitti myös Suomen cupin. Miesten lentopalloilun kansallisista mestaruuksista (liiga ja cup) yhdeksän viimeisintä ovat menneet VaLePan nimiin.

Karelian Hurmos: Hakkuri Ville Louhela jatkaa Joensuussa. Hurmoksella on 12 sopimusta koossa, joten kokoonpano on käytännössä valmis.

Savo Volley: SM-hopeajoukkueeseen on hankittu Aleksei Zhbankov ja Ilja Ivanov. Lue tästä lisää.

Vantaa Ducks: Seuraikoni Petteri Laurila liittyy Ducksin valmennukseen. Laurila teki komean uran Suomen maajoukkueessa ja kansainvälisissä ammattilaisliigoissa. Päävalmentajana toimii Juho Rajala.

OrPo: Lentopallon naisten Mestaruusliigassa OrPo on solminut jatkosopimuksen keskitorjuja Anastasia Borichevan kanssa. Sopimus on kolmen vuoden mittainen.

LP-Vampula: Huittislaisten passarit ensi kaudella ovat Latvian maajoukkueesta tuttu Elvita Dolotova ja Pipsa Roivainen.