Selvennys lentopalloilija Daniela Öhmanin seurasiirrosta Italiaan

Kuva: CEV.eu

Suomalainen lentopalloilu saa edustajan todelliseen huippuliigaan: Daniela Öhmanin siirtyminen Italian liigassa pelaavaan Bergamoon on varmistunut.

Keskitorjuja Öhman ehti jo aloittaa seurajoukkuekauden Mestaruusliigassa ja Hämeenlinnan Lentopallokerhossa. Kun Bergamo (Volley Bergamo 1991) tarvitsi uuden keskitorjujan Fatim Konen loukkaannuttua, valinta osui Öhmaniin.

Öhman saa Bergamossa peliasuunsa numeron 2. Hän on aloittanut harjoittelun joukkueessa maanantaina.

Suomessa Hämeen Sanomat uutisoi Öhmanin siirrosta jo 8. lokakuuta, mutta Bergamo pysyi asiasta pitkään vaiti. Vihdoin maanantaina italialaisseura vahvisti hankkineensa Öhmanin.

Suomalaisia lentopalloilijoita arvostetaan kansainvälisesti, mutta maailman parhaissa liigoissa suomalaisväriä nähdään harvoin. Öhman liittyy nyt tämän päivän eliittijoukkoon, johon kuuluvat Eemi Tervaportti (Jastrzebski Wegiel, Puola) ja Lauri Kerminen (Moskovan Dynamo, Venäjä).

– Pidän haasteista, ja olen uuteen haasteeseen valmis. Odotan hienoa seikkailua joukkueen ja sen fanien kanssa, Öhman sanoo Bergamon tiedotteessa.

– Tulin innoissani Italiaan, ja kun näin Bergamon, olen vielä enemmän innoissani. Olen kiitollinen, että saan mahdollisuuden pelata näin korkeatasoisessa liigassa. Olen ylpeä, kun voin olla osa seuran uudistamista.

Tampereelta kotoisin oleva ja Kalevan Lentopallossa aloittanut Öhman, 24, oli saavuttamassa SM-hopeaa LP Kangasalassa keväällä 2015. Neljän liigakauden jälkeen hän siirtyi HPK:hon (nykyisin Lentopallokerho) kultakaudeksi 2017–2018.

Öhman kuului mestaruuskaudella liigan parhaisiin pelaajiin, ja pian seurasi siirto Ranskaan. Hän pelasi Beziers Angelsissa Mestarien liigaakin. Kaudeksi 2019–2020 Öhman liittyi Les Mariannes -joukkueeseen (Paris Saint Cloud).

Les Mariannes oli Öhmanille huono kokemus, ja hän kertoikin pestistä suorasanaisesti viime vuonna. Hän palasi Suomeen kesken kauden, siirtyi LiigaPlokiin ja seuraavaksi kaudeksi taas Hämeenlinnaan.

Nuoresta iästään huolimatta Öhman on kokenut maajoukkuepelaaja. Erityisesti EM-karsinnoissa 2021 hän esiintyi erinomaisesti.

– EM-kisapaikkaa odotettiin 30 vuotta (ennen vuoden 2019 kisoja). Oli hienoa saada kasvaa henkilökohtaisesti ja olla osana Suomen naisten lentopalloilun kehittämistä. Pääsimme EM-kisoihin kaksi kertaa perättäin, Öhman muistuttaa.

Vuonna 1991 perustetun Bergamon historia on verrattain lyhyt mutta sitäkin menestyksekkäämpi. Euroopan kentiltä seuralla on peräti seitsemän Mestarien liigan voittoa. Italian liigan Bergamo on voittanut kahdeksan kertaa ja Italian cupin kuusi kertaa. Yksi Suomen kaikkien aikojen lentopalloilijoista, Riikka Lehtonen, pelasi Bergamossa 2005–2006.

– Olen kuullut paljon Bergamon lentopallomenestyksestä. Vierailin täällä perheeni kanssa muutama vuosi sitten ja tykkäsin heti kaupungin ilmapiiristä. Nyt kun pääsen tänne pelaamaan ja asumaan, näen Bergamon vielä uudesta perspektiivistä, sanoo Öhman.

Bergamo avasi Serie A -kautensa sunnuntaina 1-3-kotitappiolla Trentinolle. Lauantaina 16. lokakuuta Bergamo pelaa vieraissa Scandiccia vastaan.