Palkintokaappi komistui taas: lentopalloilija Lauri Kermisestä Venäjän supercupin voittaja

Kuva: CEV.eu

Lentopalloilija Lauri Kerminen on lisännyt uuden pystin palkintokaappiinsa – Kerminen on Venäjän supercupin mestari vuosimallia 2021.

Kermisen edustama Moskovan Dynamo kaatoi sunnuntaina Pietarin Zenitin erin 3-1. Ottelu oli paitsi supercupin loppuottelu myös Venäjän liigan ottelu.

Zenitiä valmentaa Tuomas Sammelvuo, joka toimii myös Venäjän A-maajoukkueen päävalmentajana.

Dynamon ja Zenitin välisistä kohtaamisista on tullut Venäjän lentopallon suurin kaksinkamppailu, ja myös sunnuntainen mittelö sai runsaasti julkisuutta itänaapurissa.

Juuri nyt asetelma suosii Dynamoa. Moskovalaisjoukkue on kaatanut Zenitin peräti 11 perättäisessä ottelussa. Viime kausi lisäsi vettä myllyyn, kun Dynamo peittosi Zenitin niin Venäjän liigassa, cupissa kuin Euroopan kentillä CEV Cupin loppuottelussa.

– Perättäiset voitot eivät voi olla sattumaa. En silti lähtisi vetämään pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hienoa, että voitimme pystin jo tässä vaiheessa kautta, mutta paljon keskinäisiä otteluita on vielä edessä, Dynamon päävalmentaja Konstantin Brianski kommentoi.

Supercupin loppuottelussa yleispelaaja Jaroslav Podlesnih oli Dynamon tehokkain pelaaja merkinnällä +12. Paras pistemies oli hakkuri Tsvetan Sokolov 19 tikillään. Kerminen pelasi liberona jokaisessa erässä ja hoiti aloitussyötön vastaanoton ilman yhtään virhettä.

Brianskin valmentama Dynamo juhli viime maaliskuussa CEV Cupin (eurocupien kakkostaso) voittoa kaadettuaan Zenitin kaksiosaisessa loppuottelussa. Euroopan kentillä Kerminen meni harvalukuiseen joukkoon. Hänestä tuli vasta neljäs suomalainen pelaaja – ja ensimmäinen libero – joka voittaa lentopallon eurocupin.

Kermisen lisäksi lentopallon eurocupin ovat suomalaisista voittaneet Sammelvuo, Riikka Lehtonen ja Laura Pihlajamäki.

Urallaan Lauri Kerminen on ollut voittamassa CEV Cupia, Venäjän liigakultaa, Venäjän supercupia, Venäjän cupia, Suomen mestaruutta ja Suomen cupia. Hän kuuluu Suomen lentopallomaajoukkueen luottopelaajiin.

Tuomas Sammelvuon parhaat seuratason valmennussaavutukset Venäjällä ovat Kuzbass Kemerovosta. Keväällä 2019 hän luotsasi Kemerovon sensaatiomaisesti Venäjän liigamestariksi (liberona pelasi muuan Lauri Kerminen).

Venäjän päävalmentajana Sammelvuo on toiminut runsaat kaksi vuotta. Suurin saavutus Venäjän lipun alla on Volleyball Nations Leaguen voitto 2019. Tokion olympialaisissa Sammelvuon valmentama joukkue otti upeasti hopeaa, joskin se pelasi poikkeuksellisesti nimellä ROC.

Pietarin Zenitiin Sammelvuo siirtyi kaudeksi 2019-20. Kaudella 2021-22 Zenit on jälleen kovaa valuuttaa: tähtipelaajiin kuuluvat Egor Kliuka, Igor Kobzar, Tine Urnaut, Ivan Jakovlev ja Jenia Grebennikov.