Suomen hälyttävän heikko alku vaihtui makeaksi työvoitoksi

Kuva: CEV.eu

Suomen naisten lentopallomaajoukkue avasi voitokkaasti EM-karsinnoissa.

Sunnuntaina Suomi voitti vieraskentällä Montenegron erin 3-1. Pelipaikkana oli Pljevlja.

Montenegron vietyä avauserän pistein 25-23 Suomi muutti ottelun kulun ja vei kolme seuraavaa (25-12, 25-14, 26-24).

Suomen avauskokoonpanossa pelasivat passari Kaisa Alanko, hakkuri Yasmine Madsen, keskitorjujat Roosa Laakkonen ja Netta Rekola, yleispelaajat Suvi Kokkonen ja Jessica Kosonen sekä libero Netta Laaksonen.

Karsintarupeama on Tapio Kangasniemen valmentamalle Suomelle haastava, sillä viime vuodet hakkurina pelannut Piia Korhonen ei ole vielä pelikunnossa. Merkittävät pelaajat kuten Roosa Koskelo, Salla Karhu, Anna Czakan ja Michaela Madsen eivät puolestaan ole joukkueessa ensinkään.

Muuttunut kokoonpano näkyi alussa pahan kerran, ja Montenegro sai vietyä avauserän. Vierasjoukkue pystyi kuitenkin kokoamaan rivinsä ihailtavasti ja otti lopulta äärimmäisen tärkeän vierasvoiton. Edes neljännen erän lopun uinahdus (Suomi johti jo 24-19) ei vienyt voittoa.

Alanko pyöritti hyökkäyspeliä mallikkaasti, mutta yhteys hakkuriin toimi korkeintaan kohtuullisesti. Suomen onneksi Kokkonen (21 pistettä) ja Laakkonen (17) hyökkäsivät vahvasti, ja vähän maajoukkueessa pelannut Rekola (14) oli pirteä verkon keskustassa.

Kokkonen oli Suomen joukkueen tehokkain pelaaja komealla lukemalla +16.

Montenegron esitys oli suuri pettymys. Alussa ja aivan loppuhetkillä väläytellyt ryhmä oli kahdessa keskimmäisessä erässä täysin neuvoton ja pelasi kaikkiaan taktiikkaköyhää lentopalloa. Lähes kaikki aloitussyötöt suunnattiin Kokkoselle ja Laaksoselle. Vaikka taktiikka osoittautui toimimattomaksi, joukkue ei pystynyt muuttamaan pelaamistaan.

EM-karsinnoissa pelataan kaksinkertainen sarja, joten kaikille joukkueille tulee kolme koti- ja kolme vierasottelua. B-lohkon avausottelussa lauantaina Tshekki voitti odotetusti Islannin erin 3-0.

Suomi kohtaa Tshekin kotiottelussa ensi keskiviikkona.

EM-karsintoja käydään kaikkiaan kuudessa lohkossa. Jokaisen lohkon kaksi parasta saavat paikat lentopallon EM-kisoihin 2023. Muut 12 joukkuetta määräytyvät kisajärjestäjyyden ja edellisten EM-kisojen menestyksen perusteella.

Suomi pelasi kaksissa viime EM-kisoissa (2019 ja 2021).

Suomen miesten lentopallomaajoukkue on jo varmistanut paikan EM-kisoihin.